Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Tα οργανικα κενα στις αστυνομικες υπηρεσιες της ΑχαΪας ξεπερνουν τα 200


ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Α.Τ. ΑΚΡΑΤΑΣ

Με αφορμή τα οργανικά κενά στις αστυνομικές υπηρεσίες της Αχαΐας και την υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας, ο Αχαιός πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα τα οργανικά κενά στις αστυνομικές υπηρεσίες της Αχαΐας ξεπερνούν τα διακόσια (200) και η εγκληματικότητα ευρύτερη περιοχή αυξάνεται δραματικά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο το Αστυνομικό τμήμα της Ακράτας να λειτουργεί καθημερινά μόνο από το πρωί έως το μεσημέρι.

Επίσης, ακούγεται ότι θα σταματήσει και η περιπολία των Ειδικών Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), όπου είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε επί της Παλαιάς Εθνικής οδού, στο ύψος του Κραθίου. Πρόκειται για ομάδες με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό, που ενίσχυσαν την αστυνόμευση στην περιοχή, ύστερα από μεγάλες ληστείες, που έγιναν στις τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ.

Η ανασφάλεια των κατοίκων της Αχαίας έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι από το έγκλημα.

Οι ελλείψεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των επιμέρους υπηρεσιών φθίνει καθημερινά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και την αυτοθυσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των αστυνομικών.

Και όλα αυτά ενώ οι διαρρήξεις και οι ληστείες έγιναν καθημερινότητα ακόμη και στα χωριά. Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών τελεί σε άμεση διακινδύνευση. Οι κάτοικοι αυτο-οργανώνονται δημιουργώντας ομάδες αυτοπροστασίας. Η αυτοδικία αρχίζει να υποκαθιστά το κράτος, αφού χάθηκε ακόμη και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό.

Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας. Η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωσή της. Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες. Η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας.

Απαιτείται, όμως, βαθιά γνώση του προβλήματος, βούληση και συγκροτημένο σχέδιο...»._

Ο Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.



http://www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου