Στις 12 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση της Π.Α. με την 480 Fighter Squadron, των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης (USAFE), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Spangdahlem, της Γερμανίας, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Αεροποριών. Σκοπός ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα εκτελέσθηκαν αποστολές Αέρος – Αέρος, Αέρος – Εδάφους, COMAO (Composite Air Operations) και εναέριου ανεφοδιασμού. Η Π.Α. συμμετείχε με μεγάλο αριθμό Πολεμικών Μοιρών και η 480FS με 18 αεροσκάφη F-16CM, τα οποία μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη.
Από 08 έως 12 Φεβρουαρίου 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 79 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) στη Σάμο,πραγματοποιείται τετραήμερο βολών με όλα τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα της ΑΔΤΕ.
Από 8 έως 11 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων της 80ης ΑΔΤΕ) στην Κω. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, Βολές Φορητού Οπλισμού, τακτικές κίνησης Ομάδας Τυφεκιοφόρων, Ανάπτυξη Πυροβολαρχίας και εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες στη Μάχη.
Από 8 έως 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Τακτικής Διοίκησης του 41 Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ) στη Σαμοθράκη. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την κίνηση και ανάπτυξη σε επιλεγμένες τοποθεσίες του προσωπικού, των μέσων και των οπλικών συστημάτων καθώς και τη δοκιμή των επιχειρησιακών σχεδίων της Τακτικής Διοίκησης.
Από 8 έως 12 Φεβρουαρίου οι Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες της 32ης ΤΑΞΠΝ εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα Αμφιβίων Επιχειρήσεων.
Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, διεξήχθη από την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών η ΤΑΜΣ «Οδυσσέας». Η ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου Ομαλού Κρήτης και επικεντρώθηκε στην εξέταση αντικειμένων επιβίωσης σε χιονοσκεπείς περιοχές., ανορθόδοξου πολέμου και ανεύρεσης – διάσωσης προσωπικού σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Όταν σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό της συντριβής του ελικοπτέρου AB-212ASW «ΠΝ28», βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή η τακτική άσκηση «Αστραπή 2/2016». Σε αυτήν συμμετείχε το σύνολο των επιχειρησιακά διαθέσιμων πλοίων του Στόλου, σε συνεργασία με εναέρια μέσα του Π.Ν. και της Π.Α. καθώς και Στοιχεία Ειδικών Δυνάμεων.
Προσωπικό
Από 29 Ιανουαρίου έως 26 Φεβρουαρίου, διεξάγεται η χειμερινή στρατιωτική εκπαίδευση των Ευελπίδων στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης Αττικής, στην Πάχη Μεγάρων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ). Η εκπαίδευση μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει αντικείμενα ατομικής τακτικής, οπλισμού και βολής, αντικείμενα ναρκοπολέμου, τακτική Ομάδας τυφεκιοφόρων, συνεκπαίδευση με Ειδικές Δυνάμεις σε αντικείμενα αμφιβίων επιχειρήσεων, κατοικημένων τόπων και ανορθόδοξου πολέμου, βολές όλμων και πολυβόλων και οπλοβομβίδων, διαβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές και συνεκπαίδευση με την Αεροπορία Στρατού σε αντικείμενα αεροκίνητων επιχειρήσεων. Η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής το οποίο έχει σκοπό να αναπτύξει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή των Σπουδαστών της Σχολής, ώστε να διαμορφώσει Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.
Ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη παρέστη στις 8 Φεβρουαρίου στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του Όπλου των Διαβιβάσεων που έλαβαν χώρα στο Στρατόπεδο ‘’Καραϊσκάκη Α’’’ στο Χαϊδάρι. Την επομένη, 9 Φεβρουαρίου ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας THEON Sensors S.A. στο Κορωπί. Στην διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης για τις παραγωγικές της δυνατότητες και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.
Αμυντική βιομηχανία-Προμήθειες
Σύμβαση ύψους 141.936.871 δολαρίων ανέθεσε το Αμερικανικό Δημόσιο στην εταιρεία Lockheed Martin Aeronautics για λογαριασμό της Ελλάδας. Η σύμβαση εντάσσεται στη διακρατική συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των ΑΦΝΣ P-3B Orion του Π.Ν. και αφορά την κατασκευή νέων δομικών τμημάτων (κύριες πτέρυγες, οπίσθια πτερύγια, τμήματα κάθετου σταθερού, σύνδεσμοι με την άτρακτο κλπ.) καθώς και λοιπές εργασίες που σε συνδυασμό με τα νέα δομικά τμήματα θα επιτρέψουν την επέκταση του ορίου ζωής 4 αεροσκαφών κατά 15.000 ώρες πτήσης τουλάχιστον αλλά και την άμεση ενεργοποίηση ενός αεροσκάφους ως «ενδιάμεση λύση». Το 72% των εργασιών αυτών (κατασκευή τμημάτων) θα εκτελεστεί στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο 28% (τελική συναρμολόγηση και εγκατάσταση) στην Ελλάδα, και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2019. Με ξεχωριστές συμβάσεις που θα ακολουθήσουν θα ανατεθούν οι παραγγελίες του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού αποστολής, καθώς και οι εργασίες γενικής επιθεώρησης και εργοστασιακής αποκατάστασης από την ΕΑΒ των 4 αεροσκαφών (με πρόβλεψη και για πέμπτο, εκείνο της ενδιάμεσης λύσης) που θα λάβουν το πλήρες πακέτο εκσυγχρονισμού, όπως επίσης και η εν συνεχεία υποστήριξή τους.
Στις 9 Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΣ και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Διοικητή της Διοίκησης Υποστήριξης Ασφαλείας του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ (United States Army Security Assistance Command – USASAC), Υποστράτηγο Mark McDonald, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της USASAC και του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Αθήνα (ODC). Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναφορικά με την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι φορείς του ΓΕΣ και η αντιπροσωπεία της USASAC κατά την οποία εξετάσθηκαν η πρόοδος και οι τεχνικές λεπτομέρειες της υλοποίησης σειράς προγραμμάτων προμήθειας αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων η προμήθεια των ελικοπτέρων CH-47D Chinook. Σε αντίστοιχη σύσκεψη στη ΓΔΑΕΕ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την υλοποίηση των προγραμμάτων που διενεργούνται μέσω Διακρατικών Συμφωνιών με τις ΗΠΑ καθώς και θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών.
Η εταιρεία CIMSA S.A. επελέγη αρχικά ως ανάδοχος για τον διαγωνισμό προμήθειας νέων αλεξιπτώτων στατικού ιμάντα (600 αλεξίπτωτα με πρόβλεψη αυξομείωσης της ποσότητας κατά 30%, μέχρι εξαντλήσεως του διατιθέμενου ποσού) και ελεύθερης πτώσης (24 αλεξίπτωτα επίσης με πρόβλεψη αυξομείωσης κατά 30%) για τις ανάγκες του ΓΕΣ.
Στις 8 Φεβρουαρίου διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ επιτελών αυτής και εκπροσώπων της εταιρείας Boeing και εκπροσώπων αυτής, κατόπιν αιτήματός τους, και εξέτασαν θέματα σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης Α.Ω. 22/03 που απορρέει από την προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Apache. Στις 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνάντηση με εκπροσώπους των εταιρειών EFA Ltd και Lockheed Martin, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη Σύμβαση Α.Ω. 16/00 που απορρέει από την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 Block-52+.
Στις 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση του Γενικού Διευθυντή και επιτελών αυτής με τον Deputy Director for Central & Eastern Europe & South America της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) Major General Hubert L’Ebraly συνοδευόμενο από επιτελή αυτού και τον Ακόλουθο Άμυνας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών και έγινε εκτεταμένη ανασκόπηση των διμερών προγραμμάτων.
Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, επισκέφτηκε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) στις Βρυξέλλες όπου συζήτησε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή Jorge Domecq τις δυνατότητες ενισχύσεως της συνεργασίας της χώρας μας με τον Οργανισμό. Ο ΥΕΘΑ παρουσίασε τους τομείς ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος συμμετοχής σε προγράμματα του ΕΟΑ, όπου η χώρα μας διαθέτει καταρτισμένο προσωπικό, ικανή εμπειρία και κατάλληλες υποδομές καθώς και θέματα ενίσχυσης της Αμυντικής Βιομηχανίας ιδιαίτερα όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχείρησης και την πρόσβασή τους στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο J. Domecq ανέδειξε τη συμμετοχή και τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας σε πολλά προγράμματα του Οργανισμού, ιδιαίτερα ναυτικές πρωτοβουλίες, ενέργεια και περιβάλλον και εκπαίδευση σε αερομεταφορές. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά σε υπουργική συνάντηση να παρουσιάσουν δυνατότητες και τομείς παραγωγής τους και θέματα ενισχύσεώς τους, ενώ από πλευράς του ο J. Domecq αναφέρθηκε σε προσπάθειες του Οργανισμού προς υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας και ετοιμότητα συνεργασίας μαζί τους προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΥΕΘΑ κάλεσε τον Οργανισμό να αποστείλει εντός των προσεχών ημερών κλιμάκιό του στην Ελλάδα προκειμένου να προωθηθεί συνεργασία σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δ. Αβραμόπουλο και τον ενημέρωσε για την προετοιμασία των πέντε κέντρων προσωρινής διαμονής και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης, τα οποία όπως επισημάνθηκε θα είναι έτοιμα για λειτουργία στις 15 Φεβρουαρίου. Ο ΥΕΘΑ πληροφόρησε τον Επίτροπο ότι το υπάρχον σύστημα ταυτοποίησης προσφύγων μέσω Eurodac δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τόσο το θέμα της ταυτοποίησης όσο και το θέμα της ασφάλειας και πρέπει να συνδυαστεί με το σύστημα βιομετρικών μετρήσεων. Ο Δ. Αβραμόπουλος πληροφόρησε τον ΥΕΘΑ ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετωπίζουν ήδη θετικά την προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε την προθυμία ο ίδιος και η Επιτροπή να συνδράμουν τη χώρα μας στην αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προσφυγικού προβλήματος.
Στρατιωτική διπλωματία
Στις 11 και 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς», στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, το 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Shaping the Future Air Power».Το συνέδριο διοργανώθηκε από το ΓΕΑ με σκοπό την εξέταση της προοπτικής εξέλιξης της Π.Α., μέσα από τις υπαρκτές σημερινές προκλήσεις και περιορισμούς, ώστε να παραμείνει στο μέλλον ως η αξιόπιστη επιλογή ισχύος στο σύνθετο και δυναμικό περιβάλλον ασφάλειας. Τα αντικείμενα που εξετάσθηκαν είχαν κατανεμηθεί σε τέσσερεις συνεδρίες: «Το Πλαίσιο», «Η Πρόκληση», «Τα Μέσα» και «Αεροπορική Ισχύς – Έρευνα και Ανάπτυξη». Ομιλητές, μεταξύ άλλων, ήταν ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, οι Αρχηγοί των Πολεμικών Αεροποριών της Ιταλίας, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και Διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η εξέλιξη της Αεροπορικής Ισχύος και η ανάδειξη νέων καινοτόμων ιδεών. Τέθηκε το πλαίσιο εφαρμογής της Αεροπορικής Ισχύος, όπως αυτό δημιουργούν το γεωπολιτικό περιβάλλον και η φύση του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου, καθώς και οι προκλήσεις που οι σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως οι περιορισμένοι πόροι, οι πολλαπλές – σύνθετες απειλές και η ρευστότητα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Το συνέδριο παρακολούθησαν η πρέσβης του Ισραήλ, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, η Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, επίτιμοι Αρχηγοί, μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Ακόλουθοι Άμυνας και Αντιπροσωπείες Συμμαχικών Χωρών, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και μαθητές Παραγωγικών Σχολών.
Ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης συμμετείχε στην σύνοδο “International Fleet Review 2016”, η οποία διεξήχθη από 4 έως 8 Φεβρουαρίου στην πόλη Visakhapatnam της Ινδίας, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχηγού του Ινδικού Ναυτικού Admiral R.K. Dhowan. Η σύνοδος διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας με θέμα “United through Oceans”, επ’ ευκαιρία της επιθεώρησης του Ινδικού Στόλου από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Ινδικής Δημοκρατίας, Pranab Mukherjee. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαν με πλοία ή αποστολές και έτερα 51 ναυτικά έθνη με σκοπό την επίδειξη δυνατοτήτων του Ινδικού ΠΝ και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. Παράλληλα με την σύνοδο, την 7-8 Φεβρουαρίου διεξήχθη διεθνές ναυτικό συνέδριο με θέμα «Partnering Together for a Secure Maritime Future”, υπό την αιγίδα του National Maritime Foundation. Στο περιθώριο των διεργασιών της συνόδου, ο Α/ΓΕΝ πραγματοποίησε συναντήσεις με ομολόγους του σε διμερές επίπεδο.
Στις 10 Φεβρουαρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Πτέραρχο Sir Andrew Pulford, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα μας στο πλαίσιο συμμετοχής του στο 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος που διοργανώνεται από την Π.Α. στις 11-12 Φεβρουαρίου 2016. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Την ίδια ημέρα, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και με τον Διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής [United States Air Forces in Europe (USAFE), Air Forces Africa (AFAFRICA)] και Διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Πτέραρχο Frank Gorenc, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα επίσης στο πλαίσιο συμμετοχής του στο 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Με τον Αμερικάνο Πτέραρχο συναντήθηκαν επίσης ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης.
Σώματα Ασφαλείας
Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου η επίσημη τελετή ένταξης του νεότευκτου περιπολικού σκάφους ανοικτής θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ΠΛΣ-090 Γαύδος, που ήδη καλύπτει από τον Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος. Η προμήθεια του σκάφους συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία. Όσον αφορά τα εν εξελίξει προγράμματα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η δημόσια διαβούλευση των τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια 2 περιπολικών πλίων μήκους άνω των 30μ. (προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ), παρατάθηκε μέχρι τις 24 του τρέχοντος μηνός. Επίσης, προωθείται και το πρόγραμμα προμήθειας και εγκατάστασης 10 νέων κύριων μηχανών πλωτών περιπολικών σκαφών Λ.Σ.– ΕΛ.ΑΚΤ, προϋπολογισμού 1.260.000 ευρώ.
Kύπρος
Στις 8 Φεβρουαρίου υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΦ και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης και χρήσης του εναερίου χώρου. Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας ενδυναμώνει και προάγει τη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, ενώ αναμένεται να συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση των διαδικασιών και του συντονισμού σε ότι αφορά τη διαχείριση του εναερίου χώρου.
Και η …γκρίνια της εβδομάδας
Στην επίσημη ανακοίνωση για την τελετή ένταξης σε υπηρεσία του ΠΛΣ-090 Γαύδος, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το σκάφος «καλύπτει από το Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και διατίθεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Η αναφορά αυτή διαψεύδει πλέον και επίσημα τις διάφορες ψευδείς αναρτήσεις εκείνων που έκαναν λόγο για «δίμηνη ακινησία» του σκάφους, «αδυναμία επάνδρωσής» του, έναρξη χρήσης του «από τον επόμενο μήνα» κτλ. Το οξύμωρο είναι πως οι ίδιοι που προέβαιναν με θράσος στη παραπληροφόρηση αυτή, τώρα …ανακαλύπτουν και δημοσιεύουν videos με το εν λόγω σκάφος να υλοποιεί πραγματικές επιχειρησιακές αποστολές προ μηνός.
Όσο για τις διάφορες ανοησίες περί «καταρρίψεων», «σαράβαλων», «κακής συντήρησης και εκπαίδευσης» κτλ. τις ακούμε και διαβάζουμε κάθε φορά που οι Ένοπλες Δυνάμεις βιώνουν την τραγωδία της απώλειας στελεχών τους εν ώρα καθήκοντος, απαξιούμε και να τις σχολιάσουμε περαιτέρω. Όσο για τους …διατυμπανιστές τους, αφού δεν σέβονται την αντίληψή μας, τουλάχιστον ας σεβαστούν τη μνήμη των νεκρών….
Από 08 έως 12 Φεβρουαρίου 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 79 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) στη Σάμο,πραγματοποιείται τετραήμερο βολών με όλα τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα της ΑΔΤΕ.
Από 8 έως 11 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων της 80ης ΑΔΤΕ) στην Κω. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, Βολές Φορητού Οπλισμού, τακτικές κίνησης Ομάδας Τυφεκιοφόρων, Ανάπτυξη Πυροβολαρχίας και εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες στη Μάχη.
Από 8 έως 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Τακτικής Διοίκησης του 41 Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ) στη Σαμοθράκη. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την κίνηση και ανάπτυξη σε επιλεγμένες τοποθεσίες του προσωπικού, των μέσων και των οπλικών συστημάτων καθώς και τη δοκιμή των επιχειρησιακών σχεδίων της Τακτικής Διοίκησης.
Από 8 έως 12 Φεβρουαρίου οι Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες της 32ης ΤΑΞΠΝ εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα Αμφιβίων Επιχειρήσεων.
Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, διεξήχθη από την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών η ΤΑΜΣ «Οδυσσέας». Η ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου Ομαλού Κρήτης και επικεντρώθηκε στην εξέταση αντικειμένων επιβίωσης σε χιονοσκεπείς περιοχές., ανορθόδοξου πολέμου και ανεύρεσης – διάσωσης προσωπικού σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Όταν σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό της συντριβής του ελικοπτέρου AB-212ASW «ΠΝ28», βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή η τακτική άσκηση «Αστραπή 2/2016». Σε αυτήν συμμετείχε το σύνολο των επιχειρησιακά διαθέσιμων πλοίων του Στόλου, σε συνεργασία με εναέρια μέσα του Π.Ν. και της Π.Α. καθώς και Στοιχεία Ειδικών Δυνάμεων.
Προσωπικό
Από 29 Ιανουαρίου έως 26 Φεβρουαρίου, διεξάγεται η χειμερινή στρατιωτική εκπαίδευση των Ευελπίδων στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης Αττικής, στην Πάχη Μεγάρων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ). Η εκπαίδευση μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει αντικείμενα ατομικής τακτικής, οπλισμού και βολής, αντικείμενα ναρκοπολέμου, τακτική Ομάδας τυφεκιοφόρων, συνεκπαίδευση με Ειδικές Δυνάμεις σε αντικείμενα αμφιβίων επιχειρήσεων, κατοικημένων τόπων και ανορθόδοξου πολέμου, βολές όλμων και πολυβόλων και οπλοβομβίδων, διαβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές και συνεκπαίδευση με την Αεροπορία Στρατού σε αντικείμενα αεροκίνητων επιχειρήσεων. Η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής το οποίο έχει σκοπό να αναπτύξει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή των Σπουδαστών της Σχολής, ώστε να διαμορφώσει Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.
Ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη παρέστη στις 8 Φεβρουαρίου στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του Όπλου των Διαβιβάσεων που έλαβαν χώρα στο Στρατόπεδο ‘’Καραϊσκάκη Α’’’ στο Χαϊδάρι. Την επομένη, 9 Φεβρουαρίου ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας THEON Sensors S.A. στο Κορωπί. Στην διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης για τις παραγωγικές της δυνατότητες και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.
Αμυντική βιομηχανία-Προμήθειες
Σύμβαση ύψους 141.936.871 δολαρίων ανέθεσε το Αμερικανικό Δημόσιο στην εταιρεία Lockheed Martin Aeronautics για λογαριασμό της Ελλάδας. Η σύμβαση εντάσσεται στη διακρατική συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των ΑΦΝΣ P-3B Orion του Π.Ν. και αφορά την κατασκευή νέων δομικών τμημάτων (κύριες πτέρυγες, οπίσθια πτερύγια, τμήματα κάθετου σταθερού, σύνδεσμοι με την άτρακτο κλπ.) καθώς και λοιπές εργασίες που σε συνδυασμό με τα νέα δομικά τμήματα θα επιτρέψουν την επέκταση του ορίου ζωής 4 αεροσκαφών κατά 15.000 ώρες πτήσης τουλάχιστον αλλά και την άμεση ενεργοποίηση ενός αεροσκάφους ως «ενδιάμεση λύση». Το 72% των εργασιών αυτών (κατασκευή τμημάτων) θα εκτελεστεί στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο 28% (τελική συναρμολόγηση και εγκατάσταση) στην Ελλάδα, και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2019. Με ξεχωριστές συμβάσεις που θα ακολουθήσουν θα ανατεθούν οι παραγγελίες του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού αποστολής, καθώς και οι εργασίες γενικής επιθεώρησης και εργοστασιακής αποκατάστασης από την ΕΑΒ των 4 αεροσκαφών (με πρόβλεψη και για πέμπτο, εκείνο της ενδιάμεσης λύσης) που θα λάβουν το πλήρες πακέτο εκσυγχρονισμού, όπως επίσης και η εν συνεχεία υποστήριξή τους.
Στις 9 Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΣ και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Διοικητή της Διοίκησης Υποστήριξης Ασφαλείας του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ (United States Army Security Assistance Command – USASAC), Υποστράτηγο Mark McDonald, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της USASAC και του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Αθήνα (ODC). Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναφορικά με την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι φορείς του ΓΕΣ και η αντιπροσωπεία της USASAC κατά την οποία εξετάσθηκαν η πρόοδος και οι τεχνικές λεπτομέρειες της υλοποίησης σειράς προγραμμάτων προμήθειας αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων η προμήθεια των ελικοπτέρων CH-47D Chinook. Σε αντίστοιχη σύσκεψη στη ΓΔΑΕΕ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την υλοποίηση των προγραμμάτων που διενεργούνται μέσω Διακρατικών Συμφωνιών με τις ΗΠΑ καθώς και θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών.
Η εταιρεία CIMSA S.A. επελέγη αρχικά ως ανάδοχος για τον διαγωνισμό προμήθειας νέων αλεξιπτώτων στατικού ιμάντα (600 αλεξίπτωτα με πρόβλεψη αυξομείωσης της ποσότητας κατά 30%, μέχρι εξαντλήσεως του διατιθέμενου ποσού) και ελεύθερης πτώσης (24 αλεξίπτωτα επίσης με πρόβλεψη αυξομείωσης κατά 30%) για τις ανάγκες του ΓΕΣ.
Στις 8 Φεβρουαρίου διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ επιτελών αυτής και εκπροσώπων της εταιρείας Boeing και εκπροσώπων αυτής, κατόπιν αιτήματός τους, και εξέτασαν θέματα σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης Α.Ω. 22/03 που απορρέει από την προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Apache. Στις 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνάντηση με εκπροσώπους των εταιρειών EFA Ltd και Lockheed Martin, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη Σύμβαση Α.Ω. 16/00 που απορρέει από την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 Block-52+.
Στις 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση του Γενικού Διευθυντή και επιτελών αυτής με τον Deputy Director for Central & Eastern Europe & South America της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) Major General Hubert L’Ebraly συνοδευόμενο από επιτελή αυτού και τον Ακόλουθο Άμυνας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών και έγινε εκτεταμένη ανασκόπηση των διμερών προγραμμάτων.
Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, επισκέφτηκε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) στις Βρυξέλλες όπου συζήτησε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή Jorge Domecq τις δυνατότητες ενισχύσεως της συνεργασίας της χώρας μας με τον Οργανισμό. Ο ΥΕΘΑ παρουσίασε τους τομείς ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος συμμετοχής σε προγράμματα του ΕΟΑ, όπου η χώρα μας διαθέτει καταρτισμένο προσωπικό, ικανή εμπειρία και κατάλληλες υποδομές καθώς και θέματα ενίσχυσης της Αμυντικής Βιομηχανίας ιδιαίτερα όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχείρησης και την πρόσβασή τους στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο J. Domecq ανέδειξε τη συμμετοχή και τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας σε πολλά προγράμματα του Οργανισμού, ιδιαίτερα ναυτικές πρωτοβουλίες, ενέργεια και περιβάλλον και εκπαίδευση σε αερομεταφορές. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά σε υπουργική συνάντηση να παρουσιάσουν δυνατότητες και τομείς παραγωγής τους και θέματα ενισχύσεώς τους, ενώ από πλευράς του ο J. Domecq αναφέρθηκε σε προσπάθειες του Οργανισμού προς υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας και ετοιμότητα συνεργασίας μαζί τους προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΥΕΘΑ κάλεσε τον Οργανισμό να αποστείλει εντός των προσεχών ημερών κλιμάκιό του στην Ελλάδα προκειμένου να προωθηθεί συνεργασία σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δ. Αβραμόπουλο και τον ενημέρωσε για την προετοιμασία των πέντε κέντρων προσωρινής διαμονής και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης, τα οποία όπως επισημάνθηκε θα είναι έτοιμα για λειτουργία στις 15 Φεβρουαρίου. Ο ΥΕΘΑ πληροφόρησε τον Επίτροπο ότι το υπάρχον σύστημα ταυτοποίησης προσφύγων μέσω Eurodac δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τόσο το θέμα της ταυτοποίησης όσο και το θέμα της ασφάλειας και πρέπει να συνδυαστεί με το σύστημα βιομετρικών μετρήσεων. Ο Δ. Αβραμόπουλος πληροφόρησε τον ΥΕΘΑ ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετωπίζουν ήδη θετικά την προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε την προθυμία ο ίδιος και η Επιτροπή να συνδράμουν τη χώρα μας στην αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προσφυγικού προβλήματος.
Στρατιωτική διπλωματία
Στις 11 και 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς», στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, το 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Shaping the Future Air Power».Το συνέδριο διοργανώθηκε από το ΓΕΑ με σκοπό την εξέταση της προοπτικής εξέλιξης της Π.Α., μέσα από τις υπαρκτές σημερινές προκλήσεις και περιορισμούς, ώστε να παραμείνει στο μέλλον ως η αξιόπιστη επιλογή ισχύος στο σύνθετο και δυναμικό περιβάλλον ασφάλειας. Τα αντικείμενα που εξετάσθηκαν είχαν κατανεμηθεί σε τέσσερεις συνεδρίες: «Το Πλαίσιο», «Η Πρόκληση», «Τα Μέσα» και «Αεροπορική Ισχύς – Έρευνα και Ανάπτυξη». Ομιλητές, μεταξύ άλλων, ήταν ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, οι Αρχηγοί των Πολεμικών Αεροποριών της Ιταλίας, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και Διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η εξέλιξη της Αεροπορικής Ισχύος και η ανάδειξη νέων καινοτόμων ιδεών. Τέθηκε το πλαίσιο εφαρμογής της Αεροπορικής Ισχύος, όπως αυτό δημιουργούν το γεωπολιτικό περιβάλλον και η φύση του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου, καθώς και οι προκλήσεις που οι σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως οι περιορισμένοι πόροι, οι πολλαπλές – σύνθετες απειλές και η ρευστότητα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Το συνέδριο παρακολούθησαν η πρέσβης του Ισραήλ, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, η Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, επίτιμοι Αρχηγοί, μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Ακόλουθοι Άμυνας και Αντιπροσωπείες Συμμαχικών Χωρών, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και μαθητές Παραγωγικών Σχολών.
Ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης συμμετείχε στην σύνοδο “International Fleet Review 2016”, η οποία διεξήχθη από 4 έως 8 Φεβρουαρίου στην πόλη Visakhapatnam της Ινδίας, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχηγού του Ινδικού Ναυτικού Admiral R.K. Dhowan. Η σύνοδος διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας με θέμα “United through Oceans”, επ’ ευκαιρία της επιθεώρησης του Ινδικού Στόλου από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Ινδικής Δημοκρατίας, Pranab Mukherjee. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαν με πλοία ή αποστολές και έτερα 51 ναυτικά έθνη με σκοπό την επίδειξη δυνατοτήτων του Ινδικού ΠΝ και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. Παράλληλα με την σύνοδο, την 7-8 Φεβρουαρίου διεξήχθη διεθνές ναυτικό συνέδριο με θέμα «Partnering Together for a Secure Maritime Future”, υπό την αιγίδα του National Maritime Foundation. Στο περιθώριο των διεργασιών της συνόδου, ο Α/ΓΕΝ πραγματοποίησε συναντήσεις με ομολόγους του σε διμερές επίπεδο.
Στις 10 Φεβρουαρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Πτέραρχο Sir Andrew Pulford, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα μας στο πλαίσιο συμμετοχής του στο 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος που διοργανώνεται από την Π.Α. στις 11-12 Φεβρουαρίου 2016. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Την ίδια ημέρα, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και με τον Διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής [United States Air Forces in Europe (USAFE), Air Forces Africa (AFAFRICA)] και Διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Πτέραρχο Frank Gorenc, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα επίσης στο πλαίσιο συμμετοχής του στο 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Με τον Αμερικάνο Πτέραρχο συναντήθηκαν επίσης ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης.
Σώματα Ασφαλείας
Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου η επίσημη τελετή ένταξης του νεότευκτου περιπολικού σκάφους ανοικτής θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ΠΛΣ-090 Γαύδος, που ήδη καλύπτει από τον Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος. Η προμήθεια του σκάφους συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία. Όσον αφορά τα εν εξελίξει προγράμματα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η δημόσια διαβούλευση των τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια 2 περιπολικών πλίων μήκους άνω των 30μ. (προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ), παρατάθηκε μέχρι τις 24 του τρέχοντος μηνός. Επίσης, προωθείται και το πρόγραμμα προμήθειας και εγκατάστασης 10 νέων κύριων μηχανών πλωτών περιπολικών σκαφών Λ.Σ.– ΕΛ.ΑΚΤ, προϋπολογισμού 1.260.000 ευρώ.
Kύπρος
Στις 8 Φεβρουαρίου υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΦ και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης και χρήσης του εναερίου χώρου. Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας ενδυναμώνει και προάγει τη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, ενώ αναμένεται να συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση των διαδικασιών και του συντονισμού σε ότι αφορά τη διαχείριση του εναερίου χώρου.
Και η …γκρίνια της εβδομάδας
Στην επίσημη ανακοίνωση για την τελετή ένταξης σε υπηρεσία του ΠΛΣ-090 Γαύδος, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το σκάφος «καλύπτει από το Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και διατίθεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Η αναφορά αυτή διαψεύδει πλέον και επίσημα τις διάφορες ψευδείς αναρτήσεις εκείνων που έκαναν λόγο για «δίμηνη ακινησία» του σκάφους, «αδυναμία επάνδρωσής» του, έναρξη χρήσης του «από τον επόμενο μήνα» κτλ. Το οξύμωρο είναι πως οι ίδιοι που προέβαιναν με θράσος στη παραπληροφόρηση αυτή, τώρα …ανακαλύπτουν και δημοσιεύουν videos με το εν λόγω σκάφος να υλοποιεί πραγματικές επιχειρησιακές αποστολές προ μηνός.
Όσο για τις διάφορες ανοησίες περί «καταρρίψεων», «σαράβαλων», «κακής συντήρησης και εκπαίδευσης» κτλ. τις ακούμε και διαβάζουμε κάθε φορά που οι Ένοπλες Δυνάμεις βιώνουν την τραγωδία της απώλειας στελεχών τους εν ώρα καθήκοντος, απαξιούμε και να τις σχολιάσουμε περαιτέρω. Όσο για τους …διατυμπανιστές τους, αφού δεν σέβονται την αντίληψή μας, τουλάχιστον ας σεβαστούν τη μνήμη των νεκρών….
πηγη:e-Amyna
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου