Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

“Ευζωνική Στολή”! Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε -Φωτογραφίες




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο στην αίθουσα Τιμών της Προεδρικής Φρουράς.(οδός Ηρώδου Ατικού 2) και θα διαρκέσει έως 3 Απριλίου,η έκθεση «Ευζωνική στολή».

Πρόκειται για 40 έγχρωμες αναπαραστάσεις της ευζωνικής στολής, σύμβολο της ελληνικής λεβεντιάς, γενναιότητας και αντίστασης, από τον ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μυλωνά, οι οποίες ξεδιπλώνουν την ιστορία της «εθνικής μας φορεσιάς» από το 1821, οπότε καθιερώθηκε ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της Επανάστασης, μέχρι τις μέρες μας.

Το υλικό άντλησε ο καλλιτέχνης από τις ιδιωτικές συλλογές των Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου. Στην έκθεση που στήθηκε με την καθοριστική αρωγή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (σε επιμέλεια Βασίλη Νικόλτσιου – Σταυρούλας Μαρογένη), ζωγραφιές και κείμενα απεικονίζουν με ευκρίνεια την ανέλιξη της φουστανέλας, τις παραλλαγές της ευζωνικής στολής, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες και για το πώς σχεδιάστηκαν, από τα κείμενα που θα τους πλαισιώνουν.



Έχει την σημασία του το ότι ενώ αυτές τις ημέρες, μαθητές, λαϊκοί χορευτές και παρελαύνοντες ξεσκονίζουν φουστανέλες, φέσια και τσαρούχια για τις επετειακές εκδηλώσεις του 1821, οι «εύζωνες», ως το ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας, που φόρεσαν κατά καιρούς διάφορες παραλλαγές της ευζωνικής στολής, έχουν την τιμητική τους στην Προεδρία της Δημοκρατίας :

Και ειναι χαρακτηριστικό ότι την επισκεπτονται

και πάρα πολλοί παλιοί Ευζωνοι,που ως νέοι στρατευμένοι ειχαν υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά.



Οπως επισημαίνει το Ιδρυμα Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ΙΜΜΑ οι επισκέπτες της έκθεσης και οι αναγνώστες της έκδοσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γοητευτική ιστορική διαδρομή της ένδοξης αυτής φορεσιάς από το 1821 ως τις μέρες μας. Μέσα από τα σχέδια του Γιάννη Μυλωνά φαίνεται και η ανέλιξη της φουστανέλας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε (αλλαγές του πολιτεύματος, αλλά και των αισθητικών κριτηρίων, εκσυγχρονισμός των ελληνικών όπλων, αλλά και των νέων ενδυματολογικών αναγκών του στρατεύματος κλπ.). Παράλληλα παρουσιάζονται και οι ομάδες των ατόμων που χρησιμοποιούσαν την φουστανέλα ή τον ντουλαμά, που δεν ανήκαν στα καθαυτό στρατιωτικά ευζωνικά σώματα, όπως οι άνδρες της Σαμιακής Χωροφυλακής, οι Μακεδονομάχοι, οι καβάσηδες των ελληνικών Προξενείων, των διοικητικών αρχών του Αγίου Όρους κ.ά.



Στον ομώνυμο Κατάλογο – Λεύκωμα, έκδοση του ΙΜΜΑ, παρουσιάζονται οι έγχρωμες εικόνες των φουστανελλοφόρων, αλλά και διαχρονικές καρτ ποστάλ με ευζώνους, με ενημερωτικά ιστορικά και ενδυματολογικά σημειώματα για την ευζωνική στολή, που έχει εδραιωθεί ως σήμα κατατεθέν της εθνικής μας παράδοσης και συμβολίζει το έθνος, τους αγώνες και τη λεβεντιά. Η έκδοση αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για την κατανόηση του εικονογραφικού υλικού, αλλά και για μια γεμάτη φως, χρώμα και υπερηφάνεια ιστορική περιδιάβαση στη νεότερη ιστορία μας. Εκτενή προλογικά κείμενα της επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθύντριας του επιστημονικού κέντρου του ΙΜΜΑ, Σταυρούλας Μαυρογένη, και του ζωγράφου – ενδυματολόγου Γιάννη Μυλωνά δίνουν την ιστορική εξέλιξη της φουστανέλας, μέσα από τα στρατιωτικά τμήματα που τη δόξασαν, και τις συνθήκες που η ευζωνική στολή καθιερώθηκε ως η εθνική φορεσιά των Ελλήνων.


Η στολή των Ευζώνων έχει μακρά ιστορία. Ο τύπος της αρχίζει να διαμορφώνεται από την εποχή του Ομήρου με τους “καλά-ζωσμένους” μαχητές που ονομάζοντας Εύζωνες (ευ-ζώνες) και ολοκληρώνεται κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας σε συγκεκριμένο τύπο στολής, με τη φουστανελά και το τσαρούχι. Απ’ο το 1821 και μετά η ευζωνική στολή καθιερώθηκε ως επίσημη Εθνική ενδυμασία.

Η κατασκευή της Ευζωνικής στολής δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί γνώσεις, πείρα εκ μέρους των κατασκευαστών, πολύ χρόνο και μεγάλο κόστος. Οι στολές είναι εξ’ ολοκλήρου χειροποίητες. Υπάρχουν δυο τύποι στολής: αυτή του αξιωματικού και εκείνη του οπλίτου και διακρίνεται σε χειμερινή και θερινή.Η Προεδρική Φρουρά εκτός από την Ευζωνική, τηρεί και την Κρητική στολή με την χαρακτηριστική της βράκα και το ζωσμένο στη μέση μαχαίρι. Η Κρητική στολή φοριέται τιμητικά από τους άνδρες σε ορισμένες επίσημες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό στην Προεδρική Φρουρά αντιπροσωπεύονται όχι μόνο οι στεριανοί αλλά και οι νησιώτες. Έτσι η μεν Ευζωνική στολή αντιπροσωπεύει το μαχητή του Ηπειρωτικού χώρου, ενώ η Κρητική το μαχητή του Νησιωτικού Ελληνικού χώρου. Πρόσφατα στην προεδρική φρουρά έχει προστεθεί τιμητικά και η παραδοσιακή στολή του Πόντου.



Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα Τιμών της Προεδρικής Φρουράς (οδός Ηρώδου Ατικού 2) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι ώρες λειτουργίας είναι οι εξής:

-Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 έως 19:00

-Κυριακή 13:00 έως 19:00

-25η Μαρτίου 2016 14:00 έως 19:00

Μετά την ολοκλήρωσή της στην Αθήνα, η έκθεση θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Λ.Λ.

Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου