Πολύς λόγος έγινε για την απόφαση του δήμου Δράμας να γκρεμίσει το αυτοσχέδιο σκοπευτήριο στους πρόποδες του Κορυλόβου όπου έκανε προετοιμασία η Άννα Κορακάκη, λίγες ώρες πριν η μετέπειτα χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης συμμετάσχει στον τελικό των 25 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Όμως, η υπόθεση αυτή ωχριά μπροστά στο αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με ένα σκοπευτήριο στην Παραποτάμια περιοχή της Ξάνθης, όπου θα μπορούσε να προπονείται το χρυσό κορίτσι.
Εμπνευστές της προσπάθειας για την δημιουργία του εξοπλισμένου με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές αθλητικού κέντρου για τα αγωνίσματα της σκοποβολής, ήταν τα μέλη του Αθλητικού Σκοπευτικού Ομίλου Ξάνθης «Θραξ Πελταστής», που ιδρύθηκε το 2001 και αναγνωρίστηκε την επόμενη χρονιά από το Πρωτοδικείο Ξάνθης. Αμέσως εντάχθηκε στη δύναμη της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έλαβε Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Το όνειρο για τη δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου για τη δημιουργία σκοπευτηρίου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης παραχώρησε στο σωματείο για 30 χρόνια με τη μορφή χρησιδανείου μια έκταση 73.912,87 τ.μ., ένα χιλιόμετρο μετά το Εθνικό Στάδιο της πόλης. Για να παραχωρηθεί η ως τότε… χωματερή, χρειάστηκαν δυο αποφάσεις του, υπ’ αρ. 160/26-03-2002 και 38/11-02-2004. Ο χώρος κρίθηκε κατάλληλος από την ΣΚ.Ο.Ε. για τη δημιουργία εγκαταστάσεων σκοποβολής για προπονήσεις και αγώνες, μετά από επιτόπιους ελέγχους του αντιπροέδρου της Αλέξανδρου Δημακάκου. Η καταλληλότητά του επιβεβαιώθηκε και από τον αρμόδιο Νομάρχη Ξάνθης και τα μέλη του «Θράκα Πελταστή» άρχισαν να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.
Ο χώρος όπως διαμορφώθηκε με τις εγκαταστάσεις για το σκοπευτήριο
Έτσι, κατασκευάστηκαν με ταχείς ρυθμούς πέντε κτίρια και ειδικές επιμέρους εγκαταστάσεις για σκοποβολή Πήλινου Στόχου TRAP, double TRAP, SKEET, double SKEET, Πρακτική Σκοποβολή Σταθερού Στόχου, αγωνισμάτων Sporting και αεροβόλων όπλων. Για όλα αυτά, δαπανήθηκε πολύ –και ιδιωτικό- χρήμα και ο χώρος στην παλιά κοίτη του χειμάρρου Κοσύνθου που ο δήμος χρησιμοποιούσε επί 25 ολόκληρα χρόνια ως Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) άρχισε να παίρνει μορφή υπερσύγχρονου σκοπευτηρίου.
Τα 300 μέλη του «Θράκα Πελταστή» (μεταξύ των οποίων κάποια από τα καλύτερα τουφέκια εθνικού αλλά και Πανευρωπαϊκού επιπέδου) έβλεπαν το όραμά τους να παίρνει σάρκα και οστά. Η είδηση για την δημιουργία του σκοπευτηρίου κυκλοφόρησε σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα πάνω από 500 στρατιωτικοί και αστυνομικοί της περιοχής και από την Θεσσαλονίκη να ζητήσουν να ασκούνται σε αυτό! Όμως, στα μέσα του 2004, το όνειρο άρχισε να γκρεμίζεται…
Ο αντιπρόεδρος της ΣΚΟΕ Αλέξανδρος Δημακάκος ενέκρινε το χώρο
Οι υπεύθυνοι του Ομίλου ζήτησαν από τον τότε Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη να ολοκληρώσει την μεταγραφή του χώρου στο Υποθηκοφυλακείο, ώστε να μπορέσουν εκδώσουν τις άδειες από την ΕΛ.ΑΣ. που είναι απαραίτητες για να νομιμοποιηθεί το κτήριο φύλαξης οπλισμού και την Οικοδομική Άδεια (καθώς η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου ζήτησε τον τίτλο κατοχής της έκτασης). Τότε, όμως, πληροφορήθηκαν έκπληκτοι ότι το εν λόγω ακίνητο δεν ανήκε στον Δήμο (που τους διαβεβαίωνε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης, πράγμα που καθιστούσε περιττή τη χορήγηση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή των σκοπευτικών εγκαταστάσεων), αλλά τελούσε υπό την ιδιοκτησία της… Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου η οποία ήταν αποκλειστικά αρμόδια για να αποφανθεί αν έπρεπε να παραχωρηθεί ή όχι!
Ο χώρος που παραχωρήθηκε για το σκοπευτήριο ήταν χωματερή
Και εκεί ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι που κρατάει ως σήμερα. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να προβεί σε έκδοση έγγραφης πράξης, με αποτέλεσμα η Πολεοδομία να αρνείται να χορηγήσει οικοδομική άδεια. Αυτό σημαίνει ότι ο «Θραξ Πελταστής» δεν μπορεί να διοργανώσει επίσημους αγώνες ενταγμένους στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ούτε να αξιοποιήσει τον χώρο εκμισθώνοντάς τον σε αντίστοιχους συλλόγους της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ώστε να αποπληρωθεί τουλάχιστον ένα μέρος από τα υπέρογκα ποσά που δαπάνησαν τα μέλη του για τα έργα!
«Κάναμε τον σκουπιδότοπο πρότυπο αθλητικό κέντρο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε…» λέει με πίκρα ο πρόεδρος του Ομίλου "Θραξ Πελταστής" και δημοσιογράφος Βαγγέλης Βασιλειάδης, που είναι και αναγνωρισμένος από την ΣΚ.Ο.Ε. και την ΓΓΑ εκπαιδευτής σκοποβολής. Και προσθέτει αστειευόμενος: «Αν μάθει η γυναίκα μου πόσα χρήματα στέρησα από τα παιδιά μου για να κάνω το σκοπευτήριο, θα με... εκτελέσει! Είναι και αυτή μέλος και καλό πιστόλι.... δυστυχώς».
Παράλληλα, παρά τις συνεχείς παρακλήσεις τους να εγκρίνει ...
www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου