Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Γαλλογερμανικό σχέδιο για ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος! Τι θα κάνει η Ελλάδα;

Ένα γαλλογερμανικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους βρίσκεται “στα σκαριά”, ανέφεραν αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Άμυνας και της Airbus.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν παρουσίασει κάποια σχέδια από τον Ιούλιο, βάζοντας στην άκρη παλαιότερες αντιπαλότητες . Εταιρείες στη Βρετανία, την Ιταλία και τη Σουηδία εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να καθοδηγήσει η Airbus και η Dassault Aviation της Γαλλίας.
Ο Bertram Gorlo, υπεύθυνος της Airbus για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, δήλωσε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Βερολίνου ότι αναμένει ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους εταίρους από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Γαλλία και η Γερμανία επιδιώκουν να καταρτίσουν έναν “οδικό χάρτη” μέχρι τα μέσα του 2018 για να οδηγήσουν από κοινού την ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους που θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες στόλους μαχητικών αεροσκαφών.
Ο Gerald Funke, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικού αμυντικού σχεδιασμού στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι η ανάπτυξη αεροσκαφών επόμενης γενιάς θα ξεκινήσει πιθανότατα το 2020 με στόχο να τεθούν σε επιχειρησιακή δράση το 2045.
Εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι η Γερμανία εξετάζει την αγορά ενός υπάρχοντος αεροσκάφους για να αντικαταστήσει το γηρασμένο στόλο των 85 αεροσκαφών Tornado .
Ο Funke δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να αποφευχθούν οι εθνικές αντιπαλότητες για θέσεις εργασίας και άλλα ζητήματα που προκάλεσαν προβλήματα σε προηγούμενα διεθνή προγράμματα όπως το στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφοράς A400M.
“Στην Ευρώπη, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου εξακολουθούμε να έχουμε εθνικά συμφέροντα, βιομηχανικά συμφέροντα. Και όσο περισσότεροι συνεργάτες υπάρχουν, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται », είπε.
“Από την άλλη πλευρά, είμαι επίσης απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ο καθένας μια εθνική λύση. Το κλειδί είναι η βούληση των εταίρων να συνεργαστούν και να συμβιβαστούν ».

Το ερώτημα που μας αφορά είναι τι κάνουμε; Θα συμμετάσχουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και με βάση τις δυνατότητές μας στο εγχείρημα; Έχουμε άλλη επιλογή; Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική πλέον χώρα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη που δεν έχει αποφασίσει να κάνει το βήμα για αεροσκάφος επόμενης γενιάς. Η ευκαιρία να μπει η χώρα στο πρόγραμμα του F-35 χάθηκε τρεις φορές στο παρελθόν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η επιλογή του Eurofighter ποτέ δεν έπεισε,ευτυχώς. Τώρα προκύπτει μια νέα ευκαιρία.

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι αναγκαίος όπως όλοι παραδεχόμαστε,αλλά δεν είναι αρκετός.

militaire.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου