Είναι βέβαιον ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία δέκα – δώδεκα χρόνια δεν μοιάζουν σε πολλά με αυτές του παρελθόντος. Μία από τις πάμπολλες διαφορές τους εστιάζεται στο επίπεδο των τεχνικών γνώσεων αλλά και των ευρεσιτεχνιών αναφορικά με τις συνδεσμολογίες των εκρηκτικών μηχανισμών.
Θεωρείται, επίσης, βέβαιον ότι στο ...βάθος των συνδεσμολογιών υπάρχει κάποιο είδος διασύνδεσης με κυκλώματα ποινικών, εγχώρια και εισαγόμενα, που έχουν ...διδάξει τεχνογνωσία. Η τελευταία υπόθεσηαποστολής βόμβας σε μορφή βιβλίου σε δικαστικό λειτουργό ξανάνοιξε τη συζήτηση περί των περίεργων βομβών και της φαντασίας όλων όσοι μετέρχονται τέτοιες μεθόδους παρουσίας στη δημόσια ζωή
Από το 45άρι στα δέματα
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η νέα γενιά τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα αν και έχει πλούσια δράση (στους Πυρήνες της Φωτιάς μόνο, αποδίδονται τουλάχιστον 200 επιθέσεις) και χρησιμοποιεί ως κύριο όπλο της τις βόμβες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα τις βόμβες δι’ αλληλογραφίας.
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις των τελευταίων ετών ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη μετά τη βόμβα της περασμένης εβδομάδας στον εφέτη δικαστικό.
Στις 2 Ιουνίου 2016 η πρόεδρος των εφετών Ισιδώρα Πόγκα έλαβε ένα δέμα που είχε μέσα ένα βιβλίο ιατροδικαστικής ύλης. Οι τρομοκράτες είχαν κόψει τις σελίδες του βιβλίου, δημιουργώντας ένα κενό χώρο εσωτερικά και είχαν τοποθετήσει μέσα τον εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος θα ενεργοποιούταν όταν η δικαστικός θα άνοιγε το σκληρό εξώφυλλο του βιβλίου. Για καλή της τύχη ένα από τα καλώδια του μηχανισμού εξείχε και της δημιούργησε υποψίες. Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη βόμβας.
Ο αστυνομικός Γιώργος Βασιλάκης που έχασε τη ζωή του από
έκρηξη βόμβας - φακέλου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Πηγή: EUROKINISSΙ
Και νεκρός
Τον Ιούνιο του 2010 έγινε η πιο σοβαρή επίθεση με φάκελο βόμβα και μάλιστα μέσα στο κτίριο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης (νυν υπουργείο προστασίας του πολίτη). Ένας φάκελος φτάνει στα χέρια του αστυνομικού διευθυντή Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Βασιλάκης ανοίγει το φάκελο λίγα μέτρα από το γραφείο του υπουργού και η βόμβα εκρήγνυται σκοτώνοντας τον αστυνομικό και ταρακουνώντας όλο τον 7ο όροφο του υπουργείου. Επειδή η ώρα ήταν περασμένη, δεν υπήρχαν άλλοι μέσα στο συγκεκριμένο γραφείο και γι αυτό δεν θρηνήσαμε άλλα θύματα. Αποστολέας του φακέλου φαινόταν ο “Χρήστος Καραβέλας” φυγόδικος για την υπόθεση της Siemens. Στόχος των τρομοκρατών ήταν ο ίδιος ο υπουργός, καθώς ο φάκελος αρχικά είχε πάει στο πολιτικό γραφείο του και η γραμματέας του, τον έστειλε στο γραφείο του στο υπουργείο. Την ευθύνη είχε αναλάβει ανώνυμη οργάνωση με επιστολή στην εφημερίδα«Ελευθεροτυπία» η οποία έφερε υπογραφή “Θανάσης Κλάρας” (το όνομα του Άρη Βελουχιώτη). Λίγο καιρό αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο φάκελο βρέθηκαν αποτυπώματα του διαβόητου δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο συγκεκριμένα, ο Χρυσοχοΐδης είχε γίνει πάλι στόχος με δέμα βόμβα, το οποίο είχε βρεθεί στις σκάλες, έναν όροφο κάτω από το πολιτικό του γραφείο.
Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς οι Πυρήνες της Φωτιάς κάνουν την πιο δυναμική εμφάνισή τους με την αποστολή 14 δεμάτων-βομβών, μέσω ταχυδρομικών εταιριών, σε διάφορες πρεσβείες. Οι φάκελοι εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν πλην ενός που εξερράγη στα χέρια υπαλλήλου της εταιρίας "Swift mail" και είχε προορισμό την πρεσβεία του Μεξικού. Ο φάκελος αυτός χτύπησε συναγερμό στο γραφεία της αντιτρομοκρατικής για να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι , που εκτός από πρεσβείες είχαν παραλήπτες τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Άγκελα Μέρκελ και τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί τότε δύο μέλη της οργάνωσης ενώ στην τσάντα του ενός είχε βρεθεί ένα πιστόλι και τρεις γεμιστήρες.
Το "Σχέδιο Φοίνικας"
Τον Ιούλιο του 2013 στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου, φτάνει ένα φάκελος με παραλήπτη τον πρώην διευθυντή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο. Την ώρα της διαλογής ο φάκελος έπεσε στο πάτωμα και πήρε φωτιά αλλά ο μηχανισμός, για καλή τύχη των εργαζομένων, δεν εξερράγη. Επικράτησε πανικός μέχρι να έρθει η αντιτρομοκρατική και να εξουδετερωθεί η βόμβα. Εκτιμήθηκε, τότε, ότι ο φάκελος αποτελεί μέρος σχεδίου για μια σειρά χτυπημάτων που ακολούθησαν με βάση το επονομαζόμενο “Σχέδιο Φοίνικας”,που οργάνωσαν από κοινού οι “Πυρήνες της Φωτιάς” και η “Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία”.
Ένα μήνα αργότερα στο στόχαστρο των τρομοκρατών θα μπει ο εισαγγελέας αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και ειδικότερα για τους “Πυρήνες”, Δημήτρης Μόκας. Ο φάκελος μεγέθους Α4 φαινόταν να έχει αποστολέα τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» και είχε τοποθετηθεί στο γραμματοκιβώτιο του εισαγγελέα. Τον φάκελο άνοιξε παρουσία του Μόκα μια γειτόνισσά του και μόλις τον είδε ο εισαγγελέας της είπε να τον πετάξει στο μπαλκόνι όπου και ανεφλέγη χωρίς να εκραγεί.
Από έκρηξη παγιδευμένου δέματος σε σπίτι επιχειρηματία στη Βουλιαγμένη.
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τον Απρίλιο του 2014 ένα παρόμοιο δέμα με αυτό που σκότωσε τον Βασιλάκη, έφτασε στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε “σκαμμένο βιβλίο” (όπως πρόσφατα στην Ισιδώρα Πόγκα) και αποστολέας φαινόταν ότι ήταν η ΜΚΟ Αποστολή, της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δέμα κρίθηκε ύποπτο και μετά από επιχείρηση εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός. Στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα είχε μεταφερθεί ο Αλβανός κακοποιός Ιλία Καρέλι ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί άσχημα από τους δεσμοφύλακες του, όπως είχε καταγγελθεί. Για αυτό μια από τις αρχικές εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν έκανε λόγο για «αποστολή βόμβας αντεκδίκησης». Την ευθύνη είχε αναλάβει λίγο αργότερα η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά λίγο μετά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στον εκρηκτικό μηχανισμό είχε ανιχνευτεί και γενετικό υλικό τουΧριστόδουλου Ξηρού κάτι που σύμφωνα με την αστυνομία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της ότι υπήρχε συνεργασία μεταξύ Ξηρού και Πυρήνων.
Ο κατάλογος των βομβών δι’ αλληλογραφίας περιλαμβάνει ακόμη μερικές περιπτώσεις. Τον Φεβρουάριο του 2011 στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη με ευθύνη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Τον Ιούλιο του 2013 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στην πρώην Σχολή Ευελπίδων της ευθύνη της οποίας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση “Ανυπότακτες Επιθυμίες”. Και, τέλος, τον Ιανουάριο του 2015 φάκελος με βόμβα έφτασε στα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Κώστας Πλιάκος
cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου