Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Dedate υποψηφιων στης ΗΠΑ

Οι δηλώσεις και οι επιθέσεις μεταξύ των δύο υποψηφιών δείχνουν μια πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ υποδεέστερη των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί --- πηγή φωτό ABC

Το Geopolitics & Daily News, όπως είναι γνωστό στο αναγνωστικό του κοινό, πάντα παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσπαθούμε να δώσουμε ως ομάδα όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη εικόνα των όσων διαδραματίζονται παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθήσαμε όλη την εξέλιξη του διαλόγου των δύο υποψηφίων των ΗΠΑ για την προεδρική εκλογή και θα αποτυπώσουμε μερικά σημεία που ενδιαφέρουν χωρίς να λάβουμε θέση υπέρ ή κατά του κάθε υποψηφίου, αποφεύγοντας τον σκόπελο που πολλά ΜΜΕ πέφτουν και αλλοιώνουν την εικόνα.

Για τον σκοπό αυτό σας βάζουμε και το link για ολόκληρο το debate των υποψηφίων για να μπορούν οι έχοντες γνώση της Αγγλικής να βγάλουν και εκείνοι τα δικά τους συμπεράσματα, και όχι μόνο από αποσπάσματα που έχουν επιλέξει άλλοι.

link debate:full replay

--"οικονομία των ΗΠΑ"--:

1. Κλίντον. Υπάρχει μια σαφή αναφορά και προσανατολισμός της Κλίντον που στοχεύει στην μεσαία τάξη και στην δυνατότητα να προωθήσει το όνειρο του μέσου Αμερικανού σε μια άνετη ζωή. Διαθέτει μάλιστα ένα σαφές και προγραμματισμένο σχέδιο όπως αναφέρει πολλές φορές ενώ παράλληλα επισημαίνει τον προβληματισμό της για το κατά πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν με το σχέδιο του Τράμπ.

Το πλάνο της για φορολογία αναφέρει πώς θα μείνει το ίδιο πάνω κάτω αλλά θα φροντίσει να διαθέσει όλα αυτά τα χρήματα σε αναπτυσσόμενους τομείς και σε επιχειρήσεις μικρού και μέσου μεγέθους για να αναπτύξουν θέσεις εργασίας.

2. Τράμπ. Ο Τράμπ στοχεύει στον "ξένο παράγοντα". Δηλαδή σε χώρες που με χαμηλότερα εργατικά και φορολογία "κλέβουν" (όπως λέει ο ιδιος) τις δουλειές από την Αμερική και συνάμα δελεάζουν επιχειρήσεις να πάνε εκέι, αφούέχουν φορολογηθεί κατά τον ίδιο πολύ σε ΗΠΑ, οδηγώντας τες να μεταναστεύουν σε Κίνα και Μεξικό.

το πλάνο του για φορολογία αναφέρει πώς θα κάνει μείωση στο 15% για όλες τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να δώσει κίνητρα ενώ θα προωθήσει νομοθεσίες σε δασμούς εισαγωγής προϊόντων για να κρατήσει τις θέσεις εργασίας στην χώρα αλλά και να επαναφέρει τις άλλες εταιρίες πίσω.

--"Εξωτερική πολιτική ΗΠΑ"--:

1. Κλίντον. Με ευθεία επίθεση κατά Τράμπ για το θέμα hacking όσον αφορά τις πιθανές δράσεις της Ρωσίας και αναφορά στην έλλειψη σεβασμού προς στρατιώτες και βετεράνους βάσει δηλώσεων του ίδιου.

Για το DAESH δήλωσε πώς έχει σχέδιο δράσης και αντίδρασης σε όλα τα επίπεδα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους συμμάχους Κούρδους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, είναι πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ πλέον ο εκμηδενισμός των φανατικών Ισλαμιστών. Παράλληλα εστίασε σε εσφαλμένες πρακτικές και συμφωνίες που είχε η κυβέρνηση Μπους αλλά και στην συγκαταβατικότητα του Τράμπ σε όλα αυτά.

Με αναφορές στην εσωτερική τρομοκρατία και στην καταπολέμηση της, εστίασε στην ανάπτυξη δικτύου πληροφοριών σε σύνδεση με όλο τον κόσμο και μέσω του ΝΑΤΟ και EUROPOL ενώ ανέφερε την σχέση με συμμαχικά Ισλαμικά κράτη.

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ ειδικότερα, εστίασε στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 μετά την επίθεση της 11.9. Η αναφορά στο Ιράν έγινε πάνω στην προσπάθεια συμφωνίας να μειωθεί η πυρηνική ισχύς και στο πώς ο Τράμπ θα ζητούσε να βυθίσουν κάθε πλοίο που θα ενοχλούσε τους Αμερικανούς στον κόλπο. Επίσης στο πώς ο αντίπαλος της δεν ασχολείται σοβαρά και είναι ανεύθυνος με τον περιορισμό και διαχείριση των πυρηνικών όπλων.

Κέρδισε πόντους στην κόντρα-αναφορά πώς οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους συμμάχους τους παρόλες τις αναφορές Τράμπ πώς είναι εκεί για δωρεάν προστασία αλλά και στην μη αναφορά από Τράμπ για το τι θα έκανε , με σχέδιο, για όλα αυτά όσον αφορά Ιράν, DAESH, Β.Κορέα και Ρωσία.

Με έμμεση τοποθέτηση , φάνηκε επιθετική απέναντι σε δυνάμεις που θέλουν να αμφισβητήσουν την δυναμική των ΗΠΑ (βλ. Ρωσία, Κίνα κτλ. )

2. Τράμπ. Με όπλο τις αποδόσεις τιμών και σεβασμού από στρατιωτικούς αντιμετώπισε τις αιχμές Κλίντον για έλλειψη σεβασμού. Αμέσως μετά ανέφερε το πρόβλημα της κυβερνοεπίθεσης αλλά διεύρυνε το μέγεθος του προβληματος και δεν το περιόρισε στην Ρωσία κερδίζοντας πόντους διπλωματίας καθώς και στον τομέα ασφαλείας ενώ υπογράμμισε πώς το περιεχόμενο των emails ενδιαφέρει περισσότερο διότι εμφάνισε αδιάφανες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Για το DAESH εστίασε στα λάθη και στις εσφαλμένες πρακτικές Ομπάμα και Κλίντον , ειδικά στην απόσυρση στρατευμάτων και στην παράδοση ελέγχου πετρελαιοπηγών σε Λιβύη, Ιράκ και Συρία.

Η εσωτερική τρομοκρατία είναι ένα πρόβλημα πρακτικών που δεν απέδωσαν ανέφερε ο Τράμπ. Παράλληλα έκανε αναφορά στην αποτυχημένη συμφωνία του Ιράν ενώ επισήμανε πώς το ΝΑΤΟ δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε καθώς τα μέλη του δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές ευθύνες τους. Είπε πώς, η ίδια συμμαχία δεν έχει σωστή διεργασία απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας. Επίθεση έκανε και στην αδυναμία αντιμετώπισης όλων αυτών των θεμάτων από την Χ.Κλίντον ενώ ήταν σε θέση πολιτικής ισχύος.

Για τα πυρηνικά όπλα ο Τράμπ ανέφερε πώς η προστασία των ΗΠΑ δεν μπορεί να έρχεται δωρεάν για τα άλλα κράτη και ότι η πολιτική του "nuclear first strike" δεν είναι μόνο θέμα των ΗΠΑ, αλλά έχει να κάνει και με άλλες χώρες και τις πρακτικές τους, όπως η Ρωσία που αναπτύσσεται στρατιωτικά. Σύμφωνα με εκείνον , ο ίδιος δεν θα την εφαρμόσει αν και θα πρέπει να είναι έτοιμες οι ΗΠΑ για παν ενδεχόμενο. Περίεργη η αναφορά σε άσκηση επιβολής της Κίνας απέναντι σε Β. Κορέα για να μην γίνει χρήση πυρηνικών.

Σημαντική αναφορά στο πώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμείνουν η αστυνομία του πλανήτη και πρέπει να βοηθήσουν όλοι σε αυτό.

--"Εσωτερική Ασφάλεια ΗΠΑ"--:

1. Κλίντον. Με αναμενόμενες αναφορές για την θέση της στο θέμα μειονοτήτων και στην αναδιαμόρφωση της αστυνομίας και των πρακτικών της καθώς και στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης αστυνομίας και κοινωνιών. Ομοίωςκαι οι αναφορές στο θέμα της οπλοκατοχής.

2. Τράμπ. Αναμενόμενη η αντίδραση του στο θέμα μειονοτήτων με έμφαση στην διατήρηση Τάξη και τήρηση νόμου με αναφορές στο πρόσωπο του πρώην δήμαρχου της ΝΥ , Τζουλιάνι. Με παράδειγμα την κατάσταση σε πόλεις των ΗΠΑ (ταραχές) και το επίπεδο διαβίωσης των μειονοτήτων που πέφτουν θύμα των πολιτικών μέχρι σήμερα, έκανε πολιτικό ελιγμό που κέρδισε λίγους πόντους. Στο θέμα της οπλοκατοχής περιορίστηκε στην απαγόρευση κατοχής από κακοποιούς (όπου και συμφώνησε με Κλίντον) και στην ανάγκη της ανάπτυξης τακτικής της αστυνομίας "stop & frisk" (έλεγχος σε δρόμο) σε ολη την χώρα.

--"Εντυπώσεις μας από τις προσωπικότητες των δύο υποψηφίων."--

Η Χ.Κλίντον φάνηκε αρκετά προετοιμασμένη με νούμερα και δεδομένα για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα της ενώ ήταν ιδιαίτερα έξυπνη στους χειρισμούς για να θίξει τα προβλήματα που αφορούν τον Τράμπ ως πρόσωπο και επιχειρηματία. Παρόλα αυτά φάνηκε ίσως "πολύ στημένη" και με περιορισμένο χώρο πολιτικών ελιγμών, ιδιαίτερα όταν δέχτηκε επιθέσεις σε θέματα εξ. πολιτικής αλλά και παρελθοντικής δράσης ως πολιτικό στέλεχος των ΗΠΑ. Το πλεονέκτημα της (εμπειρία) φαίνεται ως μειονέκτημα όπως το αποτύπωσε ο Τράμπ, καθότι η προηγούμενη πορεία της ως πολιτικό πρόσωπο δεν βελτίωσε όσα καλείται να αντιμετωπίσει ως POTUS στο μέλλον.

Ο Τράμπ φάνηκε πώς είχε αμβλύνει τις απόψεις του, ειδικά σε θέματα μειονοτήτων, αλλά είχε σοβαρές ελλείψεις σε θέματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, ενώ έκανε πολύ άσχημη εντύπωση η επιμονή του στην μείωση του προσώπου της αντιπάλου του , κάτι που μάλλον προκάλεσε και την δική της αντίδραση στο ίδιο επίπεδο. Επίσης πολύ άσχημη εντύπωση έδωσε η εικόνα του υποψηφίου να προσπαθεί να υπεκφύγει για θέματα που είτε δεν γνώριζε και έκανε μετατόπιση θέματος και επίθεση στην Κλίντον (όπως στο θέμα γέννησης του Μ.Ομπάμα), είτε προσπαθούσε να υπερτιμήσει τις πράξεις του (είμαι έξυπνος για αυτό φοροδιαφεύγω). Στις αδυναμίες του πρέπει να προστεθούν ελλείψεις σε γνώσεις που επηρρεάζουν πολιτικές , συμμαχίες και συνεργασίες κάτι που ήταν παραπάνω απο εμφανές. Πόντους κέρδισε επίσης με την παραμονή του μετά από το debate για ερωτήσεις δημοσιογράφων ενώ η Κλίντον αποχώρησε αμέσως.

Συμπέρασμα G&DN: ---

Δυστυχώς για τις ΗΠΑ και τους ψηφοφόρους της , η επιλογή τους για προεδρεία περιορίζεται σε δύο υποψηφίους που φαίνεται να είναι υποδεέστεροι των καταστάσεων και δεν διαθέτουν την πολιτική προσωπικότητα που θα χρειαστεί η χώρα της αστερόεσσας μέσα στην επόμενη δεκαετία για να προχωρήσει σε ένα πολυπολικό κόσμο που θα βιώσει ακόμα περισσότερες αναταράξεις.

Ομάδα Geopolitics & Daily News.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου