Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Το μήνυμα των κρίσεων στις ΕΔ; “Κάντε δημόσιες σχέσεις όχι επιχειρήσεις”!

Ποιο είναι το μήνυμα των φετεινών κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις που δεν προκάλεσαν “πρωτοσέλιδα” στον Τύπο; Σ΄ ότι αφορά στα νέα στελέχη που “έρχονται” από τα χαμηλά και μεσαία “στρώματα” της επετηρίδας ένα είναι το συμπέρασμα: “Κάντε δημόσιες σχέσεις κι όχι τη δουλειά σας”! Μήνυμα διαχρονικό θα πείτε…

Αφού οι κρίσεις φέτος δεν προκάλεσαν “πάθη και μίση” είναι μια καλή ευκαιρία να επισημάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις οι οποίες γίνονται από αξιωματικούς εν ενεργεία και απόστρατους. Όχι δεν έχουμε καμία ελπίδα ότι θα συγκινηθεί το σύστημα που έχει την ευθύνη των κρίσεων στελεχών. Αλλά καλό είναι να τις κάνουμε για να μην νομίζουν όσοι συστηματικά “παραγοντίζουν” στις κρίσεις των αξιωματικών ότι …πιπιλάμε το δάχτυλο!

Με αφορμή αποστρατείες και προαγωγές στελεχών λοιπόν πολλοί αξιωματικοί πήραν τα εξής μηνύματα:

• Δεν έχει και τόση σημασία πόσο καλός επαγγελματίας είσαι.
•Δεν έχει σημασία αν οι μονάδες και οι σχηματισμοί που διοίκησες ήταν πάντα σε άριστηεπιχειρησιακή κατάσταση.
•Δεν έχει σημασία αν οι ασκήσεις που έκανες ενώπιον Αρχηγών ήταν καλές ή φιάσκο.
•Δεν έχει καμία σημασία αν είχες εμπλακεί σε ατυχήματα ή δυστηχήματα. Μπορεί να μην έχει πάθει γρατζουνιά ούτε ένας άνθρωπος απ΄ αυτούς που διοίκησες αλλά τελικά να αποστρατευθείς σε αντίθεση με συναδέλφους σου που από ατυχία ή από ανικανότητα έχασαν ανθρώπους.
•Δεν έχουν φυσικά καμία σημασία οι γνώσεις και τα προσόντα σου. Ίσως μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελούν και μειονέκτημα. Όταν οι ανώτεροί σου δεν διαθέτουν ανάλογες ικανότητες μάλλον δεν είσαι αρεστός και πρέπει να πας σπίτι σου.
Αντιθέτως έχουν μεγάλη σημασία άλλα πράγματα για να ανέβεις σκαλοπάτι ή σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Κι αν τηρήσεις μερικές “σίγουρες συνταγές” ποιος ξέρει; Μπορεί να γίνεις μέχρι κι Αρχηγός. Για παράδειγμα:
•Δεν χρειάζεται να έχεις δική σου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ άποψη. Πρέπει να έχεις άποψη“προσαρμοσμένη” σ΄ όσα πιστεύει ο ανώτερός σου. Να μπορείς να “ερμηνεύεις” ποια είναι η άποψή του -αν έχει κιόλας- είναι …ταλέντο που εκτιμάται ιδιαίτερα.
•Δεν χρειάζεται να παίρνεις πρωτοβουλίες, να καινοτομείς να προτείνεις. Αρκεί να εκτελείς τα καθιερωμένα και ξεπερασμένα κι ας βλέπεις ότι έτσι το στράτευμα δεν πάει ούτε βήμα μπροστά.
•Πρέπει να προβλέπεις εγκαίρως προς τα που πάει η πολιτική και κομματική κατάσταση. Μόνο έτσι θα προλαβαίνεις να κάνεις τη σωστή… κομματική παραλλαγή και να είσαι στη…σωστή πελυρά την εποχή των κρίσεων.
•Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκφράζεις τη διαφωνία σου ακόμη και σε εξώφθαλμα λανθασμένες αποφάσεις. Δεν μιλάμε για δημόσια διαφωνία φυσικά,αλλά για διαφωνία εντός συσκέψεων,ενημερώσεων ακόμη και προσωπικών συζητήσεων.
•Πάνω απ΄ όλα ,πρώτα απ΄ όλα κάντε …δημόσιες σχέσεις. Βρείτε τους …προσωπικούς σας βουλευτές. Τους …δυνατούς απόστρατους. Τους ιερείς και τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα σηκώσουν τα τηλέφωνα τις ημέρες των κρίσεων! Αυτό είναι όλο το μυστικό! Όλα τ΄ άλλα έπονται!
•Μην σας πιάσουν κρίσεις…αξιοπρέπειας. Είπαμε ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν το προσωπικό που σας έχουν εμπιστευθεί είναι πάντα έτοιμο για μάχη! Σημασία έχει να το έχετε πάντα έτοιμο για να αποθεώσει την ηγεσία που έρχεται να επισκεφθεί τη μονάδα ή το σχηματισμό που είναι υπό τις διαταγές σας! Δεν έχει περάσει και τόσος καιρός από εκείνη την περίπτωση που διοικητής έβγαλε το προσωπικό να κουνά σημαίες στον Έβρο, επειδή από πάνω θα πετούσαν με μαχητικό αεροσκάφος Αρχηγοί!
Μπορούμε να γράψουμε πάρα πολλά ακόμη. Θα μπορούσαμε να γράψουμε για αρκετές περιπτώσεις άδικων προαγωγών και αποστρατειών με βάση τα προσόντα των αξιωματικών που κρίθηκαν. Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά έγιναν σε μια χρονιά που η πολιτική ηγεσία πραγματικά δεν επενέβη σημαντικά στις κρίσεις. Τα μεγάλα και εξοργιστικά “φάουλ” λοιπόν έγιναν με ευθύνη στρατιωτικών! Εν ενεργεία και απόστρατων . Οι παρεμβάσεις τους προκάλεσαν πολλές ανεξήγητες για όσους δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ,καραμπόλες. Για τους πιο …ψαγμενους, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κάποιοι “χτίζουν” το κομματικό και πολιτικό τους μέλλον χρησιμοποιώντας με ανεύθυνο τρόπο τις ΕΔ.

Ο τίτλος του άρθρου είναι προφανώς ειρωνικός. Δεν προτρέπουμε κανένα στέλεχος να εγκαταλείψει τη προσπάθεια να γίνεται κάθε μέρα καλύτερο επαγγελματικά. Δεν θα εκτιμήσουμε ποτέ τους “δημοσιοσχεσίτες” και τους “χαμαιλέοντες” με στολή. Πάντα κάνουν τον κύκλο τους και μετά …εξαφανίζονται. Στην καλύτερη περίπτωση γι΄ αυτούς “χάνονται” μέσα στην θλιβερή ομοιομορφία των βουλευτικών εδράνων ,ανάμεσα στους 300! Για ένα σύντομο πέρασμα από την “παραπολιτική” ζωή του τόπου στο επίσης απαξιωμένο Κοινοβούλιο. Λίγο παραπάνω στην ΛΑΕΔ όμως δεν τολμούν ούτε για καφέ να μπουν φοβούμενοι την αδιαφορία που θα εισπράξουν.

Θα χάσουμε ακόμη αρκετές γενιές άξιων,μορφωμένων,επαγγελματιών αξιωματικών σε κρίσεις άδικες. Αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να …παραδοθούμε. Οι “χαμαιλέοντες” και οι “ευέλικτοι” θα πρέπει να “βγαίνουν στην αναφορά” ,μήπως και κάποια στιγμή τους “νικήσουμε”. Ως Militaire.gr θα είμαστε πάντα μ΄ όσους τιμούν τα γαλόνια που φέρουν όχι με δημόσιες σχέσεις και “χακί lifestyle” αλλά με ουσία και έργα.


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου