Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

«Τσεκούρι» στις Αστυνομικές Υπηρεσίες - Στόχος η εξοικονόμηση χρημάτων


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤ 50%

Το Καλλικρατικό «κούρεμα» των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ξεκινά σήμερα με τη σταδιακή παρουσίαση των προτάσεων από αξιωματικούς διοικητές αστυνομικών διευθύνσεων της περιφέρειεας, προς την πολιτική και αστυνομική ηγεσία.

Το «τσεκούρι» στις αστυνομικές υπηρεσίες αναμένεται σε κάποιες περιοχές να ξεπεράσει το 50%, στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων από τα μισθώματα των κτιρίων και αστυνομικού προσωπικού που θα διατεθεί σε αποδυναμωμένα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας. Το «στοίχημα» για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι η διαμόρφωση ακλόνητων επιχειρημάτων για την επιτακτική ανάγκη αυτών των καταργήσεων και συμπτύξεων αστυνομικών υπηρεσιών, τα οποία θα πείσουν τοπικούς φορείς και κατοίκους περιοχών, για την καλύτερη αστυνόμευση και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες τους.

Οι σχετικές εισηγήσεις των αστυνομικών διευθυντών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι πλήρεις στις περισσότερες περιπτώσεις και θα παρουσιαστούν αναλυτικά με... power point, ηλεκτρονική μορφή και αναλυτικά στοιχεία με τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών, χάρτες και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Πηγές του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν πως ήδη από τις περικοπές των μισθωμάτων κτιρίων που στεγάζονταν αστυνομικές υπηρεσίες εξοικονομήθηκαν 400.000 ευρώ ετησίων ενοικίων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη πως αυτό το ποσό μπορεί να ξεπεράσει και το 1 εκατομμύριο ευρώ.



«Αγκάθι» στην σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση είναι τα πολυετή συμβόλαια μίσθωσης κτιρίων στέγασης αστυνομικών υπηρεσιών, τα οποία πολύ δύσκολα μπορούν να «σπάσουν» χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, οπότε εξετάζεται οι συννενώσεις υπηρεσιών να γίνεται σε τέτοια κτίρια.

Σε... σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση στέγασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αερολιμένα Αθηνών, καθώς τα ετήσια ενοίκια στα κτίρια της διαχειρίστριας εταιρείας, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ξεπερνά το 1.200.000 ευρώ.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς της διεύθυνσης στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στο Μαρκόπουλο, αν και αυτή η εκδοχή μοιάζει αποδυναμωμένη εξαιτίας της απόστασης και της αδυναμίας έγκαιρης ανταπόκρισης. Το οξύμωρο είναι πως η αντίστοιχη στέγαση του Πυροσβεστικού κλιμακίου σε εγκαταστάσεις του αεροδρομίου είναι... δωρεάν, ενώ και η μισθοδοσία των πυροσβεστών γίνεται από την εταιρεία, όπως οι διεθνοί οργανισμοί πυρασφάλειας το επιτάσσουν.

Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης για τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας και τους Αστυνομικούς Σταθμούς της Αττικής αναμένεται να κατατεθούν στις 20 Οκτωβρίου από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 110 αστυνομικά τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, περίπου 50 θα κλείσουν και θα συμπτυχθούν με άλλα όμορων δήμων, που βρίσκονται σε κοντινές χιλιομετρικές αποστάσεις. Από τα 94 Τμήματα Ασφαλείας, θα μείνουν τα 65, ενώ ολοκληρωτικό φαίνεται να είναι το «μαχαίρι» στους 18 Αστυνομικούς Σταθμούς, που βρίσκονται στα όρια ευθύνης της ΓΑΔΑ. Στόχος της αναδιάρθρωσης είναι το αριθμητικό σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών να βρίσκεται κοντά σε αυτό των 66 δήμων της Αττικής και να εξοικονομηθούν περίπου 1.000 αστυνομικοί. «Δεν είναι δυνατόν σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής να υπάρχουν 20 δήμοι και να έχουμε 32 αστυνομικά τμήματα και 3 αστυνομικούς σταθμούς, πολλά από τα οποία υπολειτουργούν, με ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα» υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επιχειρώντας να αιτιολογήσουν το… ψαλίδι του Καλλικράτη!

Ενδεικτικά, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών τα τμήματα από 22 γίνονται 15.Ενσωματώνονται τα Α.Τ. Καισαριανής και Ζωγράφου, Δάφνης και Αγίου Δημητρίου, ενώ διατηρούνται αυτά της Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης και Γαλατσίου. Στην αστυνομική διεύθυνση Πειραιά τα τμήματα από 25 γίνονται 19, ενώ συνενώνονται αυτά της Καλλίπολης και Δημοτικού Θεάτρου, Δραπετσώνας και Κερατσινίου, Μοσχάτου και Ταύρου, ενώ γίνονται Α.Τ. Τροιζηνίας οι αστυνομικές υπηρεσίες σε Μέθανα, Γαλατά και Δρυόπη.

Στην βορειοανατολική Αττική τα τμήματα από 39 γίνονται 19 και συνενώνονται σε ένα αυτά του Αγ. Στεφάνου-Καπανδριτίου-Φρουρά Τατοΐου, Μαρούσι-ΟΑΚΑ, Αρτέμιδα-Σπάτα, Βριλήσσια-Μελίσσια-Πεντέλη, Νέο Ηράκλειο-Πεύκη, Κηφισιά- Νέα Ερυθραία-Εκάλη-σταθμός Νέας Κηφισιάς, Νέα Μάκρη-Μαραθώνα, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, τα δύο τμήματα της Νέας Ιωνίας σε ένα, Γέρακας-Παλλήνη, Παιανία-Γλυκά Νερά, Χολαργός-Παπάγου, Ψυχικό-Φιλοθέη-Νέο Ψυχικό, Ωρωπός-Κάλαμος-Αυλώνας.

Στη νοτιοανατολική Αττική από 15 τα τμήματα γίνονται 10 και ενσωματώνονται το πρώτο και το δεύτερο Γλυφάδας, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αναβύσσου-Καλυβίων, Κερατέας-Λαυρίου ενώ καταργούνται οι σταθμοί σε Πόρτο Ράφτη, Σούνιο και Σαρωνίδα.

Στη δυτική Αττική τέλος, τα τμήματα τάξης και ασφάλειας από 22 γίνονται 16, ενώ συγχωνεύονται τα δύο τμήματα του Αιγάλεω, Λιόσια-Ζεφύρι, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, το πρώτο τμήμα Αχαρνών-Θρακομακεδόνες, Μέγαρα-Κινέττα-Νέα Πέραμος.

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου