Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Μία διμοιρία των ΜΑΤ ίσως δεν είναι αρκετή...

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Η στάθμευση διμοιρίας των ΜΑΤ κατά τις βραδινές ώρες στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων με σκοπό την αποτροπή επιθέσεων κουκουλοφόρων, παρουσιάστηκε από πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ως το βασικό μέτρο ασφαλείας μετά την πυρπόληση τριών τρόλεϊ την περασμένη Δευτέρα. Μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν, όμως, δείχνει πως όταν παρόμοια αστυνομική δύναμη βρέθηκε στο ίδιο σημείο, οι δράστες των επιθέσεων δεν αποθαρρύνθηκαν.

Συγκεκριμένα, διμοιρία των ΜΑΤ έγινε στόχος ρίψης μολότοφ στο ίδιο μέρος στις 14/8 και στις 19/9. Η διμοιρία που αποφασίστηκε να βρίσκεται στην Τοσίτσα μετακινήθηκε στη νέα της θέση από την οδό Μάρνη. Και στο προηγούμενο πόστο της όμως είχε δεχθεί επίθεση στις 25/7 και στις 18/9. Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι σήμερα τουλάχιστον δέκα φορές, όχι μόνο σε αυτά τα δύο σημεία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, έχουν σημειωθεί επεισόδια, με την κυκλοφορία οχημάτων να διακόπτεται επί αρκετές ώρες στην οδό Πατησίων.

Αστυνομικοί που μίλησαν στην «Κ» εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσον η στάθμευση μιας διμοιρίας στο συγκεκριμένο μέρος μπορεί να ανακόψει τις επιθέσεις. Οπως αναφέρουν, τα ΜΑΤ «έχουν κατασταλτικό ρόλο και δύσκολα μπορούν να ανακόψουν μια επίθεση που έχει χαρακτηριστικά αντάρτικου».

Η εικόνα που έδωσε άλλωστε η Ελληνική Αστυνομία για το συμβάν της περασμένης Δευτέρας είναι ενδεικτική του τρόπου δράσης των κουκουλοφόρων: δέκα άτομα βγήκαν από την οδό Τοσίτσα στην Πατησίων, κατέβασαν τους επιβάτες από τα τρόλεϊ, τα πυρπόλησαν και διέφυγαν γρήγορα. Ακολούθησαν έπειτα από πολλές ώρες προσαγωγές αντίστοιχου αριθμού ατόμων με εκείνους που έριξαν τις μολότοφ. Ο μικρότερος ήταν 17 ετών και ο μεγαλύτερος 30. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να τους ταυτίζει με τους δράστες γι’ αυτό και όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τον εμπρησμό των τρόλεϊ, σε συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι υπάρχει μείωση των επιθέσεων και των καταστροφών στην περιοχή την Εξαρχείων.

Είπε ότι οι δράστες των εμπρησμών «αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς που επιτηρούσαν την περιοχή». Ακόμη δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ εύκολο να χτυπήσει κάποιος για να κάνει ζημιά σε λεωφορεία, σε μετρό ή σε τρόλεϊ, γιατί δεν μπορούν να φυλάσσονται όλα», ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία πραγματοποιεί δράσεις και εντός των Εξαρχείων αναφερόμενος στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, όσοι συχνάζουν στην πλατεία Εξαρχείων, είχαν όντως αντικρίσει μια ασυνήθιστη εικόνα όταν αστυνομικοί φορώντας τζάκετ με την επιγραφή «Δίωξη Ναρκωτικών» εμφανίστηκαν στην περιοχή. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της σπείρας που είχαν συλληφθεί τότε διατηρούσαν χώρους φύλαξης ναρκωτικών στις οδούς Τοσίτσα, Σολωμού και Δερβενίων. Ακολούθησε τον Οκτώβριο η εξάρθρωση του δικτύου διακινητών που τροφοδοτούσαν με ναρκωτικά πιάτσες των Εξαρχείων.

Αλυσιδωτές επιθέσεις

Λόγω και της εορταστικής περιόδου η αστυνομία έχει αυξήσει τις τελευταίες ημέρες την παρουσία ενστόλων σε διάφορα σημεία του αθηναϊκού κέντρου. Σε αυτό το πλαίσιο στάθμευε και όχημα της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) έξω από σουπερμάρκετ στην οδό Καλλιδρομίου, το οποίο το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου δέχθηκε επίθεση κουκουλοφόρων. Περίπου 20 άτομα έριξαν μολότοφ κατά των αστυνομικών και εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά. Καμία προσαγωγή ή σύλληψη δεν έγινε για το συμβάν. Την επομένη ακολούθησε νέο χτύπημα με εμπρησμό περιπτέρου στην οδό Τοσίτσα, έξω από το Πολυτεχνείο. Δύο ημέρες μετά πυρπολήθηκαν τα τρία τρόλεϊ.


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου