Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Πως θα «επικοινωνούν» τα Σκάφη της «SNMG-2″ στο Αιγαίο;…Θα έχουν πρόσβαση και τα Τούρκικα στο Εθνικό » Link-16;»


Μια ζωή στα RADAR στα νησιά και στο εσωτερικό της Χώρας Αξιωματικός της ΠΑ ε.α αναρωτιέται και μας στέλνει μια απλή απλούστατη ερώτηση που μας έβαλε σε σκέψεις !
Τα Νατοϊκά σκάφη που θα επιχειρούν στο Κεντρικό Αιγαίο και εδώ μιλάμε για τα την Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της SNMG-2 … Ποιο Link -16 θα χρησιμοποιούν ;



Αφού οι Τούρκοι δέχονται μόνο τον 25 ο στο Αιγαίο , τα Νατοϊκά που θα επιχειρούν πέρα του 25 θα χρησιμοποιούν το Τούρκικο ή το Ελληνικό ;και αν οι Τούρκοι ,Γερμανοί και Καναδοί χρησιμοποιούν το Ελληνικό LInk -16 στο Εθνικό δίκτυο θα έχουν και πρόσβαση και σε ευαίσθητες πληροφορίες ;



Εμείς να θυμίσουμε ένα παλαιότερο άρθρο απο την Επιχειρησιακή εκμετάλλευση του Link-16 από την ΠΑ ώστε να κατανοήσουν οι αναγνώστες τι εννοούμε και αναμένουμε με ανυπομονησία την απάντηση του ΓΕΕΘΑ !
Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΜΕΓΑ που επικαλείται πηγές Ανωτάτων Αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ απο τις 29 Φεβρουαρίου στα ανατολικά μας Σύνορα θα επιχειρούν δεκάδες πολεμικά του ΝΑΤΟ (αν τα δείτε γράψτε μας ).
Από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, προκύπτει ότι δεκάδες πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, κάθε μορφής και τύπου, θα περιπολούν στο ελληνικό αρχιπέλαγος από το βόρειο άκρο της Λέσβου έως την περιοχή νότια της Κω σύμφωνα πάντα με το ΜEGA με πηγές του ΓΕΕΘΑ ….
…Αλλά εμείς λέμε ότι έτσι είναι ,αυτά πως θα επικοινωνούν SNMG-2 σε επιχειρησιακό επίπεδο ;
Μήπως με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τα προβλήματα μας θα διογκωθούν και δεν θα λυθούν ; …Αναμένομε !
Επιχειρησιακή εκμετάλλευση του Link-16 από την ΠΑ και το Πολεμικό Ναυτικό Απρίλιος του 2013



Το βάπτισμα των ελληνικών πληρωμάτων του F-16 Advanced σε περιβάλλον επιχειρησιακής αξιοποίησης δικτύου Link-16, έγινε στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης Special Project Optic Windmill (SPOW) 2009. («ΕΑ&Τ»)
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» του 2013, παρουσιάζονται τα πολύ μεγάλα βήματα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προς την ανάπτυξη ενός δικτυο-κεντρικού περιβάλλοντος επιχειρήσεων.
Κύρια συνιστώσα αυτού του δικτύου αποτελεί το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο διεξαγωγής των αεροπορικών επιχειρήσεων.
Περαιτέρω όμως, με την εγκατάσταση από την ΠΑ του Ενιαίου Συστήματος Διασύνδεσης Δεδομένων (Universal Link System: ULS) άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για το πέρασμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις διακλαδικές δικτυο-κεντρικές επιχειρήσεις.


Το ULS που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση, είναι ένα επίγειο σύστημα ζεύξης δεδομένων, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την ταυτόχρονη επικοινωνία, διασυνδέοντας όλα τα επιμέρους συστήματα ζεύξης δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο εξοπλισμός του ULS έχει εγκατασταθεί στα τρία Κέντρα Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), παρέχοντας κάλυψη από τη βόρεια μέχρι και τη νότια Ελλάδα.
Όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες επιτήρησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις μονάδες αεράμυνας και επιτήρησης, όπως και από τα κέντρα διοίκησης, αξιοποιώντας κατάλληλα τον όγκο αυτών των στοιχείων στη στοχοποίηση των διαφόρων οπλικών συστημάτων.


Με το ULS είναι εφικτό οι ναυτικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν τακτικές πληροφορίες με το δίκτυο αεράμυνας της χώρας, όπως και το αντίστροφο, σε πραγματικό χρόνο.
Με την ένταξη σε υπηρεσία των Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye EMB-145Η της ΠΑ, προστέθηκε μία ακόμα συνιστώσα ζωτικής σημασίας στην αποτελεσματικότητα του ULS.
Η ΠΑ έχει αναπτύξει δικούς της πίνακες μηνυμάτων εκπομπής-λήψης, οι οποίοι καθορίστηκαν ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε συμμετέχουσας μονάδας. Για παράδειγμα, ορισμένες από τις πληροφορίες από το Link-11 που δεν διαθέτει το Link-16 του ΕΜΒ-145, προωθούνται προς το αεροσκάφος.
Σε άλλη περίπτωση, μπορεί μία φρεγάτα του ΠΝ να έχει αποκαλύψει έναν πολύ χαμηλά ιπτάμενο στόχο, τον οποίο δεν έχει εντοπίσει το δίκτυο αεράμυνας.
Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάζονται στις άμεσα εμπλεκόμενες μονάδες όπως οι συστοιχίες των βλημάτων Patriot, εφόσον το προσωπικό που διαχειρίζεται το ULS αξιολογεί ότι ο παραπάνω στόχος πρόκειται να εισέλθει στην περιοχή ευθύνης τους.
Με την ένταξη σε υπηρεσία και των F-16 Advanced, ουσιαστικά δημιουργήθηκε ο βασικός κορμός εκμετάλλευσης του δικτύου Link-16.
Οι λεπτομέρειες της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης του Link-16 από την ΠΑ, αποκλειστικά στο τεύχος Απριλίου του 2013 της «ΕΑ&Τ» !

veteranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου