Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Σαν σήμερα 13 /5/1912 ο Υπολοχαγός Καμπέρος πραγματοποιεί τη πρώτη Στρατιωτική Πτήση !

Ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, η οποία ήταν συγχρόνως και η πρώτη πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου στην Ελλάδα.

Το Henry Farman 50 ίππων απογειώθηκε από το ζωολογικό κήπο του Παλαιού Φαλήρου και, αφού διέγραψε κύκλους πάνω απ’ αυτό, προσγειώθηκε ομαλά υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους.

Το απαράμιλλο θάρρος του και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά του στον αέρα του χάρισαν το παρανόμι «Τρελλοκαμπέρος», το οποίο έχει μείνει στον καθημερινό μας λόγο, ως συνώνυμο της περιφρόνησης του κινδύνου, μέχρι σήμερα.

Δεν δείλιαζε μπρος στον κίνδυνο αλλά αντιθέτως τον επιδίωκε. Βλέπετε, διέθετε και αυτός με την σειρά του εκείνη την ιδιαίτερη τρέλα που χαρακτήριζε ανέκαθεν τους Έλληνες και τους τοποθετούσε στην κορυφή της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο Τρελλοκαμπέρος, έχοντας συμμετέχει επιτυχώς σε δύο από τους μεγαλύτερους πολέμους της παγκόσμιας ιστορίας, ανέλαβε έπειτα αρχηγός και εκπαιδευτής στην σχολή πιλότων.

Στο τέλος, όμως, ο μεγάλος αυτός αγωνιστής έμεινε στο περιθώριο από το ελληνικό κράτος (τι πρωτότυπο!) και πέθανε από την πείνα την περίοδο της γερμανικής κατοχής το 1942…

Η Πολεμική Αεροπορία τιμώντας το πρωτοπόρο των Αιθέρων αφιέρωσε άσκηση που πραγματοποίησε στο πεδίο βολής της Κρανέας το 2014 παρουσία του τότε ΥΕΘΑ Αβραμόπουλου και των Αρχηγών της τότε Ηγεσίας του Στρατεύματος !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου