Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Πυροσβέστης με αναπηρία 90% καλείται να επιστρέψει στην υπηρεσία του


ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΩΣ ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ

Μετά από τραυματισμό σε τροχαίο, ο Λυκούργος Πολίτης, κρίθηκε με ποσοστό αναπηρίας 90%. Εντούτοις, του ζητήθηκε να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Υπηρετούσε ως πενταετής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν τραυματίσθηκε σε τροχαίο (08/10 2013). Έχει κριθεί από το ΚΕΠΑ, με ποσοστό αναπηρίας 90% ωστόσο, μετά τη λήξη μόλις πριν ένα μήνα (24/09 2015) της αναρρωτικής άδειας που είχε λάβει, τον καλούν να επιστρέψει στα καθήκοντα του ως οδηγός Πυροσβέστης- Διασώστης.

Λόγω της αδυναμίας του να επανέλθει στα καθήκοντά του, είναι υποχρεωμένος να αιτείται και να λαμβάνει από την Υπηρεσία του, άδειες άνευ αποδοχών. "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει κανένα εισόδημα ο ίδιος," εξηγεί η σύντροφός του Φωτεινή Βαμβούρα. "Ο Λυκούργος, λαμβάνει 12 χάπια την ημέρα, ενώ η συμμετοχή του για τα φάρμακα είναι €200 το μήνα. Παρουσιάζει επιληπτικές κρίσεις, και έχει αναπτύξει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ο τραυματισμός του έχει προκαλέσει πρόβλημα στο κέντρο ομιλίας, αγχώνεται και στεναχωριέται εύκολα, αλλά δεν το έχει βάλει κάτω. Καθημερινά αθλείται και κάνει πρόοδο. Όλα αυτά τα ρεμάλια λοιπόν, 2 χρόνια τώρα, παίζουν με την υγεία ενός ανθρώπου που σώθηκε από θαύμα" τονίζει εμφατικά η κ.Βαμβουρα. "Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού".

Η Φωτεινή Βαμβουρα, σύντροφος του Πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης, Λυκούργου Πολίτη, ο οποίος τραυματίσθηκε σε τροχαίο, απευθύνεται με ανοιχτή επιστολή της προς το Δήμαρχο της Μυτιλήνης Σπύρο Γαλληνό. Όπως αναφέρει, διεκόπη πριν από λίγες ημέρες, το επίδομα που λάμβανε, ενώ σε αίτημα το οποίο είχαν καταθέσει πέρυσι, στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση .

«Επειδή με πνίγουν πολλά και δεν μ"αρέσει να τα κρατάω μέσα μου....έτσι γεννήθηκα και έτσι με μεγαλώσανε.....να τα λέω κατάμουτρα και σε όποιον αρέσω....σήμερα το μήνυμα είναι προς τον ΔΗΜΑΡΧΟ του νησιού μας, τον αξιότιμο Κο Γαληνό και περιμένω απαντήσεις!!! Πέρσυ είχαμε κάνει μια αίτηση στα γραφεία "Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης" για οικονομική βοήθεια.

Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τα προβλήματά μας, αφού σας επισκεφτήκαμε και στο γραφείο σας, μας είπατε ότι η αίτηση μας θα περάσει από "διοικητικό συμβούλιο" και θα κάνατε ότι μπορούσατε για το θέμα μας.
Αφ"ενός από ΠΕΡΣΥ δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση και αφ"εταίρου θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Μόνο οι πρόσφυγες δικαιούνται στήριξη? Ο συμπατριώτης σας Μυτιληνιός γέννημα θρέμμα δεν δικαιούται ΤΙΠΟΤΑ?
Δεν περισσεύουν καθόλου χρήματα από τις επιδοτήσεις που λαμβάνετε για τους πρόσφυγες,να βοηθήσετε και έναν συμπολίτη σας?

Έναν έρανο αν είχατε κάνει ως υπάλληλοι του Δημαρχείου θα είχατε μαζέψει κάποιο ποσό να τον βοηθήσετε!!!!!!!!!!!!Αν θέλατε βέβαια...γιατί αν δεν θέλουμε...δεν γίνεται τίποτα....Σας ευχαριστούμε λοιπόν πάρα πολύ για την βοήθεια σας και αυτό που έχω να πω είναι ότι όλα τ' άλλα είναι για το θεαθήναι......Ελπίζω να φτάσει στα αυτιά σας γιατί δυστυχώς δεν μπορώ να το κοινοποιήσω στον τοίχο σας.....είναι κλειστός....
Καλημέρα μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!» καταλήγει στην επιστολή της η Φωτεινή Βαμβουρα.

Ο Λυκούργος σήμερα, είναι 52 ετών. Προσλαμβάνεται το 2000, με τη Σύμβαση έργου του-όπως προβλέπεται για τους πενταετείς-, να λήγει το Φεβρουάριο του 2017. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2013 κατά τη μετάβασή του στην Υπηρεσία του, είχε βάρδια σε δασικό περιπολικό, τραυματίζεται βαρύτατα σε τροχαίο ατύχημα. Το κράνος του έσωσε τη ζωή, αλλά υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, πάσχει από δεξιά ημιπληγία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί το κέντρο ομιλίας του, εκδηλώνει επιληπτικές κρίσεις και πολύ σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές. Παρέμεινε για 18 ημέρες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στη συνέχεια ακολούθησε πρόγραμμα αποθεραπείας για 3 μήνες στην Αθήνα και έκτοτε, επέστρεψε και ζει με τη σύντροφό του, Φωτεινή Βαμβούρα, στη Μυτιλήνη.

Με απόφαση η οποία του κοινοποιήθηκε, από το ΙΚΑ, με ημερομηνία (15/09) ενημερωθηκε οτι διακόπηκε το επίδομα το οποίο λάμβανε, το οποίο ήταν και το μοναδικό εισόδημα που λάμβανε. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η απόφαση ελήφθη λόγω της συμπλήρωσης 720 ημερών αναρρωτικής άδειας, το μέγιστο που μπορεί να έχει κάποιος βάσει Νόμου. Ωστόσο η γνωμάτευση της αρμόδιας επιτροπής έχει κρίνει τον 52άχρονο Λυκούργο Πολίτη, ως «ανίκανος για εργασία» με ποσοστό αναπηρίας 90%. Με δεδομένο ότι στην κατάστασή του είναι αδύνατο να επιστρέψει στην εργασία του, όπως προβλέπεται από το Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, κρίνεται "αδικαιολογήτως απών" και η μισθοδοσία του διακόπτεται οριστικά.

Σε σχετική ερώτηση προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, σημειώνεται ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες, και παρέπεμψαν στο Νομικό Συμβούλιο, αρμόδιο για να εξετάσει το σχετικό αίτημα το οποίο έχει υποβάλλει ο Λυκούργος Πολίτης. Ωστόσο Αξιωματικός του κλάδου προσωπικού, διευκρινίζει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι κ εργοδότης των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και ο Ασφαλιστικός τους Φορέας το ΙΚΑ, αρμόδιο να καλύψει τη συνταξιοδότηση του.



nantiareport.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου