Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

«3 Αστυνομικοί διατίθενται για την τάξη των περίπου 1100- Οι βάρδιες σε μια μέρα είναι 5″|ΑΠΟΨΗ

..»Μεγάλα κομμάτια της ΕΛΑΣ υπολειτουργούν. Το ιδανικό θα ήταν η ενίσχυσή της με τουλάχιστον 2000 αστυνομικούς. Ίσως η χρησιμοποίηση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών ιδιωτικού προσωπικού ασφάλειας (security) με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω Frontex να ήταν μια πολύ καλή επιλογή, με οφέλη τόσο για την ΕΛΑΣ όσο και για τον συγκεκριμένο κλάδο εργασίας και εν γένει για τις τοπικές κοινωνίες»…



Χθες επισκέφθηκα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά Ιωαννίνων. Θα ήθελα να σταθώ σε ένα γεγονός: 3 αστυνομικοί διατίθενται κάθε στιγμή για την τάξη των περίπου 1100 φιλοξενούμενων. Οι βάρδιες σε μια μέρα είναι 5 (06:00-14:00, 14:00-22:00, 22:00-06:00, αδιάθετο και ρεπό). Οπότε με το που άρχισε να λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας, 15 αστυνομικοί (3 αστυνομικοί επί 5 βάρδιες) αποσπάστηκαν για την τάξη του.

Πρώτο σχόλιο: μέχρι τον Μάρτη οι 15 αυτοί αστυνομικοί ήταν τοποθετημένοι σ’ ένα συγκεκριμένο πόστο εντός του Νομού Ιωαννίνων. Άλλος «έκανε περιπολικό», άλλος αξιωματικός υπηρεσίας, άλλος αστυνομικός της γειτονιάς. Η ξαφνική απώλειά τους δημιουργεί την ανάλογη υπηρεσιακή δυσλειτουργία στο προηγούμενο πόστο τους. Η αστυνόμευση της περιοχής τους είναι λιγότερο επαρκής. Επίσης, άδειες και ρεπό δεν μπορούν να δοθούν κανονικά είτε στους εναπομείναντες είτε στους αποσπασμένους. Ακόμα, οι 15 αυτοί αστυνομικοί μια ωραία πρωία ξεβολεύονται και αποσπώνται εντός Νομού, 10-20-30 χιλιόμετρα από τα σπίτια τους. Αποσπώνται κάθε φορά εκεί που θα υπάρξει υπηρεσιακή ανάγκη, η οποία τώρα είναι στον Κατσικά. Ο χρόνος απόσπασης είναι όσο διαρκεί το μεταναστευτικό, δηλαδή άγνωστος.
Δεύτερο σχόλιο: όπως προείπα, 3 αστυνομικοί συνήθως προερχόμενοι από αστυνομικά τμήματα, ένστολοι δηλαδή, διατίθενται για την τάξη του κέντρου φιλοξενίας των τουλάχιστον 1100 προσφύγων- μεταναστών. Και κάποιος ανίδεος περί αστυνομίας μπορεί να αντιληφθεί πως οι επιχειρησιακές δυνατότητες των τριών αστυνομικών είναι μικρές και μόνο σε πολύ μικρής έκτασης έκτασης επεισόδια μπορούν να επιληφθούν. Εάν πχ 20 άνδρες μιας εθνικότητας αποφασίσουν να λύσουν τις διαφορές τους με βίαιο τρόπο με 20 άνδρες μιας άλλης εντός του κέντρου φιλοξενίας, μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις οι 3 αυτοί αστυνομικοί στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνουν παρατηρητές και στην χειρότερη θα κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα και των ίδιων.
Τα ίδια προβλήματα ισχύουν για όλους τους αστυνομικούς που διατίθενται στα κέντρα κράτησης ανά την επικράτεια και για τις υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται. Για τους αστυνομικούς του Θησέα στην Αθήνα, για τους αστυνομικούς των νησιών του ανατολικού αιγαίου με τα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν σε αυτά τα νησιά χρόνια τώρα, για τους αστυνομικούς που φυλάνε τα νέα κέντρα φιλοξενίας, όπως στον Κατσικά Ιωαννίνων. Και η κατάσταση βαίνει προς το χειρότερο.
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανήγγειλε τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών στην Πελοπόννησο, την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστές της Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας καταγγέλουν την αδυναμία φύλαξης του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου.
Μεγάλα κομμάτια της ΕΛΑΣ υπολειτουργούν. Το ιδανικό θα ήταν η ενίσχυσή της με τουλάχιστον 2000 αστυνομικούς. Αυτό φυσικά είναι ουτοπία. Ίσως η χρησιμοποίηση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών ιδιωτικού προσωπικού ασφάλειας (security) με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω Frontex να ήταν μια πολύ καλή επιλογή, με οφέλη τόσο για την ΕΛΑΣ όσο και για τον συγκεκριμένο κλάδο εργασίας και εν γένει για τις τοπικές κοινωνίες…

*Φωτεινός Παγιαυλας
nantiareport.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου