Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ανησυχία για περίπου 2.5εκτ δουλεμπορικές «αναμονές» στα πράλια της Τουρκίας.

Με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, να καταγράφουν «έκρηξη» εισροών, στο Βορειανατολικό τόξο του νησιωτικού Αιγαίου, ενώ καθημερινά συνεχίζονται οι μεταφορές των δουλεμπορικών δικτύων, συμφωνα με υπολογισμούς όσων αρμοδίων εμπλέκονται στη διαχείρηση του μεταναστευτικού, υπολογίζονται σε περίπου 2.5- 3εκτ. λαθρομετανάστες, να επιχειρήσουν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα, την ερχόμενη Άνοιξη.



Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, τα οποία είναι σε γνώση και των Ευρωπαίων Αξιωματούχων,το 11άμηνο του 2015, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα μας 836.000 λαθρομετανάστες, με την διαπιστωτική εκτίμηση πια, ότι ο αριθμός, αν συνυπολογιστούν και όσοι έχουν διέλθει το Αιγαίο, χωρίς να καταγραφούν (δεν έχουν εντοπισθεί από τις Αρχές, ή έχουν περάσει από σημεία και δεν έχουν συλληφθεί) ο αριθμός ξεπερνάει το 1.200.000.

Παρά τις ενισχυμένες περιπολίες, και την ενίσχυση των Υπηρεσιών (ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΕΥΠ) συνεχίζει να καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός λαθρομεταναστών που αποβιβάζονται στα ελληνικά νησιά, από τα παράλια της Τουρκίας, με αποτέλεσμα όπως εκτιμάται, να «συντίθεται» μια ωρολογιακή βόμβα, εντός του ελλαδικού χώρου. Ανώτατοι Αξιωματικοί του Λιμενικού εξέφραζαν -ήδη- από τον περασμένο Αυγουστο, την εκτίμηση ότι περισσότεροι από 2,5 εκτ. λαθρομετανάστες, στοιβαγμένοι σε καταυλισμούς της Τουρκίας, λόγω της κρίσης στη Συρία, εν αναμονή για να περάσουν στην Ελλάδα.

«Τίθενται πλέον θέματα εθνικής ασφάλειας, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες, της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, έχουν ενισχύσει τα κλιμάκιά τους στα νησιά, για τον έλεγχο των «περασμάτων» των δουλεμπορικών δικτύων», σημειώνει ανώτατος αξιωματούχος της Ελληνικής πλευράς.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, καταγεγραμμένα πια αποτυπώνουν την πρωτοφανή κατασταση των μεταναστευτικών ροών. Για τους Ευρωπαίους ήταν δεδομένο, με αξιωματούχους να διατυπώνουν έντονα σε δηλώσεις τους, – στο πρόσφατο παρελθόν- προτάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν με πιο πρόσφατη τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ (29/12) ο οποίος επανέφερε ανοιχτά ζήτημα προσωρινής εξόδου της χώρα μας.

Στης ελληνική κυβέρνηση, αποδίδεται ευθύνη για μη έγκαιρη διαχείρηση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς δεν διέκρινε την έξαρση των ροών, με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, να υπερβαίνει τα μέσα του διατίθενται, ενώ σημειώνεται η μη έγκαιρη λειτουργία των HotSpots και η κατάργηση των Κέντρων Κράτησης, με την απελευθέρωση των καρτουμένων. Υπό τις πιέσεις των Ευρωπάιων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να «αλλάξει πολιτική», με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, να διατυπώνει δημόσια τη θέση, για επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας και την προαναγγελία δημιουργίας δύο -νέων- κέντρων υποδοχής στη Σίνδο και στο Λαύριο.

Με αφορμή τη διαπίστωση του επικεφαλής του Frontex, για την Ελλάδα, ότι θα πρέπει να κάνει πιο συστηματικά απελάσεις, ο ΓΓ της ΠΟΣΥΦΥ Γιάννης Τοτονίδης, χαρακτηρίζει «καταστροφική την εμμονή σε μια πολιτική που τα αποτελέσματά της είναι ορατά και σε τυφλό«, ενώ σημειώνει πως «η Έυρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί για πολύ ακόμη, την πολιτική της Ελλαδος(..) που απελευθέρωσε απο τα προαναχωρησιακά κέντρα όλους τους παράνομους μετανάστες και που καθένας που εισήλθε στη χώρα αντιμετωπίζονταν ως πρόσφυγας». Η ελληνική πλευρά, αποφάσισε την επαναλειτουργία του Κέντρου Κράτησης στην Κόρινθο, για τους υπηκόους Τυνησίας, Μαρόκο και Αλγερίας, οι οποίοι συλλαμβάνονται ως λαθρομετανάστες και στη συνέχεια ορίζεται επαναπροώθηση στις χώρες καταγωγής τους.

Στη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, και με τις αυστηρές Ευρωπαϊκές υποδείξεις, για αυστηροποίηση στη φύλαξης των Συνόρων, η πολύ πρόσφατη -στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάταξης των Αστυνομικών Υπηρεσιών όπως τέθηκε σε δημόσια κοινωνική διαβούλευση-, απόφαση κατάργησης Υπηρεσιών ΤΣΦ και ΤΔΛ, 2ης και 3ης ζώνης όπως σημειώνουν μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΥΦΥ, άφησε ένα ακόμα κενό στην ήδη «προβληματική» κατάσταση διαχείρησης του μεταναστευτικού ζητήματος, για το οποίο .. ζητείται λύση.

πηγη:nantiareport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου