Πυροσβέστες μιλούν στο NEWS247 για τις τρομερές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν. Πληρώνουν από την τσέπη τους εξοπλισμό και κάνουν αυτοθυσίες για να σβήσουν την πύρινη λαίλαπα
Απαρχαιωμένος στόλος οχημάτων, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και περιορισμένα εναέρια μέσα είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει -εδώ και πολλά χρόνια- το Πυροσβεστικό Σώμα. Έτσι, και φέτος, όπως αναφέρουν πυροσβέστες στο NEWS247, για την κατάσβεση μιας μεγάλης πυρκαγιάς, οι ένστολοι, παρά την αυτοθυσία τους, θα ελπίζουν μόνο σε ένα θαύμα του καιρού για να σβήσει η πυρκαγιά, όπως έγινε πρόσφατα στα Δερβενοχώρια με τη βροχή που ξέσπασε…
Ποια, όμως, είναι η καθημερινότητα των πυροσβεστών που καλούνται να πληρώνουν (συνεχώς) από την τσέπη τους τη στολή τους για να κάνουν υπηρεσίες; Ποιες είναι οι ελλείψεις για τις οποίες διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια οι ένστολοι;
Ο Νίκος υπηρετεί στην Πυροσβεστική εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Στα χρόνια αυτά, όπως αναφέρει ο 40χρονος που εργάζεται σε πυροσβεστικό σταθμό, το Σώμα τον έχει προμηθεύσει δύο φορές μόνο με την ειδική στολή για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Έτσι, καλείται συνεχώς, όπως φυσικά και πολλοί συνάδελφοί του, να πληρώνει για να κάνει τη δουλειά του. «Πληρώνουμε στολές, εξοπλισμό, σχεδόν τα πάντα. Πολύ λίγα πράγματα μας παρέχει η Υπηρεσία», λέει και συνεχίζει: «Αγοράζω συνεχώς πράγματα για τη δουλειά και ειδικά παντελόνια που φθείρονται πιο εύκολα. Τη μία θα σου τρυπήσουν οι αρβύλες, θα πρέπει να τις ανανεώσεις, την άλλη θα σου σκιστεί το παντελόνι, θα πρέπει να πάρεις καινούργιο».
Σύμφωνα με τον 40χρονο πυροσβέστη, οι ένστολοι που υπηρετούν στην Αθήνα, ακριβώς επειδή έχουν και χειμώνα και καλοκαίρι διάφορα συμβάντα να αντιμετωπίσουν, θέλουν σίγουρα τρεις στολές το χρόνο, η κάθε μία με κόστος 180 ευρώ. «Ευτυχώς ακόμη δεν πληρώνουμε για τα καύσιμα από την τσέπη μας», αναφέρει ο πυροσβέστης, που ευχαριστεί πολλούς από τους κατοίκους, που όταν τους βλέπουν να παλεύουν με τις φλόγες, τους προμηθεύουν και ένα μπουκάλι νερό. «Έχουν υπάρξει φορές που έχουν περάσει και 12 ώρες και είμαστε με ένα μπουκάλι νερό. Τότε έρχεται ένας κάτοικος και σου λέει: "πάρε να ξεδιψάσεις". Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς». Όταν τον ρωτάμε, στη συνέχεια, τι είναι αυτό που ζητά από το Σώμα, σχολιάζει:
ADVERTISING
Τα προβλήματα με τον εξοπλισμό τα ζούμε στο πετσί μας τόσα χρόνια τώρα. Τουλάχιστον, ας κάνουν κάτι με τις επιφυλακές. Δεν μπορούν να καλούν τον υπάλληλο να είναι σε επιφυλακή όταν έχει υπάρξει 12 ώρες στη φωτιά. Πώς θα αντεπεξέλθει αυτός ο άνθρωπος;
Την ίδια άποψη έχει και ο εθελοντής πυροσβέστης, Δημήτρης Ζέρβας. «Είμαι εθελοντής στην Πυροσβεστική εδώ και 14 χρόνια. Ξέρετε ότι η Πολιτεία, ενώ προβλεπόταν, δεν έχει δώσει ποτέ εξοπλισμό στους 2.000 εθελοντές;», μας λέει και τον ρωτάμε με ποιον τρόπο βρίσκουν τη στολή για να βοηθήσουν. «Οι περισσότεροι είναι στη ζητιανιά από το μόνιμο προσωπικό. Περιμένουν πότε θα βγει ένας πυροσβέστης στη σύνταξη για να ζητήσουν τη στολή του, είτε αυτή είναι σκισμένη, καμένη κ.λπ. Μόνο το 2007 πήραμε στολές από μια δωρεά, που μας έγινε. Όλοι οι υπόλοιποι αγοράζουν με δικά τους χρήματα τον εξοπλισμό», συνεχίζει.
Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, το κόστος για όλο τον εξοπλισμό μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.500 ευρώ. Για παράδειγμα, μία στολή στοιχίζει περίπου 200 ευρώ, ένα ασημένιο κράνος έχει 400 ευρώ, ένα κράνος (κόκκινο) δασοπυρόσβεσης έχει 200 ευρώ, οι μπότες έχουν 200 ευρώ και τα γάντια 100 ευρώ. «Δεν υπάρχει καμία βοήθεια. Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι προσφέροντας ένα, θα εξοικονομήσεις 10», σχολιάζει ο Δημήτρης Ζέρβας και προσθέτει:
Όταν προσπαθείς να σβήσεις μια φωτιά, θα κινδυνεύσεις. Είναι στη φύση της δουλειάς σου. Θα ακούσεις ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια, να σου λένε να τους σώσεις. Πρέπει να κάνεις το καθήκον σου.
«Όταν η φωτιά, πριν χρόνια, έμπαινε στα σπίτια στου Παπάγου, ακούγαμε φωνές για βοήθεια, δυστυχώς, όμως δεν μπορούσαμε να είμαστε παντού. Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση των ανθρώπων». Και γι’ αυτό θα πρέπει, όπως συνεχίζει, να καταλάβουν οι επιτελικοί του υπουργείου, ότι το καθήκον ενός εθελοντή δεν είναι μόνο να κάνει 3 υπηρεσίες (8 ώρες ) το μήνα, αλλά να κάνει τη δουλειά του σωστά με εξοπλισμό και προσοχή…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Σταμούλη, η Πυροσβεστική διαθέτει γερασμένα οχήματα, τα οποία ξεπερνούν τα 30 έτη. Προσλήψεις δεν γίνονται και έτσι οι 8.500 μόνιμοι υπάλληλοι, οι 1.500 συμβασιούχοι και οι 4.000 πενταετούς θητείας καλούνται να βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά». «Σκεφτείτε ότι μόνον οι μόνιμοι δουλεύουν Σαββατοκύριακα, αργίες και νύχτες γιατί οι συμβασιούχοι και οι πενταετούς διάρκειας δεν βγαίνουν για δουλειά τότε, αν δεν υπάρχουν κονδύλια», αναφέρει ο κ. Σταμούλης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 Canadair, τα 8 είναι τα C215, που είναι ηλικίας πλέον των 40 ετών και τα υπόλοιπα 4, είναι C415, ηλικίας μέχρι 20 ετών.
Ζητάμε τα βασικά για να κάνουμε τη δουλειά μας. Αλλά αυτό που θέλουμε άμεσα είναι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Δεν έχουμε μέσα πυροπροστασίας.
«Όπως καταλαβαίνετε, όταν ένας πυροσβέστης πάει στη φωτιά όπως, για παράδειγμα, στα Δερβενοχώρια, και η στολή του είναι γεμάτη στάχτες, πρέπει να την πλύνει για να δουλέψει. Όμως, θα στεγνώσει σε μια μέρα; Πώς θα πάει για δουλειά την επομένη; Οπότε, πρέπει να πληρώσει μόνος του. Τουλάχιστον ας μας δώσουν στολές και άρβυλα. Τους είχαμε προειδοποιήσει», σημειώνει τόσο ο κ. Σταθόπουλος όσο και όλοι οι πυροσβέστες, που και φέτος, όπως κάθε άλλη χρονιά, ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες, ουσιαστικά, ανοχύρωτοι…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΑΣΜΑΝΙΔΟΥ
Φωτογραφίες: Eurokinissi / Sooc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου