Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

“Το τελευταιο ταξιδι του Θ/Κ Αβερωφ στα Δωδεκανησα” …Αφιερωμα!


Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΝ (ΔΕΔΗΣ/ΓΕΝ) και την Διεύθυνση του Θ/Κ Γ. Αβέρωφ, πραγματοποίησε επετειακό αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από “Το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ στα Δωδεκάνησα” στην αίθουσα προβολών του ιστορικού Θ/Κ “Γ. Αβέρωφ”.


Νέες με παραδοσιακές Δωδεκανησιακές φορεσιές, υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους κατά την επιβίβασή τους.
Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του Κυβερνήτη του Θ/Κ Αβέρωφ, Πλοιάρχου κ. Σωτήρη Χαραλαμπόπουλου , το μέλος της Π.Ο. “Αρχιπέλαγος” κ. Νικ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην έρευνα που προηγήθηκε για την “άγνωστη” αυτή πτυχή της νεώτερης ιστορίας μας και στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο της προετοιμασίας του “ταξιδιού” .
Στην συνέχεια προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ, το οποίο περιελάμβανε ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό, από την δράση του Ιερού Λόχου και των S.B.S. (Special Boat Services) , την υπογραφή παράδοσης των Γερμανών στην Σύμη, την μεταφορά της εξόριστης Ελληνικής κυβέρνησης με το Θ/Κ Αβέρωφ και την έπαρση της σημαίας του στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, το ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ στη Ρόδο με τον τότε Αντιβασιλέα και Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, την πορεία προς την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων και την ανάληψη της στρ. Διοίκησης από τον Αντιναύαρχο Περ. Ιωαννίδη και ολοκληρώθηκε με την λυτρωτική στιγμή της επίσημης Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων .


Μετά και από την επίδοση αναμνηστικών πλακετών εκ μέρους της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” και της Διοίκησης του Θ/Κ Αβέρωφ, ακολούθησε μικρή δεξίωση στην “αίθουσα των στολών” .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, Υποναύαρχος κ Παϊβανάς Κων/νος, ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας & Δημ. Σχέσεων του ΓΕΝ (ΔΕΔΗΣ/ΓΕΝ) Πλοίαρχος κ. Μιχέλης Αναστάσιος,



ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης (ΙΔΑΛΕΝΑΠ) Αντιναύαρχος κ. Κυριακίδης Κυριάκος, ο Κυβερνήτης του Θ/Κ Αβέρωφ Πλοίαρχος κ. Χαραλαμπόπουλος Σωτήριος, ο πρ. Βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Κασσάρας Γιώργος, οι Αντιναύαρχοι ε.α. κ.κ. Γραμμένος Γ., Ζαμπετούλας Μ., οι Αρχιπλοίαρχοι ε.α. κ.κ. Τσούκας Δ., Μπισμπικόπουλος Ν., ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Π.Ναυτικού και αντιπροσωπία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.


Εκ μέρους της Δωδεκανησιακής παροικίας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο Πρόεδρος της Δ.Ι.Λ.Ε. κ. Πινότσης,ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ροδίων Αθηνών κ. Ψαράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κώων Αθηνών κ. Μανούσης, η Πρόεδρος του συλλόγου Συμαίων κ. Μαρκαντέ-Αγγελίδου και ο πρ. Πρόεδρος κ. Μοσκιού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων κ. Καραϊτιανός, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων κ. Βουρεξάκη , ο πρ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων κ. Χλωρός, η πρ. Πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας κ. Χαραλαμποπούλου και εκπρόσωποι από τα Δ.Σ. Των συλλόγων Αστυπαλαιέων, Χαλκιτών, Κασίων, Κώων και Λερίων .Η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” , εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, την Διεύθυνση Εθιμοτυπίας & Δημ. Σχέσεων του ΓΕΝ και την Διοίκηση του Θ/Κ Αβέρωφ, για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλαν, την άψογη συνεργασία και προπάντων για την ΤΙΜΗ που μας έγινε ώστε να προβληθεί το αφιέρωμά μας ΕΠΙ του ιστορικού Θωρηκτού Γ. Αβέρωφ !
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα μέλη μας
Αντύπα Μαριάννα, Κουμπιού Παυλίνα, Κουριαντάκη Τσαμπίκα και Λαγουτάρη Νίκη που με τις παραδοσιακές φορεσιές της Ρόδου, της Λέρου, της Κάσου και της Σύμης υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους.
Θεοδωρίδη Παναγιώτη, Θεοδωρίδη Σταύρο και Τσούκα Δημήτρη ,
που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην επίτευξη και την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης !
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Ένωση Ροδίων Αθηνών και τον Σύλλογο Συμιακών Νέων “Ο Νιρέας”, που μας παραχώρησαν τις αντίστοιχες τοπικές φορεσιές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου