ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ
Για 43,19 ευρώ "καθαρά" κάνουν περιπολίες λόγω... οικονομικής κρίσης. Όλο και περισσότεροι ένστολοι προσθέτουν μεροκάματα, «κόβοντας» τα ρεπό τους, και συμμετέχουν μαζικά στο θεσμό των «αμοιβόμενων περιπολιών».
Αυξανόμενες είναι και οι ευέλικτες δράσεις με τις περιπολίες των δύο «δωδεκάδων» αστυνομικών σε προβληματικές περιοχές με μεγάλη εγκληματικότητα και έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, έχοντας σημαντικά αποτελέσματα, κάτι όμως που πρέπει να συνεχιστεί με την επέκτασή τους για να μην ατονήσουν. Το ειδικό σχέδιο δράσης για το κέντρο της Αθήνας, που έχει ξεκινήσει από την 1η Απριλίου, εμφανίζει θετικά πρόσημα στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου, της πώλησης των λαθραίων τσιγάρων, των εκδιδόμενων επ’ αμοιβή προσώπων και της μικροεγκληματικότητας.
«Όλη η δαπάνη»
Ο θεσμός των αμοιβόμενων περιπολιών υπήρχε χρόνια, ωστόσο το ενδιαφέρον συμμετοχής ήταν μικρό, αφού και οι μισθοί ήταν μεγαλύτεροι, σήμερα όμως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων μισθολογικών περικοπών ο αριθμός των αστυνομικών που ενδιαφέρονται να κάνουν περιπολία, έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως εξηγούν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.. Μάλιστα τα ποσά της δαπάνης για τις αμοιβόμενες περιπολίες, που δίνονται στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Αττικής, ξοδεύονται έως το τελευταίο... λεπτό του ευρώ!
Τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο του 2015 έγιναν 544 αμοιβόμενες περιπολίες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.243 αστυνομικοί, οι οποίοι αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους διακόπτοντας τα ρεπό τους για να δουλέψουν σε ένα 8ωρο περιπολίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης που υπηρετούν. Στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής, Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής Αττικής και Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τον μήνα Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 114 αμοιβόμενες περιπολίες με τη συμμετοχή 234 αστυνομικών, τον Μάρτιο 156 περιπολίες με 349 αστυνομικούς, τον Απρίλιο 123 περιπολίες με 290 αστυνομικούς και τον Μάϊο 151 περιπολίες με 370 αστυνομικούς. Το μεροκάματο των ένστολων που αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις περιπολίες ανέρχεται σε 58,02 ευρώ μικτά, και 43, 19 ευρώ «καθαρά». Η συνολική δαπάνη μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές ανήλθε σε 72.118, 17 ευρώ, ενώ στις τσέπες των αστυνομικών μπήκαν συνολικά 53.685, 17 ευρώ.
Οι ευέλικτες περιπολίες
Παράλληλα τον μήνα Μάϊο, τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός των ευέλικτων δράσεων με τις περιπολίες 24 αστυνομικών, διασπασμένων σε δύο ομάδες, οι οποίες κινήθηκαν σε περιοχές της Αττικής όπου παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας και διαπιστώντες έλλειψη αστυνομικού προσωπικού να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπισή της. Ο θεσμός που είχε ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, ξεκίνησε στις 25 Μαίου και μέχρι τις 7 Ιουνίου, χρονικό διάστημα 11 ημερών, αφού δεν εφαρμόστηκε στο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, πραγματοποιήθηκαν 128 περιπολίες με τη συμμετοχή 284 αστυνομικών σε αυτές.
Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις ευέλικτες δράσεις προέβησαν στον έλεγχο 811 ατόμων (484 Έλληνες και 327 αλλοδαποί). Έγιναν 61 προσαγωγές υπόπτων (36 Έλληνες και 25 αλλοδαποί), εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο, ο ένας γιατί εκκρεμούσαν σε βάρος του διωκτικά έγγραφα και ο δεύτερος για επαιτεία.
Το «σχέδιο" της Αθήνας
Στο πλαίσιο των παραπάνω θεσμών τέθηκε σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας, από την 1η Απριλίου, στοχεύοντας στην συχνή και ορατή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης. Στόχευση της αστυνομικής δράσης ήταν η αντιμετώπιση του παραμπορίου, της πώλησης λαθραίων τσιγάρων, των εκδιδόμενων επ’ αμοιβή προσώπων και μικροεγκληματικότητας στην πρωτεύουσα.
Έως και τις 6 Ιουνίου κατασχέθηκαν περίπου 200.000 τεμάχια ειδών παρεμπορίου και 15.397 πακέτα τσιγάρα. Κατασχέθηκαν επίσης, 909 γραμμάρια χασίς και 15 γραμμάρια ηρωίνης. Σχετικά με τις εκδιδόμενες επ’ αμοιβή προσώπων, όπου καταγράφεται αύξηση του φαινομένου, έγιναν 1.343 μηνύσεις, και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο 201 γυναίκες (40 Ελληνίδες και 161 αλλοδαπές). Βεβαιώθηκαν 1.725 παραβάσεις που αφορούσαν επαιτεία, εκδιδόμενες και παρεμπόριο. Συνελήφθησαν συνολικά 664 άτομα (558 αλλοδαποί και 106 Έλληνες). Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις αφορούσαν 14 άτομα που ενέχονταν σε κλοπές-διαρρήξεις, 26 για ναρκωτικά και 6 για όπλα
του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
http://www.thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου