Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Μαρτυρία Αστυνομικού «κλειδί» στη δολοφονία του πρώην Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ

Η μαρτυρία ενός αστυνομικού από το Τμήμα Τροχαίας Αγίας Παρασκευής -στην συμβολή της λεωφόρου Λαυρίου με την οδό Εσπερίδων- αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ…

….για την διαλεύκανση της εν ψυχρώ δολοφονικής επίθεσης (στις δύο το ξημέρωμα της Τρίτης) σε βάρος του 57χρονου συνταξιούχου αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου έξω από ταβέρνα στην οδό Αιόλου της Παλλήνης. Με στελέχη των διωκτικών αρχών να μιλούν για μια «ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση» και για μία κρίσιμη έρευνα στην οποία θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος.
Ο φρουρός της αστυνομικής υπηρεσίας φέρεται να είδε ένα ΙΧ να εξέρχεται με μεγάλη ταχύτητα από την σχετικά ερημική περιοχή της Παλλήνης όπου είχε σημειωθεί λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του πρώην στελέχους της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν αν τελικώς στο συγκεκριμένο όχημα που εισήλθε στην λεωφόρο Λαυρίου (σς.: απέναντι από το κτίριο της Τροχαίας) είναι αυτό στο οποίο επέβαιναν οι δολοφόνοι του αστυνομικού.
Με το δεδομένο ότι οι τρόποι διαφυγής από το σημείο της εγκληματικής ενέργειας είναι περιορισμένοι, και η άλλη «έξοδος» είναι προς την Αττική Οδό όπου υπάρχει πλήθος καμερών…
Ο δολοφόνος (πιθανόν είχε συνεργό που τον ανέμενε σε ΙΧ ) περίμενε τον άτυχο πρώην αστυνομικό έξω από την ταβέρνα. Ο 57χρονος νωρίτερα συνέτρωγε με ιδιώτη από την Μύκονο προκειμένου να λύσουν θέμα στέγασης υπαλλήλων εταιρείας security που υποβοηθούσε ο 57χρονος. Ο συνδαιτυμόνας του είχε φύγει λίγο νωρίτερα.
Ο Σπύρος Παπαχρήστου έτρωγε αρκετές φορές στην συγκεκριμένη ταβέρνα και συνήθιζε να αποχωρεί τελευταίος αφού αποχαιρετούσε τους ιδιοκτήτες του καταστήματος. Ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ την ώρα της επίθεσης κρατούσε μια τσάντα με τέσσερα μπουκάλια κρασί που του είχαν δώσει οι υπάλληλοι του καταστήματος.
Ο δράστης πλησίασε τον 57χρονο την ώρα που κατευθυνόταν στο ΙΧ του, ένα μαυρο Smart που βρισκόταν κοντά στην ταβέρνα. Οταν άρχισε να δέχεται τους πυροβολισμούς φαίνεται να φώναξε αιφνιδιασμένος «όχι ρε φίλε», να κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό του καταστήματος ενώ ο δράστης τον πυροβολούσε πισώπλατα.
Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται για την ΕΛ.ΑΣ να διαπιστωθεί γιατί ο άγνωστος δράστης που πυροβόλησε τον δραστήριο πρώην αστυνομικό χρησιμοποίησε πιθανόν παλιό όπλο και σφαίρες των 7,65 μμ που δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν ποτέ σε ενέδρες θανάτου αφού έχουν μικρή διατρητική ικανότητα και περιορισμένες βλητικές δυνατότητες. Με την συνεκτίμηση ότι ο δολοφονηθείς Σπύρος Παπαχρήστου είχε πολυετή εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις «ειδικές δυνάμεις» της ΕΛ.ΑΣ , ήταν ιδιαίτερα γυμνασμένος ενώ είχε συνήθως όπλο μαζί του, μάρκας Glock το οποίο ωστόσο δεν κρατούσε εκείνο το βράδυ.
Καθότι ο δολοφόνος σε περίπτωση που είχε σχεδιάσει την εγκληματική ενέργειά του θα μπορούσε –με την χρήση του συγκεκριμένου όπλου – να δεχθεί ανταποδοτικά πυρά από τον τραυματισμένο αστυνομικό. Επιπλέον ζητούμενο για τους αστυνομικούς είναι πώς ο δολοφόνος γνώριζε για την παρουσία του 57χρονου πρώην αξιωματικού στην απομονωμένη αυτή ταβέρνα αλλά και ότι δεν θα εξερχόταν με άλλα άτομα, με τα οποία συνέτρωγε. Οπότε και το σχέδιο δολοφονίας του θα παρουσίαζε «δυσχέρειες» ενώ υπήρχε κίνδυνος για μεγαλύτερη αιματοχυσία.
Με βάση αυτά τα ερωτήματα και τα στοιχεία ερασιτεχνισμού και όχι καλού σχεδιασμού της επίθεσης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν εκφράζουν –τουλάχιστον προς το παρόν- πλήρη βεβαιότητα ότι πρόκειται για «συμβόλαιο θανάτου».
Αφήνοντας ακόμη μία εξαιρετικά μικρή πιθανότητα ο δολοφόνος να είχε σχεδιάσει ληστρική επίθεση στο κατάστημα που προσπάθησε να αποτρέψει ο 57χρονος αστυνομικός. Αλλά και η δολοφονία του πρώην αστυνομικού να είναι αποτέλεσμα μιας «διένεξης» μικρού βεληνεκούς με άγνωστο άτομο που δεν είχε εμπειρία σε φονικές επιθέσεις .
Ωστόσο σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για «πληρωμένη δολοφονία» μεγάλο ζητούμενο θα είναι το κίνητρό της και αν σχετίζεται με τις διαδοχικές δολοφονίες των Βασίλη Στεφανάκου, Βασίλη Γρίβα, Γιώργου Λίτσα και άλλων που σχετίζονταν με τον χώρο της «προστασίας».
Το θύμα της εν ψυχρώ δολοφονίας ήταν υπεύθυνος φρουράς σε γνωστή οικογένεια επιχειρηματιών και είχε πολλές γνωριμίες στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω της εμπειρίας και της εκπαίδευσής του, αναλάμβανε την στελέχωση των ομάδων ιδιωτικής ασφάλειας (με την συμμετοχή πρώην αστυνομικών, security και άλλων) σε ιδιώτες, καταστήματα κλπ. Κάτι στο οποίο πιθανόν στόχευαν άτομα που σχετίζονταν με κυκλώματα εκβιαστών. Ετσι εξετάζεται αν ορισμένοι από τους ποινικούς θεώρησαν ότι αυτές οι υπηρεσίες ασφαλείας στέκονταν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ομως ερευνούν και σειρά άλλων ενδεχομένων …
Σημειώνεται πάντως ότι ο Σπύρος Παπαχρήστου δεν φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί σε άτομα του προσωπικού ή φιλικού περιβάλλοντός του ότι δεχόταν απειλές και θεωρείται ενδεικτικό ότι δεν είχε το όπλο μαζί του αλλά και δεν εφάρμοζε άλλο μέτρο ασφαλείας.
Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει ήδη τα κινητά του δολοφονηθέντα πρώην αστυνομικού ενώ επιχειρεί σαρώσεις κλήσεων γύρω από το σημείο της δολοφονικής επίθεσης. Ακόμη εξετάζει υλικό από κάμερες από την λεωφόρο Λαυρίου όπως και άλλους δρόμους της περιοχής. Με τους αστυνομικούς να εκφράζουν τους προβληματισμούς και τους φόβους τον για τον νέο πρωτοφανή κύκλο αίματος των τελευταίων εβδομάδων…
________________
* Βασίλης Λαμπρόπουλος, ΒΗΜΑ
nantiareport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου