Ανησυχία προκαλεί και στην ΕΛ.ΑΣ. η τρομοκρατική επίθεση από υποστηρικτή του ISIS στη Σουηδία δεδομένου ότι η συγκεκριμένη σκανδιναβική χώρα δεν συμμετέχει, όπως και η Ελλάδα, στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Παρ' όλα αυτά όμως μπήκε στο στόχαστρο των φανατικών ισλαμιστών, κάτι που προκαλεί φόβο ότι κάτι ανάλογο ίσως μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας.
Το κτύπημα στη Στοκχόλμη, με φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος και προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 15, ήταν ουσιαστικά το πρώτο την τελευταία 15ετία από Αλ Κάιντα ή ISIS εναντίον ανυποψίαστων πολιτών χώρας που δεν έχει οποιαδήποτε στρατιωτική συμμετοχή σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Οπως ακριβώς συμβαίνει με την Ελλάδα που θεωρείται ότι ευρίσκεται εκτός του «πεδίου βολής» και των επιλογών των φανατικών ισλαμιστών.
«Το Βήμα» αναζήτησε από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και άλλες πηγές ποιο είναι το ανησυχητικό και ποιο το σχετικά καθησυχαστικό σημείο στην τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.
Οπως επισήμαναν αξιωματικοί «πράγματι υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες με τη χώρα μας, όσον αφορά την εξαιρετικά μικρή, μη στρατιωτική εμπλοκή στα πολεμικά μέτωπα σε Συρία και Ιράκ. Και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει αφού η χώρα μας είναι πιο κοντά στο πολεμικό μέτωπο ενώ η γειτονική Τουρκία υποφέρει από τα διαδοχικά, πολύνεκρα κτυπήματα του ISIS. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα από αυτόνομο φανατικό».
Οι διαφορές
Βέβαια τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν και σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και τη Σουηδία σε θέματα του πολέμου εναντίον του ISIS.
Οπως επισημαίνουν, στη συγκεκριμένη σκανδιναβική χώρα ζουν περίπου 600.000 μουσουλμάνοι με ρίζες στη σουηδική κοινωνία που είναι ιδιαίτερα ανεκτική. Στη Σουηδία είχαν εφαρμοσθεί διάφορα προγράμματα κατά της ριζοσπαστικοποίησης όπως αυτό των «Διαλόγων σε όλα τα επίπεδα», με σχετικό προληπτικό αποτέλεσμα.
Ομως πρέπει κάποιος να θυμηθεί ότι από τη Σουηδία έχουν αναχωρήσει περίπου 80 άτομα που μετατράπηκαν σε μαχητές του ISIS, αριθμός σχετικά μεγάλος σε σχέση με τα πληθυσμιακά δεδομένα.
Επισημαίνεται ότι από την Ελλάδα πιθανόν να έχουν αναχωρήσει ένα ή δύο άτομα (χωρίς να είναι απολύτως βέβαιο) για να ενταχθούν στον ISIS. Πρέπει ακόμη να συνεκτιμηθεί ότι και το Βέλγιο που έχει σχετικά μικρή στρατιωτική συμμετοχή - με έξι αεροσκάφη - στον πόλεμο κατά του ISIS έχει γίνει στόχος κατ' επανάληψη βομβιστών αυτοκτονίας, αφού θεωρείται ότι έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σημαντικό τμήμα των 500.000 μουσουλμάνων που ζουν εκεί, ενώ ο αριθμός των μαχητών από αυτή τη χώρα που ενδυνάμωσαν το ISIS υπολογίζεται περίπου από 450 έως 562, σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 11 εκατομμυρίων. Δηλαδή πιο απλά, στην περίπτωση της Σουηδίας πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι «παρήγαγε» - όπως και το Βέλγιο - πολλούς ακραίους ισλαμιστές που στράφηκαν και εναντίον της.
Ωστόσο επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επισημαίνουν και ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί την περίπτωση της Σουηδίας και το τρομοκρατικό κτύπημα στη Στοκχόλμη με τη χώρα μας: το γεγονός ότι υπήρχε πλημμελής έλεγχος - όπως συνέβαινε μέχρι προ τριετίας και στο Βέλγιο - στους επικίνδυνους ισλαμιστές.
Η σύλληψη του Μάξιμου
Είναι ενδεικτική η περίπτωση του επικίνδυνου τζιχαντιστή Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς ή Μάξιμου που συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. στην Αλεξανδρούπολη πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν υπήρχε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για νέα κτυπήματα του ISIS.
Ο Μάξιμος που είχε γεννηθεί στο Γκέτεμποργκ είχε διαπιστωθεί ότι ήταν δραστήριο μέλος της Αλ Κάιντα, ότι οργάνωνε την «τεχνική υποστήριξή» της στο Διαδίκτυο, ότι σκόπευε να δημιουργήσει την «Αλ Κάιντα Βόρειας Ευρώπης», ότι το 2005 σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στη Βοσνία και ότι προ διετίας, έπειτα από πενταετή φυλάκιση, πολεμούσε στο πλευρό του ISIS στη Συρία.
Λίγες ημέρες πριν από τον εντοπισμό του στον Εβρο, είχε ξεκινήσει από τη Σουηδία για «βόλτα» στην Ευρώπη με προορισμό τη Συρία μαζί με άτομο αφρικανικής καταγωγής, χωρίς οι Αρχές τής εν λόγω χώρας να ειδοποιήσουν κανέναν.
Μάλιστα ο Μάξιμος και ο συνεργός του λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή τους είχαν καθίσει στο εδώλιο για κλοπή καυσίμων από φορτηγό - μια δίκη που είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ. Οταν είδαν ότι δεν προφυλακίστηκαν, αναχώρησαν ανενόχλητοι πάλι για τη Συρία, χωρίς και πάλι οι σουηδικές αρχές να ασχοληθούν.
Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλες περιπτώσεις τζιχαντιστών που εντοπίσθηκαν στη χώρα μας, είχαν έμμεση ή άμεση σχέση με τη Σουηδία και δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση για τις κινήσεις τους.
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου