Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Θεσσαλονίκη: Αντεξουσιαστές κατά του Διοικητή Στρατιάς!


Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκδήλωσης σχετικά με το προσφυγικό.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, ήταν ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Διοικητής 1ης Στρατιάς/OHQ-EU, με θέμα «Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού».

Ομάδα αντεξουσιαστών που είχαν κάνει νωρίτερα πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όρμησαν μέσα στην εκδήλωση και τα έκαναν γυαλιά καρφιά.

Ο στρατηγός, οι ακαδημαϊκοί και οι προσκεκλημένοι τράπηκαν σε φυγή, όταν ειδοποιήθηκαν ότι επίκειται η εισβολή των αντεξουσιαστών κι έτσι δεν βρίσκονταν στον χώρο την ώρα της εισβολής.

Η ομάδα των αντεξουσιαστών προκάλεσε φθορές στους χώρους του πανεπιστημίου, ενώ η εκδήλωση ακυρώθηκε.

Παρών στο περιστατικό ήταν και ο πρώην υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι, Ταξίαρχος ε.α. Χατζηθεοφάνους Γεώργιος, ο οποίος μας περιέγραψε το περιστατικό στο Onalert:

"Η ομιλία ακυρώθηκε και ο Στρατηγός αποχώρησε πριν φθάσουν οι διακόσιοι (σσ κατά την εκτίμησή του) περίπου διαδηλωτές έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου σε κάθε περίπτωση υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ με διακριτική παρουσία και οι οποίες δεν χρειάστηκε να επέμβουν διότι πολύ γρήγορα οι διαδηλωτές αποχώρησαν.

Νομίζω πως η αστυνομία ήταν ενήμερη για αυτήν τη διαδήλωση που είχε σχέση με το προσφυγικό κι όχι με την ομιλία, την οποία προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν για την ανάδειξη των θέσεών τους όταν ενημερώθηκαν γι αυτήν.

Η ακύρωση της ομιλίας αποφασίστηκε από τον Στρατηγό σε συνεργασία με τους διοργανωτές και θεωρώ πως αποτελεί μια πράξη σύνεσης και στην κατεύθυνση της με κάθε τρόπο αποφυγής εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων σε αντιπαράθεση με οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα".Center for European-Asian Studies
την Πέμπτη

Κατ' αρχήν θα θέλαμε να σας ζητήσουμε συγγνώμη για την ακύρωση της σημερινής εκδήλωσης.
Η παρθενική διοργάνωση του νεοσυσταθέντος Κέντρου Ευρω-Ασιατικών Μελετών δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί έπειτα από την είσοδο ενός ετερόκλητου πλήθους εξωπανεπιστημιακών “προσκεκλημένων” στην προγραμματισμένη για την εκδήλωση αίθουσα.
Εμείς ως Κέντρο Ευρω-Ασιατικών Μελετών , με κύριο μέλημα μας την ασφάλεια των παρευρισκομένων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τη σημερινή μας εκδήλωση, χωρίς αυτό να σημαίνει.............     Η συνεχεια ΕΔΩ


Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Χατζηθεοφάνους είναι το ακόλουθο:

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η ομιλία ακυρώθηκε και ο Στρατηγός αποχώρησε πριν φθάσουν οι διακόσιοι περίπου κι όχι είκοσι διαδηλωτές έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου σε κάθε περίπτωση υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ με διακριτική παρουσία και οι οποίες δεν χρειάστηκε να επέμβουν διότι πολύ γρήγορα οι διαδηλωτές αποχώρησαν. Νομίζω πως η αστυνομία ήταν ενήμερη για αυτήν τη διαδήλωση που είχε σχέση με το προσφυγικό κι όχι με την ομιλία, την οποία προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν για την ανάδειξη των θέσεών τους όταν ενημερώθηκαν γι αυτήν. Η ακύρωση της ομιλίας αποφασίστηκε από τον Στρατηγό σε συνεργασία με τους διοργανωτές και θεωρώ πως αποτελεί μια πράξη σύνεσης και στην κατεύθυνση της με κάθε τρόπο αποφυγής εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων σε αντιπαράθεση με οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα. Οι ένοπλες δυνάμεις υλοποιούν ως οφείλουν πολιτικές , της νόμιμης και με δημοκρατικές διαδικασίες εκλεγμένης από το λαό Κυβέρνησης. Δεν τις διαμορφώνουν. Νομίζω πως αξίζουν τα εύσημα στον Στρατηγό τόσο για την απόφασή του να κάνει αυτή την ομιλία όσο και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το πρόβλημα που στη συνέχεια παρουσιάστηκε. Σε κάθε περίπτωση είναι θλιβερό να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ομιλίες για τόσο σοβαρά ζητήματα στο χώρο των Πανεπιστημίων. Η ομιλία του Διοικητού της Στρατιάς, η οποία έφερε πολύ κόσμο στο ΠΑΜΑΚ, θα γινόταν στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων κι όχι φυσικά για την ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος ούτε για την υποστήριξη της πολιτικής απόφασης εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων στο προσφυγικό που αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ πως η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων ήταν αναπόφευκτη όπως εξελίχθηκε το προσφυγικό ζήτημα και άκρως αποτελεσματική, κατά γενική ομολογία, κρινόμενη εκ του αποτελέσματος. Ο τρόπος δε με τον οποίο έγινε ανέβασε ακόμη περισσότερο τα ήδη υψηλά ποσοστά αποδοχής των ενόπλων δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ιεραρχία αλλά και σε όλα τα στελέχη μέχρι τον τελευταίο σε βαθμό στρατιώτη. Είμαι υπερήφανος που υπήρξα κι εγώ μέλος αυτής της υπέροχης οικογένειας. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.


Γιώργος Χατζηθεοφάνους
ΣΣΕ, ΝΟΕ/ΑΠΘ, PMP/PMI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου