Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Στα drones της Π.Α. στην 110 Π.Μ. ο ΥΕΘΑ με τον Πάϊατ



Στο υπόστεγο με τα Ελληνικά Drone Πήγασος 2 στην 110 ΠΜ, συναντήθηκαν ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ.
Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του πρέσβη των ΗΠΑ στην ερώτηση εάν τα MQ-9 Reaper που έχουν μετασταθμεύσει στη Λάρισα, θα παραμείνουν μόνιμα στη βάση της ΠΑ: "Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ" φέρεται να είπε.
Ο Πάνος Κάμμενος από την πλευρά του επέτεινε την αίσθηση ότι βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο ελληνοαμερικανικό πρότζεκτ, αφήνοντας με την δήλωση του όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στο να λάβει η αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ μια νέα διάσταση.
"Αφήστε να το δούμε μετά την επίσκεψη", ήταν η σιβυλλική δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.


Αναλυτικά η ομιλία του Πάνου Καμμένου από την 11 Πτέρυγα Μάχης:

«Είμαστε στην 110 Πτέρυγα Μάχης μαζί με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα. Η παρουσία του εδώ αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.


Έναν άξονα σταθερότητας, στον οποίο η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, προς τα νότια με στενές σχέσεις, μέσω της Κύπρου, με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν πλέον σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική μας Αεροπορία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις.


Επίσης, με τον ιδιαίτερο ρόλο της Σούδας ως κύριο λιμάνι της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, αλλά και της Λάρισας που μετατρέπεται σε ένα αεροπορικό κέντρο που έχει ως στόχο όχι μόνο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά και τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.


Ο ίδιος άξονας σταθερότητας επεκτείνεται προς τα βόρεια με τις χώρες της Βαλκανικής, με τις οποίες πλέον διαμορφώνουμε στενές σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα η ειρήνη και η σταθερότητα να επεκταθούν και στις περιοχές που υπάρχει αστάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και το πολιτικό προσωπικό για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν.


Να ευχαριστήσω και τους πολίτες της Λάρισας, διότι αυτή τη συνεργασία τη βλέπουν με μια θετική ματιά και πλέον αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και στον τομέα της ενέργειας δίνει νέες δυνατότητες για την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα, σε λίγο καιρό γίνεται μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου - και αργότερα ίσως πετρελαίου - και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία που έχουμε και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εδώ».


Από την πλευρά του Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε τα εξής:

Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ στη Λάρισα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό κ. Καμμένο, τον Ναύαρχο Αποστολάκη, και τον Πτέραρχο Χριστοδούλου για τη σημερινή πρόσκληση.
Αυτή η επίσκεψη μου δίνει την ευκαιρία να επισκεφθώ το Αμερικανικό προσωπικό που βρίσκεται εδώ στο πλαίσιο της προσωρινής μεταστάθμευσης των MQ-9. Είναι επίσης μια ευκαιρία να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της 110ης ΠΜ για την εξαιρετική συνεργασία που επιδεικνύουν στη διάρκεια αυτής της μεταστάθμευσης.


Η λειτουργία αυτών των μη-οπλισμένων MQ-9 εδώ στη Λάρισα είναι μια εξαιρετική απόδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας στην άμυνα και την ασφάλεια όπως συζητήθηκαν από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον. Είναι επίσης μια απόδειξη του ρόλου που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας , ως ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και ως χώρα με εξαιρετική γεωγραφία και δυνατότητες. Έτσι και εμείς, ως Αμερικανική κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο σε συνεργασία με τους Έλληνες συμμάχους μας προκειμένου να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ευχαριστώ πολύ.


Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Καμμένου - Πάϊατ:

Πηγή: onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου