Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Μη μιλάς, μη γελάς, συνοδεύει η ΕΛ.ΑΣ!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ... "ΦΑΝΤΑΣΜΑ"

Το τηλέφωνο στο γραφείο του ταξίαρχου Χ χτύπησε ένα μεσημέρι πριν από περίπου δυο χρόνια. Ήταν η εποχή που τα πράγματα στην Ελλάδα είχαν ήδη αρχίσει να αλλάζουν. Από όλες τις απόψεις.

Στην άλλη άκρη άκουσε μια γνωστή φωνή από την τηλεόραση. Αφού τα είπαν στα γρήγορα, η περσόνα έφτασε και στο δια ταύτα: «Χρειάζομαι δυο αστυνομικούς, κάποιοι γράφουν διάφορα για μένα και, όπως και να το κάνεις, καλό θα ήταν...». Αυτό ήταν. Ούτε χαρτιά, ούτε γραφειοκρατίες. Σε λίγες ώρες βρέθηκαν δύο «παιδιά» και από τότε ο δημοσιογράφος απολάμβανε προστασία. Μπορεί πράγματι να υπήρχε λόγος. Πριν από λίγο καιρό, μόλις τέλειωσε μια ακόμα σύσκεψη για το θέμα της«ασφάλειας υψηλών προσώπων» κάποιοι αποφάσισαν ότι έχει έρθει η ώρα εκείνα τα δύο παιδιά μαζί με ακόμα 700 συνάδελφούς τους που κάνουν την ίδια δουλειά, να επιστρέψουν σε κανονικά αστυνομικά καθήκοντα. Με μια διαφορά: 35 από όλους αυτούς δεν κατορθώθηκε να εντοπιστούν, όπως αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, αποτελώντας τη μονάδα... Φάντασμα της ΕΛ.ΑΣ.

Έβαλε γκαζάκια στην πόρτα του για να πάρει προστασία

Το μαγικό λυχνάρι που εξαφανίζει , εδώ και πολλά χρόνια, αστυνομικούς από αυτούς που τους χρειάζονται περισσότερο, τους πολίτες, ξαναμπήκε για πολλοστή φορά στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θαν. Παπαχριστόπουλου. Η έρευνα τουCNN Greece φέρνει στο φως και μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις:

Δημόσιο πρόσωπο, λίγα χρόνια μετά το 2000, ζήτησε προστασία διότι άγνωστοι έβαλαν γκαζάκια στο σπίτι του. Έγινε έρευνα και διαπιστώθηκε ότι πράγματι είχαν μπει γκαζάκια τα οποία εξερράγησαν και προκάλεσαν ασήμαντες έως μικρές ζημιές. Χορηγήθηκαν δύο αστυνομικοί φρουροί και μετά τη νέα επανεξέταση της συγκεκριμένης περίπτωσης αποδείχτηκε ότι τα γκαζάκια στον συγκεκριμένο στόχο είχαν μπει ...μέσα από την πόρτα του και όχι απ’ έξω, όπως είναι το συνηθισμένο. Που σημαίνει ότι ο δυνάμει στόχος μπορεί και να είχε βάλει τα γκαζάκια μόνος του για να διεκδικήσει προστασία από το τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Για τους δικούς του λόγους... Να πούμε, σε αυτό το σημείο, ότι όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί τον τελευταίο καιρό με το συγκεκριμένο θέμα, όταν η συζήτηση έρχεται στο πρόσωπο για το οποίο γράφουμε, ξεσπούν σε τρανταχτά γέλια.

«Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ελάχιστα είναι τα πρόσωπα που έχουν την προστασία αστυνομίας.Φυλάσσονται άτομα που δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Διαχρονικά αυτή η διαδικασία είχε ευτελιστεί, είχε ξεχειλώσει. Με ένα απλό τηλεφώνημα κάποιοι έπαιρναν συνοδεία αστυνομίας και κάνανε οτιδήποτε άλλο εκτός από προστασία. Κάθονταν σπίτι τους», είπε πρόσφατα από τη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.


"Τα επίσημα": Πόσοι τους φυλούν, πόσοι θα φύγουν





Βέβαια, παρά τις ηχηρές αναγγελίες κάποιοι ιδιαιτέρως έμπειροι στο θέμα κρατούν μικρό καλάθι καθώς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν υπάρξει τουλάχιστον έξι – επτά ανάλογες απόπειρες διαφόρων ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ενισχυθούν, κατά κύριο, λόγο προσπάθειες κατά της μικροεγκληματικότητας. Οι προσπάθειες αυτές στο σύνολό τους έπεσαν στους τοίχους μιας μυστηριώδους συναλλαγής μεταξύ φρουρούμενων – φρουρών και διαφόρων διασυνδέσεων και των δύο εντός του πολιτικού – κομματικού συστήματος.

"Έχουν εξαφανιστεί 35 αστυνομικοί"

Πράγματι, αυτές τις ημέρες τα τηλέφωνα –και όχι μόνο στο υπουργείο- αλλά και σε πολλές άλλες αστυνομικές υπηρεσίες καθώς και πολιτικά ή και κομματικά γραφεία, έχουν ανάψει. Από την επόμενη στιγμή της προαναγγελίας από τον υπουργό, ότι το θέμα της φρούρησης προσώπων επανεξετάστηκε και θα τεθεί σε διαφορετική βάση με πρώτη κίνηση την επιστροφή 700 αστυνομικών σε κανονικά καθήκοντα, έχει σημάνει συναγερμός. Οι πιέσεις που έχουν αρχίσει κα ασκούνται –κάτι αναμενόμενο- είναι άνευ προηγουμένου καθώς δεν είναι μόνο οι φρουρούμενοι που χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής τους εικόνας αλλά και οι ίδιοι οι φρουροί που με μισθό δημοσίου πωλούν ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η αξιολόγηση που έκανε ειδική επιτροπή του υπουργείου έδειξε ότι σε σύνολο 2.500 αστυνομικών που απασχολούνται στην ασφάλεια προσώπων οι 702 μπορούν να αποδεσμευθούν και να επιστρέψουν σε μάχιμες θέσεις. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που έγινε και σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece βρέθηκαν ιδιαιτέρως κραυγαλέες περιπτώσεις με σημαντικότερη την εξής: 35 ένστολοι από αυτούς που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσπαστεί για να φρουρούν προσωπικούς στόχους είναι εξαφανισμένοι και κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται. Μία από τις παρωνυχίδες, θα πει κάποιος, των όσων καταγγέλλεται ότι συμβαίνουν στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά η συγκεκριμένη έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία. Οι άνθρωποι αυτοί, εδώ και χρόνια, είναι αποσπασμένοι σε καθήκοντα ιδιωτικού αστυνομικού, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Το θέμα είναι ότι παρά τις μισθολογικές απολαβές τους, που συνεχίστηκαν κανονικά, κατάφεραν όχι μόνο να μην έχουν καμία σχέση με τα καθήκοντα που έχουν χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους αλλά και να εξαφανιστούν από κάθε δραστηριότητα που θα κρατούσε τις υπηρεσίες τους ενημερωμένες για το που βρίσκονται και τι ακριβώς κάνουν.


Οι επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τη νέα αυτή πρωτοβουλία που εξαγγέλθηκε είναι αρχικώς η εξοικονόμηση, όπως αναφέραμε, των 702 αστυνομικών αλλά και άψυχου υλικού, όπως 67 αυτοκινήτων κάθε είδους, περιπολικών και συμβατικών αλλά και 20 μοτοσυκλετών που σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα διοχετευτούν σε ευαίσθητες υπηρεσίες όπως: Ομάδα «Δίας» και στην Άμεση Δράση με σκοπό να εξυπηρετήσουν εξίσου ευαίσθητες περιοχές όπως το κέντρο τη Αθήνας αλλά και περιοχές της Δυτικής Αττικής που, σύμφωνα με τις στατιστικές του υπουργείου, αντιμετωπίζουν ιδιαιτέρως οξυμένα προβλήματα εγκληματικότητας.

Το ερώτημα είναι, βεβαίως, «από πού θα φύγουν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσουν να ενταχθούν στις ευαίσθητες υπηρεσίες» και τι είδους πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν ώστε να παραμείνουν στις προνομιακές τόσο για τους ίδιους όσο και για τους φρουρούμενους, θέσεις τους. Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που έχουν γίνει αυτοί που θα απολέσουν τους φρουρούς τους είναι πρώην βουλευτές και υπουργοί διαφόρων κυβερνήσεων, πρώην γενικοί γραμματείες, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, απόστρατοι, εκδότες και δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες. Επί της ουσίας, πρόκειται για πρώην αξιωματούχους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών για τους οποίους η επανεξέταση έδειξε ότι δεν χρήζουν προστασίας από την ΕΛ.ΑΣ ή ότι πλέον δεν συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους τους χορηγήθηκε η φρουρά.

Ό,τι και αν συμβεί τελικώς με αυτήν την υπόθεση, το βέβαιον είναι ότι ήδη έχουν αρχίσει να ασκούνται πιέσεις ιδίως όταν σε διάφορες περιπτώσεις αποδείχτηκε ότι το αίτημα για την παροχή προστασίας δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επιδίωξη ανάδειξης ενός κοινωνικού στάτους. Μια κοινωνικο-ψυχολογική διαδικασία που έχει πολλές εκδοχές. Οι οποίες, βεβαίως, κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο. Και κοστίζουν ακριβά...

"Έπρεπε να πληρώνουν"

Ο Άγγελος Αγραφιώτης είναι σύμβουλος διαχείρισης κινδύνων. Μικλώντας στο CNN Greece θα πει ότι εδώ και χρόνια κάθε άνθρωπος έχει ιδιωτική φρουρά από την αστυνομία θα πρέπει να πληρώνει, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. "Αυτό ουδέποτε εφαρμόστηκε", λέει. Και κάνει λόγο ακόμα και για αστυνομικούς που χρησιμοποιούνται για το σούπερ μάρκετ ή ακόμα και για να συνοδεύουν παιδιά στα παιδικά πάρτι.

www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου