Στο προηγούμενο μέρος είδαμε όλες τις βασικές αρχές σκοποβολής με ημιαυτόματο πιστόλι. Σε περίπτωση που δε το έχετε διαβάσει σας προτείνουμε να διβάσατε πρώτα το πρώτο μέρος (μπορείτε να το βρείτε εδώ: «Σκοποβολή με Πιστόλι: Μέρος 1») και στη συνέχεια το δεύτερο. Σε αυτό το μέρος θεωρούμε ως δεδομένο ότι όλα όσα έχουν αναφερθεί στο πρώτο μέρος είναι ήδη γνωστά και κατανοητά από τον αναγνώστη.
Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την Tori Nonaka, πολλές φορές πρωταθλήτρια στη πρακτική σκοποβολή και ένα από τα τρία μέλη της ομάδας σκοπευτών της Αυστριακής εταιρίας Glock. Η Tori Nonaka κατάγεται από τις ΗΠΑ και ξεκίνησε να ασχολείται με τη σκοποβολή στην ηλικία των 3 ετών. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να εκπαιδεύεται στην Ακαδημία Σκοποβολής των ΗΠΑ και στις 2 Μαρτίου 2011 έγινε το νεότερο μέλος της ομάδας σκοπευτών της εταιρίας Glock σε ηλικία μόλις 15 ετών. Σήμερα έχει πάνω από 20 εθνικές και παγκόσμιες διακρίσεις στο χώρο της σκοποβολής.
Τα περιεχόμενα σε αυτό το άρθρο θα είναι τα ακόλουθα:
– Εμπλοκές
Πολλαπλοί στόχοι και μετάβαση
Σε πολλαπλούς στόχους εφαρμόζονται οι ίδιες βασικές αρχές που ισχύουν και σε ανεξάρτητους στόχους αλλά με κάποιες μικρές διαφορές. Στο προηγούμενο μέρος είχαμε κλείσει το άρθρο με τη παρακάτω εικόνα.
Η εικόνα αυτή περιγράφει την αναπνοή κατά την εκτέλεση βολών σε πολλαπλούς στόχους. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά προχωρημένο επίπεδο. Ο σκοπευτής πρέπει αρχικά να έχει τη στάση που θα είχε όταν θα εκτελούσε βολή προς ένα στόχο. Τα βήματα για τη μετάβαση στον επόμενο στόχο είναι:
- Τα μάτια αμέσως μετά τη βολή παρατηρούν τον επόμενο στόχο
- Με περιστροφή του κορμού το σώμα ευθυγραμμίζεται με το στόχο
- Γίνεται σκόπευση και βολή σε αυτό το στόχο
Στο πρώτο βήμα είναι σημαντικό να σταματήσουμε να παρατηρούμε το στόχο μέσα από το σκοπευτικό σύστημα του όπλου και απλώς να δούμε (ναι, τόσο απλά) που βρίσκεται ο επόμενος στόχος. Ιδανικά, αυτό θα γίνεται τη στιγμή που το όπλο βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρουσης. Μεταβαίνοντας στο δεύτερο βήμα, θέλουμε τη μικρότερη δυνατή μετακίνηση αλλά χωρίς να χαλάσουμε τη στάση μας. Άρα, σαν ένα ρομπότ που περιστρέφεται γυρνάμε μόνο τη μέση-κορμό μας τόσο ώστε να ευθυγραμμίσουμε το σώμα μας με το νέο στόχο. Οποιαδήποτε περιττή κίνηση σε αυτό το σημείο θα επιβαρύνει το χρόνο εκτέλεσης της επόμενης βολής. Τέλος, σκοπεύουμε και βάλουμε προς το στόχο όπως είχαμε περιγράψει στο πρώτο μέρος αυτής της σειράς.
Παραπάνω βλέπετε τη πιο συνηθισμένη άσκηση αυτής της τεχνικής. Ο κάθε σκοπευτής έχει δύο ή περισσότερους στόχους και ο εκπαιδευτής φωνάζει τυχαία σε πιο στόχο θα πρέπει να βάλουν πρώτα. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι όσο πιο ομαλή είναι η σειρά των βολών τόσο μικρότερος θα είναι ο συνολικός χρόνος. Με αυτό εννοούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία σταθερή ροή βολών (ο χρόνος ανάμεσα σε κάθε βολή να είναι σχεδόν ο ίδιος) και όχι παύσεις κατά τη μετάβαση από στόχο σε στόχο. Η παραπάνω τεχνική εξάσκησης είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε κλειστό ή υπαίθριο σκοπευτήριο. Κάποιες άλλες, πιο προχωρημένες, ασκήσεις όπως η επόμενη είναι πιο δύσκολο να γίνουν σε όλα τα σκοπευτήρια.
Ο παραπάνω σκοπευτής εκτελεί την άσκηση με καραμπίνα αλλά θα περιγράψουμε πως γίνεται με πιστόλι αμέσως. Αρχικά, αυτό που προσφέρει αυτή η άσκηση είναι η εκτέλεση πολλαπλών βολών εν κινήσει. Ανάλογα τη γωνία των στόχων ο σκοπευτής μπορεί να εκτελέσει τις βολές με ένα ή δύο χέρια όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο πρώτο μέρος. Πρακτικά, στις περισσότερες περιστάσεις οι βολές τέτοιου τύπου με δύο χέρια είναι κάτι δύσκολο και έτσι συνήθως ακολουθείται η μέθοδος της βολής με ένα χέρι.
Και σε αυτή την άσκηση σημαντική είναι η διατήρηση ενός ρυθμού, μίας σταθερής ροής βημάτων και βολών χωρίς ενδιάμεσες παύσεις. Με εξάσκηση ο χρόνος εκτέλεσης θα γίνεται μικρότερος. Επίσης, θέλουμε τα βήματα μας να μετακινούν κατά το ελάχιστο δυνατό το κορμό του σώματος, άρα τα βήματα είναι μικρά, με λυγισμένα γόνατα ώστε να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών και πολλοί βρίσκουν πρακτικό να σπρώχνουν τη λεκάνη προς τα εμπρός διότι αυτό φέρνει τη σπονδυλική στήλη σε μία πιο ευθεία γραμμή με το έδαφος (σε σχέση με το φυσιολογικό σχήμα S που έχει).
Με αυτό τελειώνει η εισαγωγή στις βολές πολλαπλών στόχων και προχωράμε στην επόμενη παράγραφο του δεύτερου μέρους στη σκοποβολής με πιστόλι.
Τράβηγμα όπλου από τη θήκη
Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες διαφορετικές θήκες αλλά εμείς εδώ θα αναφερθούμε στη πιο συνηθισμένη από αυτές, αυτή όπου το όπλο τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά της ζώνης, δεξιά ή αριστερά, για δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες αντίστοιχα.
Το πιο σημαντικό από όλα όσων αφορά αυτό το θέμα είναι η εξοικείωση του χειριστή με τη συγκεκριμένη θήκη. Σήμερα σχεδόν κάθε εταιρία έχει δικό της τρόπο ασφάλισης του όπλου, πολλές θήκες έχουν διαφορετική κλίση, υλικά κατασκευής, κτλ. Άρα η εξοικείωση με το τρόπο λειτουργίας της θήκης είναι τεράστιας σημασίας. Εφόσον είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή, χωρίς καμία απολύτως σκέψη ή ματιά, πως μπορείτε να βρείτε το όπλο σας με αυτή τη θήκη, μπορείτε να προχωρήσετε σε ασκήσεις τραβήγματος του όπλου.
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να μετακινηθούμε ελαφρώς, για παράδειγμα ένα βήμα δεξιά, αριστερά, εμπρός ή πίσω, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια που τραβάμε το όπλο μας. Εν συνεχεία παίρνουμε στάση βολής όπως τη περιγράψαμε στο πρώτο μέρος και με το χέρι που βρίσκεται μακριά από το όπλο (σε αυτό το παράδειγμα το αριστερό) ελευθερώνουμε οτιδήποτε εμποδίζει τη θήκη (για παράδειγμα μπλούζες, κτλ.).
Ακόμα και αν δεν εμποδίζει κάτι τη θήκη αυτό βοηθάει στο κέντρο βάρους όπως είχαμε αναλύσει στο πρώτο μέρος. Ταυτόχρονα, το δεξί χέρι (σε αυτό το παράδειγμα) πιάνει το όπλο σε λαβή βολής πάντα με το δάκτυλο μακριά από τη σκανδάλη. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο αγκώνας με το χέρι πρέπει να μετακινηθούν προς τα πίσω σε ευθεία όπως βλέπετε για παράδειγμα στην επόμενη φωτογραφία.
Σε περιπτώσεις πολύ κοντινών απειλών μπορεί το δεύτερο χέρι να χρησιμοποιηθεί όπως βλέπετε παραπάνω. Ο λόγος που θέλουμε το χέρι να μην εκτείνεται πολύ πέρα της σιλουέτας του σώματος είναι γιατί με αυτό το τρόπο δημιουργεί μικρότερη επιφάνεια στόχευσης στον εχθρό και μειώνουμε στατιστικά τις πιθανότητες να δεχθούμε κάποιο χτύπημα. Ώστε να γίνει πιο κατανοητό αυτό το λάθος, που είναι πολύ συνηθισμένο ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν εμπειρία μόνο από αγωνιστική σκοποβολή, βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία ένα λάθος τράβηγμα λόγω της έκτασης του αγκώνα.
Ένα δεύτερο λάθος του παραπάνω σκοπευτή είναι ότι έχει αλλοιώσει τη στάση του σώματος του και έτσι όταν τραβήξει το όπλο θα αναγκαστεί να επαναφέρει τη σωστή στάση βολής μεγαλώνοντας το χρόνο αντίδρασης του. Στη συνέχεια, εφόσον κρατάμε το όπλο σε λαβή βολής με το δάκτυλο έξω από τη σκανδάλη το τραβάμε σε ευθεία όσο ακριβώς χρειάζεται για να βγει από τη θήκη. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.
Από αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν έχουμε ασφαλώς χρόνο θέλουμε να μετακινήσουμε το όπλο προς τα εμπρός και καθώς έρχεται εμπρός από το στήθος μας να φέρουμε το δεύτερο χέρι μας για να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα στη βολή μας.
Σε κάθε ένα από τα στάδια αυτά μπορούμε να εκτελέσουμε βολή εφόσον απαιτηθεί. Ως τελικό αποτέλεσμα θέλουμε να έχουμε μία σταθερή στάση με ευθυγραμμισμένο το στόχο και το σκοπευτικό σύστημα εμπρός από τα μάτια μας όπως μπορείτε να δείτε στη συνέχεια.
Οπότε, αν χωρίσουμε τα βήματα που μόλις περιγράψαμε σε έξι στάδια θα μπορούσαμε να τα περιγράψουμε με την επόμενη εικόνα κάπως έτσι.
- Σωστή στάση, μάτια στο στόχο, το ένα χέρι ελευθερώνει ότι εμποδίζει τη θήκη, το δεύτερο πιάνει το όπλο και αφαιρεί την ασφάλεια της θήκης.
- Το χέρι που βρίσκεται εκτός του όπλου έρχεται στο κέντρο του σώματος ενώ το άλλο χέρι αφαιρεί το όπλο από τη θήκη.
- Το όπλο στρέφεται προς το στόχο και το άλλο χέρι ετοιμάζεται να το υποστηρίξει χωρίς να φεύγει από το κέντρο βάρους μας.
- Τα δύο χέρια ενώνονται σε λαβή βολής με δύο χέρια εμπρός από το στήθος μας.
- Με λαβή δύο χεριών εντείνουμε σταθερά το όπλο ενώ κρατάμε το στόχο μας στο κέντρο.
- Έχουμε μεταβεί σε κανονική στάση βολής με δύο χέρια.
Εμπλοκές
Σε όλα τα ημιαυτόματα πιστόλια έχουμε τριών ειδών εμπλοκές που μπορούν όλες να διορθωθούν σε ελάχιστο χρόνο με την εκτέλεση κατάλληλων βημάτων. Εδώ θα τις δούμε και θα αναλύσουμε ποια είναι τα βήματα για τη γρήγορη επαναφορά του όπλου στη σωστή λειτουργία του.
Αρχικά, ας δούμε ποιες είναι οι εμπλοκές που δεν αφορούν μηχανική βλάβη (δηλαδή κάποιο εξάρτημα που καταστράφηκε) σε ένα ημιαυτόματο πιστόλι. Είναι μόλις τρεις και τις βλέπετε εδώ:
- Η πρώτη είναι το «διπλό γέμισμα». Δύο σφαίρες από το γεμιστήρα
προσπαθούν να μπουν στη θαλάμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό
υποδεικνύει βλάβη στον οδηγό του γεμιστήρα. Το αποτέλεσμα αυτής της
εμπλοκής είναι κάτι σαν αυτό που βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία.
- Εν συνεχεία έχουμε την αδυναμία αφαίρεσης του άδειου κάλυκα.
Πρακτικά, το όπλο δε μπόρεσε να διώξει τον άδειο κάλυκα και κατά την
επιστροφή του ο ολισθητήρας έμεινε ανοιχτός με τον άδειο κάλυκα
σφηνωμένο κοντά στη θύρα εξόδου όπως φαίνεται παρακάτω. Η αιτία πίσω από
αυτό μπορεί να διαφέρει κατά περιπτώσεις. Παραδείγματα είναι κακής
ποιότητας πυρομαχικά που δεν έχουν αρκετή ισχύ να μετακινήσουν σωστά τον
ολισθητήρα ή κακή συντήρηση του όπλου που αναγκάζει τον ολισθητήρα να
κινείται πιο αργά από όσο απαιτείται.
- Η τελευταία εμπλοκή αφορά τη τροφοδοσία του όπλου. Αυτό σημαίνει ότι
είτε δεν υπάρχει σφαίρα στη θαλάμη είτε η σφαίρα δεν μπήκε σωστά στη
θαλάμη. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο ότι ο γεμιστήρας δεν
έχει τοποθετηθεί σωστά στο όπλο ή δε λειτουργεί σωστά, για παράδειγμα
έχει κολλήσει το ελατήριο του.
- Κλείδωμα του ολισθητήρα στην ανοιχτή θέση
- Αφαίρεση του γεμιστήρα
- Οπλισμός του όπλου 2-3 φορές
- Τοποθέτηση γεμιστήρα
- Οπλισμός του όπλου
Μετά έχουμε τις εμπλοκές όπου ο κάλυκας δεν έχει φύγει ή αυτές όπου το όπλο δεν πυροδότησε όταν πατήσαμε τη σκανδάλη γιατί δεν υπάρχει σφαίρα στη θαλάμη. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ακολουθούμε τα ίδια βήματα εφόσον βρισκόμαστε καλυμμένοι από τον εχθρό. Τα βήματα αυτά είναι τα εξής:
- Χτύπημα του γεμιστήρα
- Γέρνουμε ελαφρώς το όπλο δεξιά ή αριστερά
- Οπλίζουμε
Όπως και στη προηγούμενη τακτική, έτσι και εδώ δε θα πρέπει ποτέ να κοιτάξουμε το όπλο αφήνοντας από τα μάτια μας τον στόχο. Πολλοί θεωρούν ότι σε κάθε εμπλοκή πρέπει αυτομάτως να εκτελούμε τα βήματα που μόλις περιγράψαμε και μόνο εφόσον το όπλο δεν επανέλθει έπειτα από δύο εκτελέσεις αυτών των βημάτων να θεωρήσουμε ότι έχει την πρώτη εμπλοκή που περιγράψαμε και να προχωρήσουμε στη πιο χρονοβόρα επίλυση του προβλήματος. Και εδώ όμως, απαιτείται μεγάλη και συνεπής εξάσκηση για την απόκτηση αυτής της ικανότητας.
Αλλαγή γεμιστήρα
Η αλλαγή γεμιστήρα και πάλι έχει να κάνει με το όπλο σε ένα μικρό βαθμό. Μπορούμε να αλλάζουμε το γεμιστήρα όταν αδειάσει ή να εκτελέσουμε αυτό που ονομάζεται «τακτική αλλαγή γεμιστήρα» και είναι η αλλαγή γεμιστήρα ως τακτικό πλεονέκτημα. Δηλαδή ότι γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα γεμάτο γεμιστήρα έτοιμο προς χρήση εφόσον απαιτηθεί μέσα στο όπλο μας, δεν αφήνουμε τα μάτια μας από το στόχο και δεν πετάμε (φθείρουμε) τον γεμιστήρα που υπάρχει στο όπλο.
Αν δεν βρισκόμαστε σε ένα ασφαλές περιβάλλον η τακτική αλλαγή γεμιστήρα μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμη. Πολλοί στρατιώτες κάθε χρόνο πέφτουν στη μάχη από κακή ή καθόλου αλλαγή γεμιστήρα. Το πιο σημαντικό είναι και εδώ είναι να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται οι γεμιστήρες, πως είναι στραμμένοι και αυτό θα πρέπει να γίνει ρουτίνα. Όποιος θέλει να αποκτήσει αυτή την ικανότητα θα πρέπει να εξασκηθεί σκληρά ώστε να πιάνει γερά και σταθερά το γεμιστήρα με τη σωστή φορά για το γρήγορο γέμισμα του όπλου με το χέρι που δεν κρατάει το όπλο χωρίς ασφαλώς να χρειαστεί ποτέ να κοιτάξει ή ψάξει για το γεμιστήρα, πως είναι στραμμένος, κτλ.
Υπάρχουν τρεις βασικές τεχνικές αλλαγής γεμιστήρα γρήγορα και όλες εκτελούνται από ασφαλές σημείο όπου υπάρχει κάλυψη ή αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εν κινήσει προς ένα σημείο όπου υπάρχει επαρκής κάλυψη. Η πρώτη μέθοδος που θα δούμε είναι η τακτική αλλαγή γεμιστήρα που εκτελείται στα ακόλουθα έξι στάδια.
- Βρες με το ελεύθερο χέρι ένα γεμάτο γεμιστήρα και κράτα τον γερά
- Βγάλε τον γεμάτο γεμιστήρα από τη θήκη του
- Ελευθέρωσε τον άδειο γεμιστήρα στη παλάμη από το χέρι που κρατάει τον γεμάτο γεμιστήρα
- Τοποθέτησε το γεμάτο γεμιστήρα στο όπλο με τον δείκτη ως οδηγό
- Όπλισε το όπλο αν απαιτείται
- Τοποθέτησε τον άδειο γεμιστήρα στη θήκη
Παρότι η τακτική αλλαγή γεμιστήρα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στη μάχη, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Είναι αρκετά πολύπλοκη και αν κάποιος δεν είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένος σε αυτή μπορεί να γίνει μία επικίνδυνη επιλογή. Γι’αυτό υπάρχει η γρήγορη αλλαγή γεμιστήρα που είναι πολύ πιο γρήγορη στην εκτέλεση με λιγότερη εκπαίδευση αλλά έχει δύο μεγάλα μειονεκτήματα. Ότι μπορούμε να χάσουμε γεμιστήρες ή να τους φθείρουμε σε βαθμό που δεν θα είναι πλέον χρήσιμοι. Τα βήματα για την εκτέλεση αυτής της τεχνικής είναι:
- Βρες με το ελεύθερο χέρι ένα γεμάτο γεμιστήρα και κράτα τον γερά
- Βγάλε τον γεμάτο γεμιστήρα από τη θήκη του ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεις με το άλλο χέρι το γεμιστήρα που υπάρχει στο όπλο
- Τοποθέτησε το γεμάτο γεμιστήρα στο όπλο με τον δείκτη ως οδηγό
- Όπλισε το όπλο αν απαιτείται
- Βρες (εφόσον είναι δυνατό) και μάζεψε τον άδειο γεμιστήρα
Τέλος, η τελευταία τεχνική αφορά τη αλλαγή γεμιστήρα με το ένα χέρι που μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, μεταφοράς αντικειμένων, κτλ. Καθώς τα περισσότερα σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια είναι σχεδιασμένα κατά κανόνα για δεξιόχειρες αυτή η τεχνική έχει δύο παραλλαγές. Μία για αλλαγή γεμιστήρα με το δεξί χέρι και μία για αλλαγή γεμιστήρα με το αριστερό χέρι. Στη πρώτη περίπτωση (δεξί χέρι) τα βήματα είναι τα παρακάτω.
- Πάτησε το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα με τον αντίχειρα
- Ενεργοποίησε την ασφάλεια (εφόσον υπάρχει) με τον αντίχειρα
- Βάλε το όπλο στη θήκη του ή κράτα το ανάμεσα από τη γάμπα και το μηρό αν είσαι γονατιστός
- Τοποθέτησε το γεμάτο γεμιστήρα
- Πιάσε το όπλο και όπλισε το αν απαιτείται
Αντίστοιχα, αν πρέπει να εκτελέσουμε αλλαγή γεμιστήρα σε ένα ημιαυτόματο πιστόλι και έχουμε διαθέσιμο μόνο το αριστερό μας χέρι τα παραπάνω βήματα είναι κάπως έτσι.
- Πάτησε το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα με το μεσαίο δάκτυλο
- Βάλε το όπλο ανάποδα στη θήκη του ή κράτα το ανάμεσα από τη γάμπα και το μηρό αν είσαι γονατιστός
- Τοποθέτησε το γεμάτο γεμιστήρα
- Πιάσε το όπλο και όπλισε το αν απαιτείται
Υπάρχουν πολλές ακόμα τεχνικές και μέθοδοι αλλαγής γεμιστήρα ανά τον κόσμο αλλά αυτές είναι οι πιο διαδεδομένες και οι μόνες που είναι μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης σε σκόπευση ακριβείας με πιστόλι από τις δυνάμεις της συμμαχίας ΝΑΤΟ.
Στάσεις βολών ταχείας αντίδρασης
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που όμως μπορεί να γενικευθεί και απλοποιηθεί σε κάποιες βασικές αρχές. Στις βολές ταχείας αντίδρασης ο σκοπευτής δεν είναι χρόνο να εκτελέσει όλα τα βήματα για μία καλή βολή ακριβείας. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι βολές ταχείας αντίδρασης λαμβάνουν χώρα σε κατά πολύ μικρότερες αποστάσεις. Με βάση αυτό, ο σκοπευτής πρέπει να είναι ικανός σε πολύ σύντομο χρόνο να τραβήξει το όπλο του και να εκτελέσει κάποιες βολές με τον ελάχιστο χρόνο σε σκόπευση και σχετικά καλή ευστοχία.
Παραπάνω μπορείτε να δείτε άντρες της 31 ΜΕΕΔ (Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης) της Πολεμικής Αεροπορίας σε εκπαίδευση βολών ταχείας αντίδρασης. Η στάση από την οποία εκτελούν τις βολές έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Πρώτον μικρή έκθεση σε εχθρικά πυρά και σταθερή υποστήριξη (έδαφος) για εκτέλεση βολών με ελάχιστο χρόνο σκόπευσης. Η λογική πίσω από αυτή τη στάση είναι πως όταν γίνει αντιληπτή η εχθρική κίνηση, ο σκοπευτής ξαπλώνει όπως βλέπετε γρήγορα και εκτελεί τη βολή ταχείας αντίδρασης. Μία άλλη τεχνική είναι η παρακάτω.
Ο σκοπευτής σε αυτή τη τεχνική καλύπτεται πίσω από το τοίχο, είτε αριστερά είτε δεξιά όπως φαίνεται στις δύο παραπάνω εικόνες, και χρησιμοποιεί το τοίχο ως στήριγμα για πιο σταθερή βολή εκθέτοντας το λιγότερο δυνατό τον εαυτό του στα εχθρικά πυρά. Παρόμοια τεχνική χρησιμοποιείται για σε μικρότερα αντικείμενα κάλυψης.
Υπάρχουν πολλές ακόμα τεχνικές που βασίζονται σε αυτές τις δύο αρχές, γρήγορη κάλυψη και βολή με ελάχιστο χρόνο σκόπευσης. Όλες οι στάσεις που δεν έχουν υποστήριξη από αντικείμενα όπως οι δύο παραπάνω βασίζονται σε μία κοινή αρχή γρήγορης σκόπευσης. Ο σκοπευτής δημιουργεί ένα εικονικό τρίγωνο με τη κορυφή του τριγώνου να είναι το πιστόλι και τις δύο γωνίες του να είναι οι ώμοι του όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.
Εν συνεχεία, ο σκοπευτής φέρνει το όπλο περίπου στο ύψος από το πιγούνι του και γνωρίζει πλέον ότι σε απόσταση μέχρι περίπου 5 μέτρα όπου κοιτάει (εφόσον κοιτάει ευθεία προς το όπλο) θα μπορεί να βάλει και όλας. Αυτή η γενική αρχή προσφέρει γρήγορη σκόπευση αλλά η ευστοχία δεν είναι και τόσο καλή σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ωστόσο, για βολές ταχείας αντίδρασης σε κοντινή απόσταση είναι μία πολύ καλή τεχνική.
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε και αυτό, το δεύτερο μέρος της σειράς αυτής. Στο μέλλον θα δούμε πιο προχωρημένα θέματα όπως σκόπευση με χαμηλή ορατότητα, χρήση φακών, τεχνικές για περίστροφα, κ.α..
defensegr.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου