Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Εμπλοκή: Αδυναμία Απόρριψης (καμινάδα)


Πριν από καιρό είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Εμπλοκή: Διπλή Τροφοδότηση» όπου είχαμε αναλύσει σε βάθος έναν από τους χειρότερους τύπους εμπλοκής, μάλιστα ο συγκεκριμένος κατά τα στρατιωτικά πρότυπα είναι η εμπλοκή τύπου ΙΙΙ. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία πιο εύκολη στην επίλυση, αλλά και πιο συνηθισμένη εμπλοκή, την εμπλοκή τύπου ΙΙ.



Πηγή: TheShootersBlog.com

Όπως βλέπετε και από τη παραπάνω φωτογραφία, η εμπλοκή αδυναμίας απόρριψης (ή όπως συχνά περιγράφεται λόγω του σχήματος που έχει, η «καμινάδα») σημαίνει ότι μετά τη πυροδότηση του ο απορριπτόμενος κάλυκας δεν έφυγε από το όπλο αλλά σφήνωσε στο άνοιγμα απόρριψης δημιουργώντας εμπλοκή στη λειτουργία του όπλου που δε μπορεί να ολοκληρώσει το κύκλο λειτουργίας του.


Πηγή: ShootingIllustrated.com

Η εμπλοκή αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε ημιαυτόματα όπλα, σε αυτόματα, και ακόμα και σε επαναληπτικά όπλα. Η αιτία στα επαναληπτικά όπλα είναι σχεδόν πάντα ότι ο χειριστής δεν τράβηξε μέχρι πίσω το μοχλό οπλίσεως προτού προσπαθήσει να το σπρώξει εμπρός για να τροφοδοτήσει το επόμενο φυσίγγιο στο όπλο. Άρα είναι κυρίως θέμα εκπαίδευσης και εξοικείωσης με το τρόπο λειτουργίας του όπλου. Βλέπετε ένα παράδειγμα στη συνέχεια.


Πηγή: YouTube.com/channel/UC1kBlmJ7sGkEmUpSBMrmuBw

Στα ημιαυτόματα και αυτόματα όπλα υπάρχουν άλλες αιτίες. Με μεγάλη διαφορά η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κακή λαβή του χειριστή. Όλα τα ημιαυτόματα και αυτόματα όπλα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η πίεση των αερίων να οδηγεί το μηχανισμό τους. Εάν κάποιος κρατάει το όπλο, ας υποθέσουμε ένα πιστόλι, πολύ χαλαρά τότε με την ανάκρουση όλο το χέρι του θα μετακινηθεί μειώνοντας τη πίεση που θα έχει ο ολισθητήρας και κατ’επέκταση μη επιτρέποντας του να έχει αρκετή ενέργεια για ολόκληρη τη διαδρομή του. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την εμπλοκή αδυναμίας απόρριψης (ή καμινάδα).


Πηγή: XDTalk.com

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και σε τυφέκια εάν ο χειριστής δεν έχει μία καλή σταθερή βάση πίσω από το όπλο. Είναι πιο δύσκολο λόγω των ισχυρότερων γομώσεων αλλά συμβαίνει και εκεί. Μία λιγότερο γνωστή αλλά και πιο σπάνια αιτία που συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά σε μάχες σε κλειστούς χώρους (δηλαδή σε CQB) είναι η επόμενη. Δεν είναι καθόλου απίθανο όταν κάποιος πυροβολεί με τη θύρα απόρριψης κοντά σε ένα τοίχο ο απορριπτόμενος κάλυκας να χτυπήσει στο τοίχο και να επιστρέψει στο άνοιγμα προτού ολοκληρωθεί ο κύκλος λειτουργίας οδηγώντας ακριβώς στην ίδια εμπλοκή.


Πηγή: TheFirearmBlog.com

Εάν είμαστε πραγματικά άτυχοι, τότε ο άδειος κάλυκας θα μπει ολόκληρος μπροστά από το μηχανισμό του κλείστρου οδηγώντας σε κάτι που απαιτεί τη διαδικασία που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Εμπλοκή: Διπλή Τροφοδότηση». Ευτυχώς όμως, κάτι τέτοιο είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο. Και τώρα που έχουμε κάνει μία περίληψη αυτής της εμπλοκής, πάμε να δούμε τη τεχνική επίλυσης της.

Η επίλυση της είναι το λεγόμενο TRB (Tap, Rack, Bang, δηλαδή Χτύπησε, Όπλισε, Ρίξε) που βλέπετε και στο παραπάνω βίντεο για πιστόλι. Είναι μία πάρα πολύ γρήγορη διαδικασία που έχει τρία μόλις βήματα. Το πρώτο είναι το χτύπημα που είναι ένα ελαφρύ χτύπημα στο γεμιστήρα για να εξασφαλίσουμε ότι έχει κουμπώσει καλά στο όπλο και ότι δε δημιουργεί αυτός το πρόβλημα διότι οι γεμιστήρες είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπλοκών. Το δεύτερο είναι να γείρουμε ελαφρώς το όπλο προς το ώστε το άνοιγμα απόρριψης να είναι προς το έδαφος και να το οπλίσουμε με δύναμη. Τέλος, στρέφουμε ξανά το όπλο στο στόχο, στοχεύουμε, και όταν αποφασίσουμε να ρίξουμε βάζουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη και το κάνουμε. Και για τυφέκια η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια και μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Να αναφέρουμε ότι επίτηδες δεν αναφέρουμε ακόμα κάποιες αιτίες καθώς είναι πάρα πολύ σπάνιες και η επίλυση τους πολύ διαφορετική, θα της δούμε όμως τώρα. Οι αιτίες αυτές είναι μηχανικές βλάβες του όπλου που απαιτούν οπλουργό για την επίλυση τους. Η πρώτη είναι βλάβη στο καρφί εκτίναξης που καθυστερεί να χτυπήσει τον άδειο κάλυκα προς απόρριψη οδηγώντας σε αυτό το πρόβλημα.



Πηγή: ConcealedNation.org

Η δεύτερη βλάβη μπορεί να είναι στον εξολκέα που μπορεί να έχει φθαρεί ή να έχει αρκετά υπολείμματα πυρίτιδας ώστε να μη πιάνει καλά στη βάση του κάλυκα και έτσι να δημιουργείται καθυστέρηση και να μη προλαβαίνει ο άδειος κάλυκας να απορριφθεί προτού ο μηχανισμός του κλείστρου αρχίσει να κλείνει και πάλι.


Πηγή: TheFiringLine.com

Η τελευταία αιτία από τη πλευρά των μηχανικών προβλημάτων έχει να κάνει με ιδιοκατασκευές και τροποποιήσεις. Εάν κάποιος έχει τοποθετήσει ένα επανατατικό ελατήριο που είναι πολύ μεγαλύτερης ή πολύ μικρότερης ενέργειας από αυτού του κατασκευαστή, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφέρει το μηχανισμό του κλείστρου τόσο γρήγορα ή τόσο αργά που δεν επιτρέπει στον άδειο κάλυκα να απορριφθεί εγκαίρως.


Πηγή: WingTactical.com

Όπως είναι κατανοητό και στις τρεις αυτές περιπτώσεις (καρφί εκτίναξης, εξολκέας, και επανατατικό ελατήριο) η επίλυση απαιτεί οπλουργό ο οποίος είτε θα αντικαταστήσει το ελαττωματικό εξάρτημα, είτε θα το επεξεργαστεί για να επανέλθει στην επιθυμητή κατάσταση. Για αυτό το λόγο κρατήσαμε αυτές τις αιτίες για το τέλος. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι εάν κάνετε μία απλή τυπική συντήρηση στο όπλο σας τότε είναι πάρα πολύ σπάνιο να συναντήσετε κάτι από τα τρία παραπάνω.


Πηγή: ShootingIllustrated.com

Η εμπλοκή αδυναμίας απόρριψης είναι από τις πιο συνηθισμένες σήμερα και στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι η κακή λαβή του χειριστή. Το θετικό αυτής της εμπλοκής είναι ότι κατά κανόνα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην επίλυση της. Βέβαια, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνουμε όσο περισσότερη εξάσκηση γίνεται στις διαδικασίες επίλυσης εμπλοκών καθώς πρέπει να μας γίνουν μηχανικές αντιδράσεις που θα τις σκεφτόμαστε. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν επιλύουν τέτοιες απλές εμπλοκές εγκαίρως, μη κάνετε το ίδιο λάθος.


Πηγή: Pinterest.com

defensegr.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου