Τέσσερις (!) στρατονόμοι για ολόκληρη τη Λήμνο; Έτσι λένε οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων…Σύμφωνα μ΄ αυτές η υπομονή των στρατονόμων στην 88ΣΔΙ στην ΛΗΜΝΟ έχει εξαντληθεί.
Τι γράφουν απο την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων:
“Μέχρι πριν από 1μιση μήνα η ομάδα Στρατονομίας είχε μέσο όρο δύναμης τα 8 άτομα και τα καθήκοντα αυτής ήταν Α) οι υπηρεσίες, δηλαδή ο έλεγχος όλων των πλοίων που έρχονται και φεύγουν από το νησί και Β) οι εξής δραστηριότητες:
1) πεζό περίπολο στην Μύρινα (2 2ωρα την εβδομάδα)
2) σταθμοί ελέγχου κυκλοφορίας οχημάτων(ΣΤΕΚ) (1ή2 2ωρα την μέρα συν ότι προστέθηκε 5ωρο κάθε Παρασκευή)
3) υπαρχιφύλακας(ΑΜ) στην Ταξιαρχεία από τις 06:00-16:00(που πρόσφατα προστέθηκε)
4) κάθε Κυριακή έπαρση και υποστολή σημαίας
5) Συνοδείες αρμάτων αρματοφορέων,steyer από το ένα μέρος στο άλλο για διάφορους λόγους(πυρομαχικά,συντήρηση αρμάτων ή οχημάτων,μεταφορά υλικών από το ένα στρατόπεδο που κλείνει στο άλλο κλπ)
6) Επίδοση τιμών π.χ καταθέσεις στεφάνων,περιφορά επιταφίου και εικόνων,δείκτες σε παρελάσεις κλπ..
Εδώ και 1μιση μήνα όμως η δύναμη της ομάδας έχει παγιωθεί στα 6 άτομα και με τους εκάστοτε αδειούχους 4 άτομα ενεργά.
4 ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΕΝΟΣ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 10 ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ 13 ΦΥΛΑΚΙΑ.
Αλλά και πάλι με λίγη καλή διάθεση και αρκετό τρέξιμο έβγαινε η δουλειά.
Εδώ κάπου αρχίζει η “παράνοια”.
Σαν μην έφτανε ο υπαρχιφύλακας στην Ταξιαρχία που είχε προστεθεί πριν λίγο καιρό. Επιπλέον έχει προστεθεί στις δραστηριότητες της ομάδας και ένα 2ωρο ελέγχου στην πύλη της Λ.Α.Φ.Μ από Δευτέρα ως Πέμπτη και 7ωρες σπαστά (3ωρες μεσημέρι, 4ωρες βράδυ) από Παρασκευή έως Κυριακή.
Σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι στις “πύλες” δηλαδή Ταξιαρχία και Λ.Α.Φ.Μ σε κάθε δρομολόγιο πρέπει να είναι 2 στρατονόμοι στο όχημα για να αφήσουν ή να πάρουν αυτόν που πραγματοποιεί την βάρδια του πράγμα που μπορεί να συμπέσει με την υπηρεσία του λιμανιού, που σημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν άλλοι 2 στρατονόμοι με άλλο όχημα για να κάνουν τον προβλεπόμενο έλεγχο στα πλοία και αυτό μπορεί να συμβαίνει ταυτόχρονα και με τις υπόλοιπες δραστηριότητες.
Επιπροσθέτως τους καλοκαιρινούς μήνες όπως είναι φυσικό έχουν υπερδιπλασιαστεί τα δρομολόγια των πλοίων και εκεί που μέχρι την Άνοιξη είχαμε από 0-2 πλοία την ημέρα τώρα φτάνουν κάποιες μέρες τα 4-5, σε διάσπαρτες ώρες, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 και μισή τα χαράματα.
Με αποτέλεσμα οι στρατονόμοι που έχουν υπηρεσία τις συγκεκριμένες μέρες να τελειώνουν τις υπηρεσίες τους στο εγερτήριο της επόμενης μέρας.
Και η υποχρέωσή τους είναι να παραβρίσκονται σε όλα.
Τα οποία έχουν πολύ συχνά καθυστερήσεις από μισή έως 2 ώρες!
Αν κάποιος λοιπόν λάβει υπόψιν του όλα αυτά τα δεδομένα και τα βάλει σε ένα αρχείο eχcel παραδείγματος χάρη θα καταλάβει ότι η ομάδα στρατονομίας της Λήμνου δεν έχει χρόνο ξεκούρασης ίσως και ύπνου κάποιες μέρες και συμβαίνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό να χάνει 2 από τα 4 γεύματα της μέρας.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά όμως ήρθε μια απόφαση που εξάντλησε κάθε υπομονή που είχε απομείνει. Δηλαδή από εδώ και στο εξής οι στρατονόμοι θα περνάν εκπαίδευση ΣΠΕΝ!! Αυτό σημαίνει ότι στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή 2 άτομα θα φύγουν από την ομάδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (20 ημερών), που ίσως να είναι οι μόνοι στρατονόμοι που θα το κάνουν σε όλη την χώρα.
Να σημειωθεί ότι οι στρατονόμοι περνάνε συγκεκριμένη εκπαίδευση 6 εβδομάδων και ονομάζονται δεκανείς στρατονομίας η οποία υπερτερεί κατά πολύ ακόμα και από τα ΛΥΒ που περνάνε οι υπόλοιποι οπλίτες.
Άρα και με αυτό το δεδομένο και με πραγματικούς αριθμούς στην παρούσα φάση έχουμε δύναμη ομάδας 6 εκ των οποίων 1 Αδειούχος (εναλλάξ) και 2 σε εκπαίδευση ΣΠΕΝ.
Που σημαίνει ότι θα έχουν 3 άτομα για να αντεπεξέλθουν σε όλα όσα προαναφέραμε και 20 μέρες χωρίς σίγουρα κανέναν εξοδούχο.
Στις καταγγελίες επισημαίνεται ότι γίνονται παράπονα στο διοικητή τους, ο οποίος τα μεταφέρει στην Ταξιαρχία, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, Σημειώνεται επίσης ότι κανένας στρατονόμος και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στο νησί δεν έχει παράπονο από την άμεση Διοίκηση του. Η ευθύνη καταλογίζεται στην Ιεραρχία, καθώς στους Στρατονόμους απαντούν ότι η αιτία του χωσίματος τους είναι οι διαταγές ανώτερων!
Οι υποθέσεις που γίνονται από τους καταγγέλλοντες είναι ότι υπάρχει εμπάθεια ή άγνοια των καθηκόντων τους ή ακόμα ακόμα αδιαφορία κάποιων από την άνωθεν στρατιωτική ηγεσία του νησιού.
Επιπλέον δεν βάζουμε το ενδεχόμενο να αρρωστήσει κάποιος (που έχει συμβεί) ή για κάποιο λόγο να μην μπορεί να βοηθήσει στις δραστηριότητες της ομάδας.
Όσον αφορά τις εξόδους τυπικά 2 άτομα είναι υπηρεσία και μένουν εντός του στρατοπέδου και οι υπόλοιποι είναι εξοδούχοι, αλλά με τόσες πολλές δραστηριότητες και τόσο πολύ κόπωση ακόμα και ένα 3ωρο ή 4ωρο να περισσεύει, μιας στις 4 μέρες, προτιμούν να το εκμεταλλευτούν με ύπνο, προσωπική υγιεινή και περιποίηση ενδυμάτων και στολών που είναι κάτι δεδομένο για ένα στρατονόμο.
Υ.Γ: Για κλείσιμο σας παραθέτουμε 2 αποσπάσματα από τον κανονισμό της στρατονομίας:
1)Η ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑ (ΣΝ) δυνάμει του Νόμου 1746/51 αποτελεί το όργανο της Διοίκησης δια μέσου του οποίου παρακολουθεί και εξασφαλίζει την εκτός των Μονάδων τάξη,ασφάλεια,πειθαρχία και άψογη παράσταση του Στρατεύματος.
2)Οι οπλίτες της Στρατονομίας εκτελούν μόνο τα Στρατονομικά τους καθήκοντα και δεν χρησιμοποιούνται ως γραφείς, αγγελιοφόροι, φρουροί Στρατηγείων, σκοποί διαφόρων Διοικητηρίων, οπλίτες ΑΜ κλπ. Εξαίρεση αποτελεί μόνο ως προς το έργο του συνοδού του Αντιστράτηγου.
Εμείς σε κάθε περίπτωση καλούμε τον Ταξίαρχο να πάρει θέση και να κοιτάξει άμεσα το πως θα αντιμετωπίσει αυτή την ακραία κατάσταση.
Επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη παρέμβασης του ΑΓΕΣ Τελλίδη.
Από την άλλη μεριά, προτείνουμε στους Νεοσύλλεκτους που πρόκειται να καταταγούν τους επόμενους μήνες και θεωρούν ότι γενικά η Στρατονομία είναι “λούφα”, να διαβάσουν την καταγγελία από την Λήμνο.
Και να μείνουν μακριά από την Στρατονομία, λογαριάζοντας πρώτιστα ποιος θα είναι ο ρόλος τους. Κυρίως απέναντι στους υπόλοιπους φαντάρους”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου