Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Βαλλιστικά Γυαλιά ESS ICE 2.4

Πριν από 2 περίπου χρόνια είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Βαλλιστικά Γυαλιά 3M Maxim» όπου παρουσιάζαμε ένα ζευγάρι προστατευτικών βαλλιστικών γυαλιών που χρησιμοποιούσαμε για χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα ο γράφων χρησιμοποιούσε ένα άλλο μοντέλο, τα ESS ICE 2.4 που θα δούμε σε αυτό το άρθρο έπειτα από χρήση τους για δύο περίπου χρόνια.


Πηγή: Izzabugra.com.ua
Καταρχήν, η γνώμη μας δε βασίζεται σε καινούργιο ζευγάρι των ESS ICE 2.4 αλλά σε μεταχειρισμένο από το στρατό των ΗΠΑ. Τα εν λόγω ζευγάρια πωλούνταν σε καταστήματα στρατιωτικών αποθεμάτων για τιμές της τάξης των $20 που είναι πολύ λογική τιμή για ένα καλό επώνυμο προστατευτικό ζευγάρι γυαλιών. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι καινούργια κοστίζουν, ακόμα και σήμερα, πάνω από $70. Στη περίπτωση μας ωστόσο, έλειπε ο κίτρινος φακός. Δηλαδή, η θήκη περιείχε μόνο το διάφανο και το σκούρο φακό. Βλέπετε το συγκεκριμένο ζευγάρι έπειτα από 2 χρόνια χρήσης παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων θα γνωρίζουν πολύ καλά την αμερικανική εταιρία ESS καθώς εδώ και πάνω από δέκα χρόνια διατηρεί συμβόλαια για παροχή βαλλιστικών προστατευτικών γυαλιών με πολλές χώρες της συμμαχίας ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Καναδά, ανάμεσα από άλλες. Όλα της τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα, ξεπερνώντας μάλιστα με μεγάλη διαφορά τα όρια, από τα πρότυπα βαλλιστικής προστασίας MIL-PRF-31013 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το Z87.1-2010 του Αμερικανικού Ινστιτούτου Εθνικών Προτύπων (ANSI), από τον οργανισμό OSHA, όπως επίσης και το EN166 FTτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής CE.

 
Πηγή: Reddit.com

Το μοντέλο ICE είναι αυτό που εξοπλίζει τις περισσότερες Ένοπλες Δυνάμεις και το όνομα του είναι από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Interchangeable Component Eyeshield (Ασπίδα Ματιών με Εναλλασσόμενα Εξαρτήματα). Είναι το πιο ελαφρύ μοντέλο της ESS με βάρος μόλις 40 γραμμάρια. Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρία, τα χαρακτηριστικά τους είναι τα ακόλουθα.
  • Σχεδιασμός χωρίς σκελετό για να μη περιορίζει το οπτικό πεδίο
  • Επίστρωση ToughZone που προστατεύει από γρατσουνιές
  • Ρυθμιζόμενες βάσεις για τα αυτιά
  • Εναλλασσόμενοι υψηλής αντοχής πολυανθρακικοί φακοί 2.4 χιλιοστών
  • Φακοί που δε δημιουργούν αλλοίωση εικόνας
  • 100% προστασία από ακτινοβολίες UVA και UVB
  • Δυνατότητα προσθήκης βάσης για φακούς οράσεως
Πηγή: Gorillas.com.ua
Στη περίπτωση μας, τα γυαλιά ήταν σε μία συλλογή όπου περιελάμβανε δύο φακούς (διάφανο και σκούρο), το εγχειρίδιο χρήσης, ένα μαντιλάκι καθαρισμού, ένα λουράκι, και τη θήκη από νάιλον. Η θήκη ασφαλίζει με ένα απλό Velcro, στο εσωτερικό της έχει διαχωριστικά για φακούς και στη πίσω πλευρά της, όπως βλέπετε και παρακάτω, έχει θηλιά για να τοποθετείται στη ζώνη καθώς και άγκιστρο για ασφάλιση μέσα σε σακίδια ή άλλο εξοπλισμό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αυτό που κάνει τα ICE της ESS να ξεχωρίζουν είναι ότι δεν έχουν σκελετό που περιορίζει την ορατότητα. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, οι βάσεις για τα αυτιά αλλά και για τη μύτη ασφαλίζουν με απλά κλιπ όπως βλέπετε στη συνέχεια. Παρότι δε φαίνεται αρκετά στιβαρό είχαμε ελάχιστες περιπτώσεις όπου βγήκαν κατά λάθος και αυτές ήταν κυρίως λόγω του ότι ήταν πεταμένα μέσα σε σακίδια με πολλά πράγματα, εκτός της θήκης τους.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από την ίδια φωτογραφία μπορείτε επίσης να δείτε ξεκάθαρα ότι οι βάσεις για τα αυτιά είναι ρυθμιζόμενες κατά μήκος. Τα συγκεκριμένα διαθέτουν τρεις σκάλες και φαίνονται καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία όπου έχουμε αφαιρέσει το φακό και είναι το ένα γυρισμένο προς τα επάνω και το άλλο προς τα κάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στις παραπάνω φωτογραφίες είδατε επίσης ότι υπάρχει ένα λουράκι κεφαλής που έχει πολλαπλές χρήσεις. Πρώτον κρατάει τα προστατευτικά γυαλιά στη θέση τους, και δεύτερον βοηθάει εάν θέλουμε να τα βγάλουμε και να τα αφήσουμε στο λαιμό μας ώστε να μη τα χάσουμε. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι αποσπώμενο εάν κάποιος δε το θέλει.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Κάτι αξιοσημείωτο είναι ότι έπειτα από δύο χρόνια σκληρής χρήσης σε διαφορετικά περιβάλλοντα και με σχεδόν μηδενική συντήρηση, οι φακοί είναι άψογοι με ελάχιστες ενδείξεις φθοράς. Κάτι πολύ διαφορετικό απ’ότι είχαμε δει με τα «Βαλλιστικά Γυαλιά 3M Maxim». Επίσης, όλοι οι φακοί ξεπερνούν κατά πολύ το πρότυπο ασφαλείας βαλλιστικών φακών ANSI/ISEA Z87.1 και γι’αυτό η ESS αναγράφει ότι είναι επιπέδου Z87+ και όχι απλά Z87. Οι ενδείξεις είναι και τυπωμένες στην άκρη των φακών, εκεί όπου κουμπώνουν οι βάσεις.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Κλείνοντας, αν και το μοντέλο βάση του οποίου κρίνουμε ίσως να μην υπάρχει πια στην αγορά, τα ESS ICE έχουν αποδείξει την αξία τους σε όλες τις γνωστές εμπόλεμες ζώνες και σκοπευτήρια του κόσμου. Η εμπειρία μας δε διαφέρει πολύ απ’ότι θα ακούσετε και αλλού. Άνετα, δε περιορίζουν την όραση, δεν αλλοιώνουν την εικόνα, έχουν τουλάχιστον εντυπωσιακή αντοχή από γρατσουνιές και χτυπήματα, και είναι αρκετά χαμηλού προφίλ ώστε να μην προκαλούν πόνο στα αυτιά όταν φέρονται μαζί με προστατευτικά ακουστικά. Εάν πρέπει να βρούμε κάτι αρνητικό θα ήταν ότι μπορεί οι βάσεις να βγουν από το φακό πιο εύκολα απ’όσο θα θέλαμε. Πέρα από αυτό είναι μία εξαιρετική επιλογή, ακόμα και για τη κανονική τους τιμή που είναι ανώτερη των $70. Αν κατά τύχη τα βρείτε πουθενά μεταχειρισμένα, αξίζει να τα αγοράσετε εφόσον δεν έχουν εμφανή σημάδια φθοράς και η τιμή τους είναι $20 ή και λιγότερο. Πολύ καλά βαλλιστικά γυαλιά που δε θα σας απογοητεύσουν.

Πηγή: UrbanOutback.com.au 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου