Στην συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον τομέα της έρευνας λέγοντας:
«Γι’ αυτό αυξήσαμε τη χρηματοδότηση στην έρευνα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Ιδρύσαμε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ΕΛΙΔΕΚ, με πόρους 250 εκατ. ευρώ, που με τη μόχλευση με τους ιδιωτικούς μπορούν να φτάσουν συνολικά το 1 δισ. Και που ήδη έχει δώσει πάνω από 500 υποτροφίες σε νέους επιστήμονες, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες για να παραμείνουν στη χώρα. Αλλά και που ήδη δίνει την ευκαιρία σε νέους που έχουν φύγει, να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Δεν αρκούν μόνο τα ποσοστά για να έχουμε αποτέλεσμα.Πρέπει να ΄χουμε και ένα σχέδιο για το που θα κατευθύνουμε την έρευνα και πως μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα απ΄ αυτή. Νομίζουμε -και το ΄χουμε ξαναγράψει- ότι ο χώρος της Εθνικής Άμυνας είναι αυτός που πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά τους προγράμματα. Είναι ο τομέας που μπορεί να δώσει και να πάρει πολλά από τις νέες ιδέες,νέων επιστημόνων που ευτυχώς διαθέτουμε σε μεγάλο αριθμό.
Δεν λέμε ότι θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε…διαστημόπλοια! Μπορούμε όμως να φτιάξουμε πολλά απλά,χρήσιμα και απαραίτητα για την Εθνική Άμυνα, εδώ στην Ελλάδα,αξιοποιώντας τη γνώση και την εφευρητικότητα των νέων επιστημόνων ,ακόμη και των φοιτητών μας. Συχνά,πυκνά ακούμε για ιδέες και “πατέντες” που παρουσιάζονται από Έλληνες ,αλλά μετά κάπου…χάνονται.
Πολλά,πάρα πολλά απ΄αυτά που αγοράζουμε με υψηλό τίμημα από το εξωτερικό θα μπρούσαν να είχαν κατασκευαστεί από ελληνικά μυαλά και χέρια. Χρόνια τώρα… Η περίοδος της κρίσης θα έπρεπε λογικά να μας είχε αφυπνίσει. Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα οκτώ χρόνια μετά κάτι θα κινηθεί…
Δεν θα μπορούσαμε για παράδειγμα να έχουμε σχεδιάσει κι εμείς όπως οι Τούρκοι ένα “εθνικό τυφέκιο”; Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε σχεδιάσει ένα “εθνικό πλοίο”; Υπάρχουν ήδη σχέδια γι΄ αυτό που είναι ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Τσίπρας είχε αναφερθεί στο σχέδιο “εθνικού πλοίου” το 2015 ,σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να σχεδιάσει αλλά και να κατασκευάσει απλά και χρήσιμα πράγματα για το χώρο της Εθνικής Άμυνας. Έχουμε ιδιωτικές εταιρείες που μπορούν να κινητοποιηθούν και να συμπράξουν με τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν αλλά κυρίως θα κερδίσει ο χώρος της Εθνικής Άμυνας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα για τα ελληνικά πανεπιστήμια πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα απαξίωσής τους που επιχειρούν συστηματικά κάποιοι, για λόγους προφανείς.
Τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν μεγάλα προβλήματα, που επιδεινώθηκαν δραματικά από την οικονομική κρίση. Όμως αυτό απέχει έτη φωτός από την εικόνα της απόλυτης διάλυσης και απαξίωσης που μεταδίδουν κάποιοι ακόμη και από το βήμα της Βουλής. Δεν είναι όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ “άχρηστα” όπως προσπαθούν να μας πείσουν διάφοροι “ιεροκήρυκες” που πρεσβεύουν με φανατισμό την ιδιωτικοποίηση της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Θα τους συμβουλεύαμε να κάνουν κάτι πάρα πολύ απλό. Να μιλήσουν με Έλληνες φοιτητές που μέσω του Erasmus φοίτησαν σε πανεπιστήμια άλλων χωρών της Ευρώπης. Έχοντας ακούσει τις εμπειρίες κάποιων παιδιών εκπλαγήκαμε ευχάριστα, γιατί η κοινή διαπιστωση όλων ήταν ότι το επίπεδο γνώσης που παρέχει το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι πολύ μπροστά από αρκετά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Οι Έλληνες φοιτητές όπου κι αν πήγαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό μέσω του Erasmus τα βρήκαν όλα…πολύ εύκολα! Θα εκπλαγούν και οι “ιεροκήρυκες” μ΄ όσα θα ακούσουν. Μόνο που αυτοί θα εκπλαγούν…δυσάρεστα.
Δεν είμαστε κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όμως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί ο πυρήνας της εκπαίδευσης να μην είναι δημόσιος. Τελεία και παύλα…
Π. Καρβουνόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου