Έχουν περάσει 8 χρόνια από εκείνον το Δεκέμβρη .. εκείνη την 6η εκείνου του Δεκέμβρη .. το Σάββατο εκείνο της 6ης εκείνου του Δεκέμβρη.. ήταν Σάββατο 6 Δεκέμβρη του Αιγίου Νικολάου, το 2008..
Σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα στο ΜΟΔ Λαμίας (30/11) εκδικάζεται η υπόθεση Γρηγορόπουλου σε δεύτερο βαθμό.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο κατ ομολογίαν δράστης τέως Ειδικός Φρουρός Επαμεινώνδας Κορκωνέας έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού καθως το πρωτόδικο Δικαστήριο του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς κρίθηκε ένοχος για την κακουργηματική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Στην ιδια υπόθεση ο έτερος κατηγορούμενος, συνοδός του περιπολικού, τέως Ειδικός Φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης, το ΜΟΔ Άμφισσας, τον καταδίκασε σε 10ετή κάθειρξη, άσκησε έφεση και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2012.
Το Δικαστήριο με αιτημα της πολιτικής αγωγής -την οικογένεια εκπροσωπεί ο Νίκος και η Ζωή Κωσταντοπούλου- λογω κακης ψυχολογικής κατάστασης της μητέρας και της αδελφής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εξαιτίας του θανατου του βιολογικού πατέρα της οικογένειας, Βαγγέλη Γρηγορόπουλου, διέκοψε για την προπαραμονή (23/12) των Χριστουγέννων.
Τρία χρόνια μετά (2011) τα γεγονότα, το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη (2008), το «#Griots- a social media war» του δημοσιογράφου Γιάννη Μούτσου, καταγράφει σε ένα ειδησεογραφικό ντοκυμαντερ (διάρκειας 71λεπτών) όσα ακολούθησαν εκείνο το βράδυ, από την διαμοίραση της είδησης του θανάτου του 16άχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ως γεγονός, μεταξύ των -τότε σε πολλούς αγνώστων μέσων κοινωνικής δικτύωσης- και των «παραδοσιακών» ΜΜΕ.
Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι περιγράφουν καρέ-καρέ όσα συνέβησαν από την πρώτη στιγμή τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στην Αθήνα..
Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια απο εκείνον το Δεκέμβρη του 2008, σχεδόν μια εβδομάδα πριν την 6η Δεκέμβρη (2015). Ο κατάδικος Νίκος Ρωμανός, με νεότερο κείμενό του σε διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, το οποίο τιτλοφορεί «Ρεκβιεμ για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή«, παραθέτει -οσα ενδεχομένως κατέθετε στο ΜΟΔ της Άμφισσας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό- (το χρονικό της Δικης, κατέγραψε σε ρεποτάζ της, η Δικαστική Συντάκτης Κατερίνα Κατή) καθώς ο ίδιος αρνήθηκε να παραστεί- αναφέρεται εκτενώς στα όσα προηγήθηκαν και πώς έζησε τη νύχτα του θανάσιμου τραυματισμού του φίλου του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, το βραδυ της 6ης Δεκεμβρη (2008).
«Χωρίς να το ξέρω το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για όλους μας, ήταν η στιγμή που θα άλλαζε τα πάντα. Η κλεψύδρα της ζωής γύρισε την στιγμή που η πέτρα έπεφτε πάνω στο περιπολικό του Κορκονέα. Στην συνέχεια γυρίσαμε και καθίσαμε στον πεζόδρομο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά ενώ ο Κορκονέας με τον Σαραλιώτη πέρασαν με το περιπολικό από την Ζωοδόχου Πηγής για να δουν ποιοι τους επιτέθηκαν εκεί ξαναπετάχτηκαν από μας προς το περιπολικό κάποια μικροαντικείμενα, αφού λοιπόν είδαν την παρέα μας πήγαν πάρκαραν το περιπολικό στην διμοιρία των ΜΑΤ που φυλούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και κατέβηκαν πεζοί στην συμβολή των οδών Τζαβέλα και Ζωοδόχου Πηγής.Πεντε μηνες (08/05 2009) από τα γεγονοτα της 6ης Δεκεμβρη (2008) βιντεοληπτικό υλικο, το οποίο ανήρτησε στο διαδίκτυο ο χρήστης Fred L’Epee, σε προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί, εχει αποτυπώσει – μόλις 25 λεπτά μετά το θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (06/12 2008)- την αναστατωση που επικρατεί αναστάτωση στην περιοχή των Εξαρχείων. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται «ανεξάρτητος κινηματογραφιστής, και εικαστικός καλλιτέχνης, με οπτική στα πρότυπα του Διεθνούς πρωτοποριακού κινηματογραφου». Στο υλικό, έχει αποτυπωθεί η παρουσία του Νίκου Ρωμανού στο σημείο της Ζωοδόχου Πηγής, στα Εξάρχεια .
Έτσι κάποιοι από εμάς κινήθηκαν προς το μέρος τους και ο Αλέξανδρος ο οποίος είχε πάει πιο μπροστά τους πέταξε κάτι μπουκάλια μπύρας από αυτά που πίναμε. Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Κορκονέας έβγαλε το όπλο του.. Μια σφαίρα στην καρδιά του Αλέξανδρου, μια κηλίδα από αίμα στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου ποτ έκανε συντρίμμια την έννομη τάξη και έσπειρε το χάος και την αναρχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».
Σε έκτακτο δελτίο, στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER (06/12-21.50) σε τηλεφωνικη σύνδεση από την περιοχή των Εξαρχείων, μεταδίδω το γεγονός. Στο διαδίκτυο καταγράφεται ως το «πιο τραγικό δελτίο της Ελληνικής τηλεόρασης». Η αναγγελία θανάτου του 15άχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έρχεται σχεδόν δύο ώρες μετά, από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ καμία επίσημη ενημέρωση δεν είχε προηγηθεί από την ΕΛΑΣ και την ίδια στιγμή στα Εξάρχεια
επικρατεί αναβρασμός.
Την επόμενη ημέρα (07/12), στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο έχει καταγραφεί από μπαλκόνι πολυκατοικίας, τη στιγμή που ο Επαμεινώνδας Κορκωνέας πυροβολεί και τραυματίζει θανάσιμα τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Κατα την ακροαματική διαδικασία, στο ΜΟΔ Άμφισσας, παρατέθηκαν τα στοιχεία όπως είχαν καταγραφεί από την αυτοψία στο χώρο, μαρτυρικές καταθέσει αυτοπτών, και οι απολογίες των κατηγορουμένων.
Ένα κακούργημα, με όργανο τέλεσης του ποινικού αδικήματος, το πυροβόλο όπλο του κατ ομολογίαν δράστη -φυσικό αυτουργό- της ανθρωποκτονίας, τέως Ειδικού Φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκωνέα. Μια ανθρωποκτονία με δυο κατηγορούμενους καθώς και στο συνοδό του περιπολικού τέως Ειδικό Φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης.
Κάθε χρόνο «εκδηλώσεις μνήμης» και.. «επέτειοι», επιφυλακή στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ και μέτρα αποτροπής τάξης- αντίστοιχα με του Πολυτεχνείου- με άτομα του «χωρου» να επιδίδονται σε εμπρησμούς και βανδαλισμούς σε «χωροθετημένα» επεισόδια στα Εξάρχεια, σε βάρος των μονάδων της ΕΛΑΣ, με τραυματίες και απώλειες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό..
Απο την αποσταση του χρόνου, και με τα ντοκουμέντα όπως έχουν καταγραφεί και όπως έχουν αποτιμηθεί τα περισταστικά, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τα γεγονότα εκείνων των ημερών.
Έχουν περάσει οχτώ χρόνια απο εκείνο το Σάββατο της 6ης Δεκέμβρη του 2008..
.. η «βολική» εκδοχή των «αγανακτισμένων» 15άριδων της εποχής, παραμένει…
Νάντια Αλεξίου.
ΥΓ. Μια οφειλόμενη απάντηση.. Εχω βρεθεί αρκετές φορές ως αποδέκτης σχολίων (δεν είναι ακριβώς η απόδοση, αλλά δε περιοριστώ σε αυτό τον λεκτικό προσδιορισμό) στα κοινωνικά δίκτυα, για τη μεταδοση των γεγονότων εκείνων των ημερών..
Κάλυψα ειδησεογραφικά τα γεγονότα από την πρώτη μέχρι μέχρι και την τελευταία πορεία που διοργανώθηκε, στο πεζοδρόμιο επιβεβαιόντας την κάθε πληροφορία που μετέφερα δημόσια προς ενημέρωση της κοινής γνώμης- όπως κάνω όλα τα χρόνια στην πορεία μου.
Ο καθένας μπορεί να μου ασκεί κριτική, ακόμα και αρνητική. Αρεστή δεν επιδιώκω να είμαι- σε όλους-, άλλωστε ο καθένας επιλέγει την πηγή ενημέρωσής του, και αυτή είναι η αξία της ελεύθερης επιλογής.
ΥΓ2. Πέρασαν οχτώ χρόνια, τα στοιχεια του ρεπορταζ όπως τα μετέδωσα σε εκείνο το έκτακτο δελτίο του ΤΣ ALTER, επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα γεγονότα.
Αυτή, είναι η δική μου (οφειλομενη) απαντηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου