Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος εγκρίθηκαν χιλιάδες ώρες για υπερωριακή εργασία με αντίστοιχο κόστος. Οι υπερωρίες αφορούν αποκλειστικά το πολιτικό προσωπικό του ΠΝ (αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα άλλα επιτελεία). Για τους στρατιωτικούς, παρά τα όσα ακούγονταν προεκλογικά, το κεφάλαιο «υπερωρίες» εξακολουθεί να παραμένει μια πονεμένη (και απλήρωτη) ιστορία, αν και τον Οκτώβριο του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάντησή του με την ΠΟΕΣ, τόνιζε πως «πάγια προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και εξαντλητικά ωράρια, περιπτώσεις που την τελευταία διετία είδαν συχνά το φως της δημοσιότητας, δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού με υψηλό ηθικό και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Η διαμόρφωση ενός εργασιακού πλαισίου, που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη αξιοποίηση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εντός ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και με γνώμονα την εξυπηρέτηση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ». Η ΠΟΕΣ, από την πλευρά της, είχε θέσει το θέμα του σεβασμού στο ωράριο εργασίας και την «καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»…
Η φετινή απόφαση αφορά περίπου 200.000 ώρες με κόστος πάνω από 400.000 ευρώ και ένας από τους λόγους που προβάλλεται για αιτιολόγηση της απόφασης αφορά τη μείωση του υπηρετούντος προσωπικού. Αυτό, όμως, αυτόματα δημιουργεί το ερώτημα γιατί δεν αναπληρώνονται τα κενά, ώστε αντί για υπερωρίες να πληρώνονται μισθοί, να καταπολεμάται η ανεργία, να δημιουργούνται συνθήκες ανθρώπινης εργασίας και, βέβαια, μια νέα γενιά πολιτικών υπαλλήλων επ’ ωφελεία του ΠΝ. Όσο για τους στρατιωτικούς, αυτοί περιμένουν με αδημονία την απόφαση που θα αφορά τις δικές τους υπερωρίες.
Κώστας Αττίας
* Ρεπορτάζ από το ένθετο ΜΑΡΣ που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 02/05/2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου