Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Μπορούν να αποφευχθούν επιθέσεις όπως αυτή των Βρυξελλών; Τι “δουλεύει” το Πεντάγωνο

image

Πως η έγκαιρη αναγνώριση προσώπου μπορεί να σταματήσει την επόμενη πιθανή τρομοκρατική επίθεση οπως αυτή των Βρυξελλών;

Για να κρατήσεις τους τρομοκράτες μακριά από πολυσύχναστα μέρη απαιτείται η γρήγορη αναγνώριση τους .Κάτι που δεν ειναι εύκολο.

Το τμήμα άμυνας και ασφαλείας του Πενταγώνου έχει επενδύσει στη τεχνολογία προκειμένου να προλάβει επιθέσεις οπως αυτή στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας της αναγνώρισης προσώπου που μπορεί να εντοπίσει έναν ύποπτο τρομοκράτη ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο κατευθύνεται σ΄ ένα αεροδρόμιο ή σε σιδηροδρομικό σταθμό.

Δοκιμαζόμενη στην πραγματικότητα αυτη η τεχνολογία αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη στην εφαρμογή της. Δεν αρκεί να “τραβάς απλα μια φωτογραφία”.

Μόλις λίγες ώρες αφού δυο βόμβες εξερράγησαν σε δημόσιο τμήμα του αεροδρομίου Zaventem και μια τρίτη βόμβα στη στάση του μέτρο του Maelbeek, αποσπασματικές εικόνες της τηλεόρασης υποδεικνύουν ως υπεύθυνους τρεις άντρες στο αεροδρόμιο. Οι δυο από αυτούς φορούσαν μαύρα γάντια στα αριστερά τους χέρια, ενώ ο τρίτος λευκό πανωφόρι. Ειδικοί ασφαλείας δήλωσαν οτι το απόσπασμα εικόνας έδειξε τους πιθανούς υπόπτους .

Η επίθεση στο αεροδρόμιο Zaventem δεν αποδίδεται στην αδυναμία ασφαλείας του αεροδρομίου, δήλωσε υπεύθυνος της DHS ο οποίος μίλησε ανώνυμα. “Η πραγματικότητα ειναι οτι αυτοί έκαναν την επίθεση σε έναν τελείως δημόσιο χώρο, αυτού του αεροδρομίου.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια επίθεση, ένα σύστημα βασισμένο στην αναγνώριση προσώπων πρέπει να γίνει δυνατό και προσβάσιμο σε δεδομένα που ήδη περιέχουν πληροφορίες αποθηκευμένες για δράστεςκαι υπόπτους ώστε οι αισθητήρες του συστήματος να μπορούν να αποκτήσουν χρήσιμες στιγμιαίες φωτογραφίες αυτών που πλησιάζουν την προστατευμένη περιοχή, και με αυτο τον τροπο να ειδοποιούν τις αρχές ασφαλείας ώστε να έχουν πρόσβαση στο στόχο.

“Η πραγματικότητα ειναι οτι δεν μπορείς να απομονώσεις την πρόσβαση σε δημόσια μέρη του κόσμου, οπως για παράδειγμα να κλείσεις ένα αεροδρόμιο. Το κοινό δεν θα το ανεχτεί αυτο, δήλωσε ο υπευθυνος ασφαλείας.

Η κυβέρνηση την ΗΠΑ ειναι έτοιμη να βάλει σε εφαρμογή μερικά χρήσιμα συστήματα. Το 2014, ο στρατός δοκίμασε μια νέα μέθοδο με μια κάμερα ικανή να “αιχμαλωτίζει” πρόσωπα ακόμα . Το σύστημα αυτο σχεδιάστηκε για τον έλεγχο αυτοκινήτων που κινούνται προς τα αεροδρόμια αλλα μπορεί να εφαρμοστεί και στους δρόμους.

Ο John Boyd, διευθυντής εγκληματολογίας δήλωσε: “Οι εικόνες τοποθετούνται σε ένα σύστημα αλγορίθμου για να εντοπιστεί το όχημα. Το σύστημα ύστερα υπολογίζει το χρόνο άφιξης στην τοποθεσια. Περιπου 20 εικόνες τραβιούνται ανα ζώνη καθώς το αμάξι κινείται. Έπειτα, οι εικόνες αυτόματα αναλύονται και αναγνωρίζεται το πρόσωπο.

Σε δοκιμές στο Fort Belvoir, το σύστημα λειτουργεί αλλα αργά, δήλωσε υπεύθυνος του τμήματος άμυνας. Ο ίδιος δήλωσε οτι το σύστημα ειναι “μη ανεπτυγμένο” αλλα ωστόσο “αποτελεί ένα θετικό βήμα”, προσθέτοντας ότι ”είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε πρόσωπα σε ένα κινούμενο αμάξι”.
“Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ικανότητες στην βιομηχανία τωρα όπως ένα λέιζερ που σκανάρει τα μάτια”, δηλώνει ο υπεύθυνος του DHS. “Έτσι αν κάποιος περπατάει στο διάδρομο του αεροδρομίου, μπορούμε να κανουμε αναγνώριση προσώπου”, προσθέτει ο υπεύθυνος.

Στις Βρυξέλλες, οι κοντινές εικόνες από τις κάμερες στο αεροδρόμιο και το μετρό δεν εντοπίζουν ξεκάθαρα τους δράστες, αλλα οι εικόνες αυτες θα βοηθήσουν απίστευτα στις έρευνες. Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο άντρας-δράστης πηρε ταξί για το αεροδρόμιο.
Οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες απαιτούν νομικούς και υπεύθυνους σχετικά με την ασφάλεια συνόρων με περαιτέρω κάλυψη ώστε να αναζητηθούν περισσότερα δεδομένα. Αυτό μπορεί να συμβεί οχι μονο με το σκανάρισμα στο αεροδρόμιο αλλα με μια απλή ειδοποίηση στο κινητό σου. Δίνοντας βιομετρικές πληροφορίες στην κυβέρνηση θα μπορούσε η αναγνώριση να γίνει πιο εύκολη. Αν αυτο συμβεί, μένει να δούμε αν οι πόλεις θα γίνουν ασφαλέστερες…

ΠΗΓΗ:defenseone.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου