Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Φυσική Στάση Βολής

Το έχουμε αναφέρει σε πολλά άρθρα μας μέχρι σήμερα αλλά θεωρούμε σωστό να του αφιερώσουμε και ένα ανεξάρτητο άρθρο. Η φυσική στάση βολής είναι κάτι άσχετο με τεχνικές ή τακτικές χρήσεις οπλισμού. Αφορά τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και είναι από αυτά τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε προτού πάμε στο επόμενο βήμα που είναι οι προηγμένες τεχνικές και τακτικές μάχης.


Πηγή: Hellorf.com

Η φυσική στάση βολής δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη θέση που έχει το σώμα μας όταν ετοιμαζόμαστε να στοχεύσουμε για να βάλλουμε προς ένα στόχο. Δεν έχει σημασία η στάση από την οποία το κάνουμε αυτό, όρθιοι, γονυπετής, πρηνηδόν, κτλ. γιατί όπως θα δείτε είναι κάτι που αφορά όλες τις περιπτώσεις και φορητά όπλα, καθώς έχει να κάνει με τη μηχανική και φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Κάτι σχεδόν μοναδικό για κάθε άνθρωπο. Τέλος, η φυσική στάση βολής είναι μία αρχή που διδάσκεται στα περισσότερα σχολεία ελεύθερων σκοπευτών αλλά έχει πρακτική εφαρμογή σε οποιονδήποτε οπλοφόρο.

Πηγή: DefenseReview.com

Η διαδικασία ανεύρεσης της φυσικής στάσης βολής είναι αρκετά απλή. Για να το κάνουμε ακόμα απλούστερο, το χωρίσαμε σε κάποια απλά διακριτά βήματα. Είναι τα ακόλουθα.
  • Λαμβάνουμε τη στάση βολής όπου θέλουμε να δουλέψουμε (όρθιοι, πρηνηδόν, ή οτιδήποτε άλλο)
  • Τοποθετούμε το όπλο στη κατάλληλη θέση σκόπευσης για αυτή τη στάση
  • Στοχεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε
  • Κλείνουμε τα μάτια μας
  • Κάνουμε τρεις φυσιολογικές εισπνοές-εκπνοές
  • Ανοίγουμε τα μάτια μας
Πηγή: ProGunfighter.com

Αν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε τότε σίγουρα θα δείτε ότι πλέον δεν έχετε τη τέλεια ευθυγράμμιση των σκοπευτικών σας που είχατε προτού κλείσετε τα μάτια σας. Ο λόγος είναι γιατί δεν έχετε τη σωστή, για το σώμα σας, φυσική στάση βολής. Ανάλογα με τη μετακίνηση κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις και δοκιμάστε ξανά μέχρι να έχετε την ίδια εικόνα στα σκοπευτικά σας πριν κλείσετε τα μάτια σας και αφού τα ανοίξετε. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείτε να στηρίζετε το όπλο με τη δομή του σώματος (κόκκαλα και κλειδώσεις) και όχι με τους μύες. Άρα ξεκινήστε κάνοντας μικρές διορθώσεις στο κάτω μέρος του κορμού πρώτα. Όταν ανακαλύψετε τη φυσική στάση βολής, έπειτα είναι μία τυπική διαδικασία εξάσκησης. Γνωρίζετε πλέον τι λειτουργεί ιδανικά για το σώμα σας και μπορείτε να δουλέψετε ώστε να λαμβάνετε πάντα αυτήν ακριβώς τη στάση.

Πηγή: SniperCentral.com

Η ανακάλυψη της φυσικής στάσης βολής θα κάνει τις βολές σας ταχύτερες, πιο ακριβείς και πιο εύκολες διότι δε θα πιέζετε το σώμα σας σε μία αφύσικη στάση η οποία με τη παραμικρή αλλαγή θα οδηγεί σε λάθος σκόπευση. Η φυσική στάση μας επιτρέπει να δουλέψουμε εκεί όπου το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα και γι’αυτό η φυσική στάση βολής είναι μοναδική για τον κάθε άνθρωπο. Πρακτικά, οι αλλαγές μπορεί να μην είναι καν ορατές σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή αλλά ο σκοπευτής σίγουρα θα αντιληφθεί γρήγορα ότι μία μικρή μετακίνηση του προσφέρει τέλεια φυσική στάση βολής στην οποία όση ώρα και αν παραμένει το μάτι του και τα σκοπευτικά συστήματα του όπλου θα παραμένουν ευθυγραμμισμένα.

Πηγή: RifleOpticsWorld.com

Όταν μάθει κανείς τη φυσική στάση βολής του για τη στάση βολής στην οποία δουλεύει, τότε μπαίνει στη φυσιολογική ροή της εξάσκησης όπως περιγράψαμε παραπάνω. Αυτό, όπως γνωρίζετε από όλες τις δραστηριότητες, δεν είναι τίποτα άλλο από πολλές σωστές επαναλήψεις για να μάθουμε στο μυαλό και το σώμα μας τι να κάνει για να μεταβαίνει πάντα σε αυτή τη στάση βολής. Έτσι, σταδιακά αυτή η στάση βολής θα γίνεται μηχανική. Προσοχή όμως, επειδή μιλάμε για μικρές μετακινήσεις θα πρέπει να ξεκινάμε αργά και σταδιακά να αυξάνουμε τη ταχύτητα. Ακριβώς όπως κάνουμε και στις πολεμικές τέχνες. Πρώτα μαθαίνουμε μία κίνηση, την κάνουμε πάρα πολλές φορές αργά για να μάθουμε τη σωστή ροή της και μόνο τότε αρχίζουμε να αυξάνουμε τη ταχύτητα.

Πηγή: NRAFamily.org

Η φυσική στάση βολής είναι μία θεμελιώδη αρχή της σκόπευσης ακριβείας. Σίγουρα έχει μεγαλύτερη αξία σε βολές μεγάλων αποστάσεων ή σε ελεύθερους σκοπευτές που χρειάζεται να παραμένουν επί ώρες στην ίδια στάση. Ωστόσο, είναι σπουδαίο και για κάθε ένοπλο άνθρωπο καθώς του διδάσκει τι λειτουργεί πιο αποτελεσματικά για τον ίδιο σε ότι και αν κάνει. Η φυσική στάση βολής προσφέρει γερά θεμέλια για να κτίσει κανείς επάνω της τακτικές και τεχνικές μάχης με τη μέγιστη απόδοση.

Πηγή: MARSOC.com
defensegr.wordpress.com

1 σχόλιο: