Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Το Χάπι του Μαχητή

Ένα από τα θέματα του CLS (Combat Lifesaver Course, Μάθημα Διάσωσης Ζωής στη Μάχη), που βασίζεται στο TCCC (Tactical Combat Casualty Care, Τακτική Φροντίδα Απωλειών Μάχης), είναι και ένα υλικό που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα κράτη σήμερα. Κάποια χάπια που φέρει ο κάθε μαχητής μαζί του και ο διασώστης ή και ο ίδιος (εφόσον έχει εκπαιδευτεί) μπορεί να πάρει για να συνεχίσει να μάχεται. Αυτό το θέμα θα παρουσιάσουμε εδώ.

Πηγή: SlideShare.net/DocMariano/perform-tactical-combat-casualty-care
Το χάπι του μαχητή είναι μία μικρή αδιαβροχοποιημένη συσκευασία που περιέχει τέσσερα χάπια, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να είναι εύκολα στη κατάποση ακόμα και δίχως νερό. Εξωτερικά έχει ένα αυτοκόλλητο που αναγράφει «In the event of open combat wound swallow all four pills with water» (Σε περίπτωση ανοικτού τραύματος μάχης κατάπιε και τα τέσσερα χάπια με νερό) και ακριβώς από κάτω γράφει το τι ακριβώς είναι αυτά τα χάπια. Βλέπετε τη συλλογή στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: OperationalMedicine.org

Όπως διαβάζουμε η συλλογή έχει 1000mg από Tylenol που δεν είναι τίποτα παραπάνω από παρακεταμόλη (περισσότερα για τη παρακεταμόλη στο άρθρο μας «Πρώτες Βοήθειες: Παρακεταμόλη»), 50mg από Vioxx, δηλαδή ροφεκοξίμπη που είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, και τέλος 400mg από Gatifloxacin που είναι ένα γνωστό αντιβιοτικό φάρμακο.


Πηγή: SlidePlayer.com/slide/6954557/
Η παραπάνω διαφάνεια είναι από το επίσημο μάθημα TCCC (Tactical Combat Casualty Care, Τακτική Φροντίδα Απωλειών Μάχης) του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ και λέει «Χορηγήστε παυσίπονα και αντιβιοτικά (η συλλογή από το χάπι του μαχητή) σε οποιονδήποτε Στρατιώτη τραυματιστεί στη μάχη. Σημείωση: Κάθε Στρατιώτης θα χρεωθεί μία συλλογή από το χάπι του μαχητή πριν από τοποθετήσεις σε τακτικές αποστολές.». Αντίστοιχα, εάν μελετήσουμε το σχετικό απόσπασμα από το «Βιβλίο: Tactical Combat Casualty Care and Wound Treatment», θα διαβάσουμε το εξής.

Εάν ο τραυματίας μπορεί να πολεμήσει, χορηγήστε 16 χιλιοστόγραμμα (mg) μελοξικάμη (Mobic) ως χάπι αρχικά μαζί με δύο χάπια παρακεταμόλης 650mg (διπλές κάψουλες Tylenol) κάθε οκτώ ώρες. Αυτά μαζί με ένα αντιβιοτικό, κάνουν αυτό που ονομάζεται «χάπι του μαχητή».



Defense.gov

Ο στόχος από το χάπι του μαχητή είναι απλός αλλά πολύ σπουδαίος. Πρώτον να μειώσει το πόνο από το τραύμα με χρήση παυσίπονων, και δεύτερον να μειώσει τη πιθανότητα μόλυνσης με χρήση αντιβιοτικών. Ο κάθε στρατιώτης πρέπει να έχει το χάπι του στο IFAK (Individual First Aid Kit, Ατομική Συλλογή Πρώτων Βοηθειών – περισσότερα για αυτό στο άρθρο «IFAK (Individual First Aid Kit)») ώστε ο διασώστης να μπορεί να το βρει εύκολα και να του το χορηγήσει.


Πηγή: Defense.gov

Το χάπι του μαχητή είναι κάτι που και στη πολιτική ζωή μπορεί κάποιος κατάλληλα εκπαιδευμένος να κατασκευάσει για ώρα ανάγκης ώστε να κερδίσει λίγο χρόνο εάν είναι αδύνατη η άμεση ιατρική φροντίδα.

defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου