Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Emergency Response Officer (Ολλανδία)

Η εκπαίδευση αυτή ήταν ένας συνδυασμός από δεξιότητες που πρέπει ένας υπεύθυνος για περιστατικά έκτακτης ανάγκης να γνωρίζει. Μάλιστα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, στην Ολλανδία η εν λόγω εκπαίδευση είναι αναγνωρισμένη από το κράτος και καλύπτει νομικά τους πιστοποιημένους για να βοηθήσουν σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Προσοχή! Καθώς οι εκπαιδεύσεις αλλάζουν και εξελίσσονται ίσως να υπάρχουν διαφορές και αποκλίσεις από τη προσωπική μας εμπειρία με το πως γίνεται σήμερα η συγκεκριμένη εκπαίδευση.


Πηγή: Soliede.nl
Τίτλος Emergency Response Officer (ERO)
Οργανισμός CCB Groep
Χώρος διεξαγωγής Ολλανδία
Γλώσσα Αγγλικά
Διάρκεια 16 ώρες/2 ημέρες
Κόστος €350
Πιστοποίηση Ναι
Σύνδεσμος https://ccb-groep.nl/opleidingen/basis-bhv-engelstalig/

Το ολλανδικό κράτος έχει καθιερώσει την εν λόγω εκπαίδευση που είναι ένας συνδυασμός των απαραίτητων δεξιοτήτων που πρέπει να γνωρίζει κανείς για να βοηθήσει σε έκτακτα περιστατικά. Έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση, ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει τη πιστοποίηση του ERO (Emergency Response Officer, Υπεύθυνος Έκτακτης Επέμβασης) που είναι αναγνωρισμένη από το ολλανδικό κράτος για ένα έτος. Μετά πρέπει να κάνει ένα μάθημα ανανέωσης διάρκειας μίας ημέρας. Αλλά ας δούμε λίγο καλύτερα τι ακριβώς είναι αυτή η εκπαίδευση.


Πηγή: Canada.com
Ο στόχος της εκπαίδευσης είναι να καλύψει τρεις τομείς. Πρώτον το πρωτόκολλο πρώτων βοηθειών BLS (Basic Life Support, Βασική Υποστήριξη Ζωής), δεύτερον τις διαδικασίες και τεχνικές πυρόσβεσης, και τρίτον, τις διαδικασίες και τεχνικές εκκένωσης κτιρίων. Ενδεικτικά, ο πίνακας περιεχομένων της εκπαίδευσης ορίζεται ως εξής.
  • Ημέρα πρώτη (εκπαίδευση, εργασίες και πρακτικές ασκήσεις)
    • Πρώτες βοήθειες: μη επείγοντα περιστατικά
    • Πρώτες βοήθειες: επείγοντα περιστατικά και AED (Automated External Defibrillator, Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής)
  • Ημέρα δεύτερη (εκπαίδευση, ομαδικές εργασίες και πρακτικές ασκήσεις)
    • Πυρόσβεση
    • Εκκένωση κτιρίων
Πηγή: CCB-Groep.nl
Η εκπαίδευση διαρκεί 8 ώρες ανά ημέρα με ένα διάλειμμα 30 λεπτών για μεσημεριανό. Στη περίπτωση του γράφων ο εκπαιδευτής ήταν ένας απόστρατος διασώστης μάχης των ειδικών δυνάμεων που πλέον εργάζεται ως πυροσβέστης και εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών στην Ολλανδία. Είχε εξαιρετικό τρόπο επικοινωνίας και πάντα έδινε πρακτικά παραδείγματα βάση της εμπειρίας του. Ας δούμε όμως πως ήταν η κάθε μέρα της εκπαιδεύσεως.
Πηγή: Twitter.com/ccbgroep
Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε μία από τις αίθουσες εκπαιδεύσεως της εταιρίας. Εκεί έγινε το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ημέρας που ήταν κυρίως πρώτες βοήθειες. Ένα πολύ ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από όλα τα συνηθισμένα εκπαιδευτικά μέσα (όπως παροχή πρώτων βοηθειών ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους, εκπαιδευτικές κούκλες ενηλίκων και ανηλίκων, κτλ.), σε αυτή την εκπαίδευση υπήρχε και μία ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων ηθοποιών που προσποιούνταν ότι έχουν διάφορα συμπτώματα και έπρεπε οι εκπαιδευόμενοι να κάνουν διάγνωση και παροχή πρώτων βοηθειών. Μάλιστα, ήταν τόσο ρεαλιστικό και απρόσμενο που αρκετές φορές δε γίνονταν αντιληπτό ότι ήταν μέρος της εκπαίδευσης άμεσα. Για παράδειγμα, ζητάει κάποιος να πάει στη τουαλέτα και καθώς βγαίνει μία χλωμή κυρία του λέει ότι ζαλίζεται. Μερικές φορές ήταν προφανές ότι ήταν μέρος της εκπαίδευσης αλλά άλλες φορές δε γίνονταν άμεσα αντιληπτό και προσέφερε ένα πολύ ρεαλιστικό τρόπο εκπαιδεύσεως.
Πηγή: Twitter.com/ccbgroep
Η δεύτερη ημέρα είχε εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Η ημέρα ξεκίνησε με το θεωρητικό μέρος της πυρόσβεσης και συνεχίστηκε με τους εκπαιδευόμενους να φοράνε στολές και να εκτελούν πυρόσβεση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Οι χώροι αυτοί είχαν αρκετά δωμάτια που εξομοίωναν διαφορετικού τύπου φωτιές. Κάποια ήταν διαμορφωμένα ως κουζίνες, άλλοι ως γραφεία, κτλ. Οι εκπαιδευόμενοι έπρεπε να εκτελέσουν σωστά τις ομαδικές διαδικασίες πυρόσβεσης χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα πυρόσβεσης ανάλογα με τη περίσταση. Βλέπετε ενδεικτικά μία φωτογραφία από τον χώρο της κουζίνας στην επόμενη φωτογραφία.
Πηγή: CCB-Groep.nl
Μετά από τη πυρόσβεση, ακολούθησε μία εκτενής ομαδική άσκηση επικοινωνίας μέσω ασυρμάτων με πολύ χρήσιμες ευχάριστες ασκήσεις. Για παράδειγμα, οι εκπαιδευόμενοι χωρίζονταν σε τέσσερα ζευγάρια και πήγαιναν σε διαφορετικά σημεία του χώρου. Στη συνέχεια τους ζητούνταν να παίξουν ένα παιχνίδι τρίλιζας μέσω ασυρμάτου με ένα άλλο ζευγάρι. Οι όροι ήταν ότι όλοι θα έπρεπε να επικοινωνούν επάνω από την ίδια συχνότητα και υπάρχει χρονικός περιορισμός. Μία δεύτερη αντίστοιχη ενδιαφέρουσα άσκηση χρήσης ασυρμάτου ήταν η εξής. Οι εκπαιδευόμενοι χωρίζονταν σε διαφορετικά σημεία και νούμερα. Στον πρώτο δείχνονταν μία φωτογραφία από ένα περιστατικό, π.χ. ένας τραυματίας χτυπημένος από μοτοσυκλέτα. Στη συνέχεια έπρεπε να μεταδώσει το τι συμβαίνει στο δεύτερο, ο δεύτερος στο τρίτο, κτλ. Στο τέλος ερωτούνταν ο κάθε ένας τι ακριβώς πίστευε ότι είχε συμβεί και έβλεπε τη φωτογραφία από το περιστατικό.
Πηγή: SkillSeeker.nl
Το τελευταίο μέρος της δεύτερης ημέρας είχε επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ξεκίνησε με το θεωρητικό κομμάτι των εκκενώσεων κτιρίων μαζί με ασκήσεις βάση σχεδιαγραμμάτων κτιρίων. Στη συνέχεια η εκπαίδευση έγινε πολύ πιο ρεαλιστική. Στο ισόγειο της εταιρίας υπάρχει ένα σύμπλεγμα χώρων αποτελούμενο από δωμάτια και διαδρόμους. Όλος αυτός ο χώρος επιτηρείται από κάμερες και έχει εγκατεστημένα συστήματα εξομοίωσης καταστροφών. Από θορύβους μέχρι φωνές, συναγερμούς, καπνό, μυρωδιές, κτλ. ο χώρος είναι απόλυτα ελεγχόμενος κεντρικά. Οι εκπαιδευόμενοι χωρίζονταν σε ζευγάρια και τους ζητούνταν να μπουν μέσα και να εκτελέσουν τις κατάλληλες ενέργειες ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν τη δράση από το κλειστό κύκλωμα καμερών παρακολούθησης μαζί με τον εκπαιδευτή.
Πηγή: CCB-Groep.nl
Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με μία ανασκόπηση όσων διδάχθηκαν, επίλυση αποριών των εκπαιδευόμενων και γραπτές εξετάσεις σε πρώτες βοήθειες, πυρόσβεση, και εκκένωση κτιρίων. Στους εκπαιδευόμενους είχαν δοθεί από τη πρώτη ημέρα βιβλία με όλη τη διδακτέα ύλη ενώ μετά από μερικές εβδομάδες στέλνονται και οι πιστοποιήσεις. Επίσης, ο εκπαιδευόμενος μπορεί να τις κατεβάσει και από τη σελίδα της εταιρίας σε ηλεκτρονική μορφή.
Πηγή: Fireware.nl
Αυτό που θεωρούμε ότι κάνει αυτή την εκπαίδευση να ξεχωρίζει είναι η ισορροπία ανάμεσα σε θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Πέρα από τις παρουσιάσεις, βίντεο και φωτογραφίες από πραγματικά περιστατικά, οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε παρόμοιες συνθήκες. Είτε αυτό είναι φωτιές, είτε καταστροφές που απαιτούν άμεση εκκένωση, είτε απλά παροχή πρώτων βοηθειών. Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευόμενοι εκτελούσαν διαφορετικά σενάρια και αυτό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία στους συμμετέχοντες. Σε γενικές γραμμές τη θεωρούμε μία πολύ καλή εκπαίδευση όχι μόνο λόγω των εξαιρετικών εκπαιδευτών, αλλά και των ειδικά διαμορφωμένων εγκαταστάσεων εκπαιδεύσεως της εταιρίας.
Πηγή: CCB-Groep.nl 
 
defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου