Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Η Scotland Yard, o «μαλλιάς» και ένα δίκτυο με διαβατήρια|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Η παρακολούθηση του «μαλλιά», όπως ήταν γνωστός στις πιάτσες των δουλεμπόρων ο 45χρονος Σύρος Waleed J., οδηγεί τις διωκτικές αρχές της Ελλάδας (και όχι μόνον) στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου στα αστυνομικά χρονικά της χώρας δικτύου πλαστογράφων, το οποίο εξήγε παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αλλού. Ο εντοπισμός μάλιστα δεμάτων με πλαστά διαβατήρια στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης και στη Βρετανία υπήρξε αφορμή για την ανάμειξη στην υπόθεση των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και της Scotland Yard.



Η έρευνα συνεχίζεται και σύντομα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άρση απορρήτου για εκατοντάδες δέματα που έχουν ταχυδρομηθεί με ιδιωτικές εταιρείες courier. Η δικαστική διερεύνηση αντίστοιχα ανετέθη –λόγω της περιπλοκότητας της υπόθεσης– σε ειδικό ανακριτή.

Το ερευνητικό… χρονικό
Το χρονικό της έρευνας έχει ως εξής: αρχές Αυγούστου έφτασε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών πληροφορία για τη δράση κυκλώματος πλαστογράφων, το οποίο αντί περίπου 500 ευρώ πλαστογραφεί διαβατήρια και τα στέλνει στο εξωτερικό, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών. Στο δίκτυο συμμετείχε Σύρος «ψηλός, με μακριά μαλλιά που τα πιάνει κοτσίδα και χρησιμοποιεί δίκυκλο με αριθμό κυκλοφορίας ΧΕ….». Πράγματι, αστυνομικοί εντόπισαν και έθεσαν υπό επιτήρηση τον «μαλλιά», παρότι «εκινείτο σε περιοχές και στέκια που σύχναζαν κυρίως αλλοδαποί αραβικής καταγωγής» και επομένως υπήρχε κίνδυνος η παρουσία των μυστικών αστυνομικών να γίνει γρήγορα αντιληπτή.
Εκτός όμως από στέκια Αράβων, ο «μαλλιάς» επισκεπτόταν και κατάστημα εταιρείας courier στο Μεταξουργείο απ’ όπου το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2015 διαπιστώθηκε ότι ταχυδρόμησε τέσσερα δέματα: δύο με προορισμό το Μπανγκλαντές, ένα με προορισμό το Βέλγιο και ένα ακόμα προς την Παλαιστίνη.
Οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος αναγνώρισαν τον «μαλλιά» ως το άτομο που ταχυδρόμησε τα δέματα και αποκάλυψαν στους αστυνομικούς του Αλλοδαπών ότι ένα από αυτά, το οποίο είχε τελικό παραλήπτη άτομο στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ουδέποτε έφτασε στον προορισμό του. Τι είχε συμβεί; Η αποστολή του δέματος είχε γίνει μέσω Ηνωμένου Βασιλείου και το περιεχόμενό του, πέντε πλαστά διαβατήρια Τσεχίας, είχαν κατασχέσει αξιωματούχοι της Scotland Yard. Το διάστημα που ακολούθησε, αστυνομικοί ζήτησαν στοιχεία απ’ όλες τις εταιρείες ταχυμεταφορών (πέντε συνολικά). Αποκαλύφθηκαν 15 αποστολές δεμάτων (με πλαστά διαβατήρια) από την Αθήνα προς τη Ραμάλα, κράτη-μέλη της Ε.Ε., το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ακόμα και το Ναϊρόμπι της Κένυας.
«Η εικόνα που έχει πλέον σχηματιστεί από την έρευνα ήταν ότι ο Waleed J. (σ.σ.: ο επονομαζόμενος “μαλλιάς”) δέχεται μέσω της DHL δέματα από το εξωτερικό μικρού όγκου και βάρους, τα οποία περιέχουν κλεμμένα διαβατήρια ή ζελατίνες από διαβατήρια, προκειμένου να τα πλαστογραφήσει ο ίδιος ή οι συνεργοί του. Αφού τα πλαστογραφήσουν, χρησιμοποιούν άλλη εταιρεία, τη Γενική Ταχυδρομική, και αποστέλλουν τα παραποιημένα έγγραφα στον τελικό αποδέκτη τους, όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του δέματος που ελέγχθηκε από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα που βρίσκονται στο γραφείο του 9ου ειδικού ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.
Εκτός του 45χρονου (σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών), για την ίδια υπόθεση συνελήφθη η 44χρονη αδελφή του, η οποία εισέπραττε μέσω Western Union χρήματα για τα πλαστά διαβατήρια που διακινούσαν, καθώς και ακόμα δύο Λιβανέζοι συνεργοί τους.

Τμήμα… ευρύτερου δικτύου
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους με εξειδίκευση στα θέματα αλλοδαπών, οι συλληφθέντες αποτελούν μικρό μόνο τμήμα ενός μεγαλύτερου δικτύου αλλοδαπών πλαστογράφων με έδρα την Αθήνα και διασυνδέσεις σε πάνω από δέκα χώρες του εξωτερικού. Συσχετίζουν την έρευνα για τον εντοπισμό και «απενεργοποίηση» του «μαλλιά» με ακόμα δύο πρόσφατες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης. Η πρώτη απ’ αυτές έγινε στις 5 Δεκεμβρίου και είχε στόχο 27χρονο υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος στις 2 Δεκεμβρίου από εταιρεία courier στον Ταύρο ταχυδρόμησε σε συνεργό του στη Γαλλία δέμα με παραποιημένα διαβατήρια Πακιστάν, καθώς και «πρώτες ύλες» για την παρασκευή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων Πακιστάν. Η δεύτερη έρευνα, αντίστοιχα, έγινε στις αρχές του μήνα (4η Φεβρουαρίου) και είχε στόχο «πυρήνα» πλαστογράφων, με έδρα τους φωτογραφείο – φωτοτυπείο στην οδό Μηθύμνης στην Αθήνα. Τρία μέλη του εντοπίστηκαν μπροστά σε οθόνη υπολογιστή τη στιγμή που πλαστογραφούσαν υπηρεσιακό σημείωμα αλλοδαπού, ενώ ένα τέταρτο άτομο που τυγχάνει ιδιοκτήτης του καταστήματος κατάφερε να διαφύγει και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη Γερμανία.

*του Γιαννη Σουλιώτη, έντυπη Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου