Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Στρατιωτικοί με ευθύνη φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες: Υπάρχει θέμα

Στρατιωτικοί με ευθύνη φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες: Υπάρχει θέμα
 
Όσοι άνθρωποι έχουν την ευθύνη να φροντίζουν ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, έχουν μια ιδιαίτερη ζωή που έχει δυσκολίες. Γι΄ αυτό το λόγο υπάρχουν για κάθε εργαζόμενο που φέρει αυτή την ευθύνη κάποιες διευκολύνσεις. Τουλάχιστον υπάρχουν ακόμη,γιατί με την λεγόμενη…απελευθέρωση και… “ελαστικοποίηση” των εργασιακών σχέσεων κανείς δεν γνωρίζει τι μας περιμένει. Οι στρατιωτικοί ακόμη και σ΄ αυτό το θέμα είναι πάντως “ριγμένοι”. Τουλάχιστον όσοι έχουν την επιμέλεια ΑμεΑ. Η επιστολή που έφθασε το Militaire.gr περιγράφει το πρόβλημα και αποτελεί και μία έκκληση για λύση. Δεν είναι δύσκολο να δοθεί:

Στο αρθρ.2 παρ.3 περί εκτέλεσης 24ωρων υπηρεσιών – συμμετοχή σε ασκήσεις του ΦΕΚ 1139 τ. Β΄ 3-6-2011, για όσους στρατιωτικούς προστατεύουν ΑμεΑ ισχύουν τα παρακάτω:
 
α. Εφόσον έχουν σύζυγο ΑμεΑ απαλλάσσονται όλων των υπηρεσιών, καθώς επίσης και των ασκήσεων, εφόσον η απαλλαγή τους είναι δυνατή, ως εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας.
β. Εφόσον έχουν τέκνο ΑμεΑ, εκτελούν υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και, σε περίπτωση που δεν υφίστανται τέτοιες, απαλλάσσονται. Συμμετέχουν στις ασκήσεις μόνο εάν αυτό επιβάλλεται και είναι αναγκαίο, ως εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως.
 
Για τους στρατιωτικούς όμως που με δικαστική απόφαση έχουν την επιμέλεια ατόμου ΑμεΑ
δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα και παρά το γεγονός πως έχει αποσταλεί πλειάδα επιστολών προς το ΥΠΕΘΑ , για προσθήκη ενός ακόμη εδαφιου στο υπόψιν άρθρο , καμία ενέργεια δεν έχει εκδηλωθεί εδώ και περίπου ενάμιση έτος . Το θέμα είναι σοβαρό και απασχολεί αρκετούς συναδέλφους . Οι στρατιωτικοί που με Δικαστική Αποφαση έχουν την επιμέλεια ΑμεΑ φέρουν νομικές ευθύνες που απορρέουν από τη φύση των υποχρεώσεων τους ως προς το άτομο αυτό . Θα πρέπει λοιπόν να υποχρεώνονται σε συγγενείς και φίλους για την μέριμνα του ατόμου αυτού , όταν θα εκτελούν υπηρεσίες και ασκήσεις , οι οποίοι φυσικά δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για ότι επρόκειτο να συμβεί ; Επιπλέον Ο/Η σύζυγος και τέκνο ΑμεΑ έχουν ανάγκες που κάθε άλλο άτομο ΑμεΑ ( αδερφός, γονέας,) δεν έχει ; Παρακαλώ για την δημοσίευση του παρόντος και πιθανώς ,στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας , ενημέρωσης της πολιτικής – στρατιωτικής ηγεσίας για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας.

militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου