Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τί διαπίστωσε η ΕΣΚΑ σε ΜΑΤ- ΕΚΑΜ, Υποστελέχωση των διμοιριών και κραχ στη συντηρητική εκπαίδευση των κομάντο της ΕΛ.ΑΣ.


Ένα δραματικό απάνθισμα βασικών προβλημάτων που απειλούν να σαρώσουν το αξιόμαχο υπηρεσιών όπως είναι τα ΜΑΤ και η ΕΚΑΜ, προχώρησαν
αξιωματικοί συνδικαλιστές που συγκροτούν το συνδυασμό της ΕΣΚΑ.

Όπως προκύπτει από την "αυτοψία" στο περιβάλλον δουλειάς των υπηρετούντων στις νευραλγικές αυτές μονάδες, τα ΜΑΤ κινδυνεύουν εξαιτίας της συστηματικής αποψίλωσης με αποτέλεσμα την "παρουσία" μειωμένης συνολικά δύναμης κατά 250 αστυνομικούς, ως απόρροια των μεταθέσεων σε άλλες υπηρεσίες, ενώ οι εκαμίτρς διαμαρτυρήθηκαν΄για το γεγονός ότι ενώ κανονικά θα έπρεπε να κάνουν κατ' έτος περίπου 50 συντηρητικές εκπαιδεύσεις, φέτος κι ενώ προσεγγίζουμε προς το τέλος της χρονιάς, έχουν γίνει μόνο ... 7!!!

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ενωτικής Συνδικαλιστικής κίνησης Αξιωματικών.


"Τα προβλήματα των συναδέλφων μας που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης και στην ΕΚΑΜ, κατέγραψε σήμερα αντιπροσωπεία της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Αξιωματικών (ΕΣΚΑ), με επιτόπια επίσκεψη στην έδρα των Υπηρεσιών αυτών.
Ειδικότερα, με τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών κ.κ. Αστυνομικό Διευθυντή Τσίρο Σπυρίδωνα και Αστυνόμο Α’ Τζεφεράκο Πέτρο συναντήθηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κατσιαμάκας Ιωάννης, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Βράντζας Βασίλειος, το μέλος του Δ.Σ. της Αττικής Ανθυπαστυνόμος Μαντζιώρος Ευάγγελος και οι υποψήφιοι με τον συνδυασμό της ΕΣΚΑ, Υπαστυνόμος Β’ Μαργαρίτης Φώτιος και Ανθυπαστυνόμος Παπουτσάκης Παναγιώτης.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία ο ρόλος της Αστυνομίας και συγκεκριμένα των ειδικών της δυνάμεων, αναδεικνύεται καθημερινά τόσο από μας τους συνδικαλιστές όσο και από τους ίδιους τους συναδέλφους με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Όπως μας ενημέρωσαν, τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει η υποστελέχωση των διμοιριών εξαιτίας της μετακίνησης αστυνομικών προς άλλες Υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την αναπλήρωση των κενών θέσεων που ξεπερνούν πλέον τις 250. Αποτέλεσμα είναι η μείωση του αξιόμαχου της Υπηρεσίες, η οποία καλείται με μειωμένη δύναμη να επιλαμβάνεται σε κρίσιμα περιστατικά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή συναδέλφων και γενικότερα, υπονομεύοντας τον όποιο επιχειρησιακό σχεδιασμό των μέτρων τάξης και ασφάλειας. Επίσης, η υποστελέχωση επιβαρύνει συνολικά το εναπομείναν προσωπικό λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και της συνεχούς απασχόλησής του.
Σοβαρό πρόβλημα επίσης αποτελεί ο απηρχαιωμένος στόλος οχημάτων, καθόσον τα περισσότερα έχουν στο ενεργητικό τους μια 15ετία και πλέον, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν ουδεμία ασφάλεια στους επιβαίνοντες, ενώ θα πρέπει να υπολογίζεται σοβαρά από τη διοίκηση το γεγονός ότι τον περισσότερο χρόνο της υπηρεσίας οι συνάδελφοί μας τον διανύουν μέσα σε αυτά.
Όσο για την κτιριακή υποδομή, είναι όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά είναι και απαράδεκτη αφού δεν παρέχει ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και αξιοπρεπούς υπηρεσίας.
Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκαν και τα οικονομικής φύσεως προβλήματα με κυριότερο την εκτός έδρας αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε ως γνωστόν να υπολογίζεται στα 140 χλμ με αποτέλεσμα να εκλείπει ένα βασικό κίνητρο παραμονής στην Υπηρεσία αυτή.



Η φωτό από τη συνάντηση με τον επικεφαλής της ΥΑΤ, Σπύρο Τσίρο


Στην ΕΚΑΜ, το κύριο αίτημα που τέθηκε αφορά τη μεταστέγασή τους στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου, χώρος που πληροί όλες τις απαραίτητες συνθήκες (εκγύμνασης, άσκησης κλπ) για μια εξειδικευμένη Υπηρεσία, όπως είναι η ΕΚΑΜ.
Απορίας άξιον είναι πώς ενώ είχε δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας στο Μαρκόπουλο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο σταμάτησε. Από τα θέματα που επίσης μας τέθηκαν, βασικό είναι ο επαναπροσδιορισμός των στόχων που καλείται να φρουρεί διότι με την κατασπατάληση των δυνάμεων σε αλλότρια καθήκοντα βάλλεται το αξιόμαχο της Υπηρεσίας, η οποία έτσι δεν μπορεί να έχει ούτε την στοιχειώδη εκπαίδευση που απαιτεί ο εξειδικευμένος ρόλος της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια συντηρητική εκπαίδευση θα πρέπει να περιλαμβάνει το ελάχιστο 50 εκπαιδεύσεις-ασκήσεις κατ’ έτος, ενώ το τρέχον έτος έχουν πραγματοποιηθεί μόνο εφτά!!! Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο ατομικός εξοπλισμός δεν συμβαδίζουν επίσης με την εξέλιξη και την πρόοδο του επαγγελματικού εξοπλισμού και τα διεθνή πρότυπα άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών.



Η φωτο από τη συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΚΑΜ, Πέτρο Τζεφεράκο

Δέσμευσή μας είναι ότι τα αιτήματα των συναδέλφων όχι μόνο θα τα αναδεικνύουμε, αλλά θα τα θέσουμε υπόψη της Φυσικής, αλλά και της νέας Πολιτικής Ηγεσίας ώστε να ασχοληθούν σοβαρά με αυτά και να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις. Οι συνάδελφοι των νευραλγικών αυτών υπηρεσιών έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν επιτρέπονται οποιεσδήποτε καθυστερήσεις και παλινωδίες, ειδικά όσον αφορά το ρόλο και τη λειτουργία των ΥΑΤ. Παράλληλα δηλώνουμε ότι θα είμαστε αταλάντευτα στο πλευρό τους και θα τους στηρίζουμε όταν στοχοποιούνται στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους.
Η ΕΣΚΑ θα συνεχίσει την καταγραφή των προβλημάτων με επισκέψεις της τις προσεχείς ημέρες και σε άλλες κεντρικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ – ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΑΖΙ – ΝΙΚΑΜΕ ΜΑΖΙ!

ΕΣΚΑ
ΔΥΝΑΜΗ ΑΞΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου