Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Όταν βρίσκεσαι σε βάρδια τις μέρες που όλοι γιορτάζουν..

Η Ιστορία, λένε πολλοί και αρκετά συχνά, ότι γράφεται από τους ήρωες, η καθημερινότητα όμως έχει τους δικούς της ήρωες και αυτοί πολλές φορές γράφουν τις καλύτερες ιστορίες. Την εορταστική περίοδο που διανύουμε, μέσα σε χριστουγεννιάτικους διακόσμους και αναμένοντας την έλευση της νέας χρονιάς, οι περισσότεροι περιμένουν με ανυπομονησία να περάσουν κάποιες ώρες πιο χαλαρές και μάλιστα να έχουν και άδεια από την εργασία τους, ώστε να αφιερώσουν χρόνο και να βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Υπάρχει όμως μια κατηγορία επαγγελμάτων και ανθρώπων που εργάζονται τις μέρες των εορτών, μένοντας μακριά από τις οικογένειές τους και συχνά σε ένα περιβάλλον που διόλου εορταστικό δεν είναι, προκειμένου όλοι οι υπόλοιποι να γιορτάσουν με ασφάλεια ή έχοντας τη σιγουριά της καλύτερης δυνατής φροντίδας.
Ο λόγος για αστυνομικούς, πυροσβέστες και νοσηλευτές που και φέτος ανήμερα Χριστούγεννα και την ώρα της αλλαγής του χρόνου, θα βρίσκονται στις επαγγελματικές τους… επάλξεις. Φυσικά, δεν είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που καλούνται να προσφέρουν έργο τις ημέρες των εορτών. Ωστόσο, είναι διαφορετικό να εργάζεται κάποιος σε κάποιο μπαρ με εορταστική ατμόσφαιρα ή σε ένα γραφείο, κι εντελώς διαφορετικό να είναι οι εργασιακές σου συνθήκες τέτοιες που να αποτυπώνουν τον ανθρώπινο πόνο και να δημιουργούν ένα περιβάλλον «σε κάνουν να ξεχνάς ποια ημέρα είναι και αν είναι γιορτή»…


«Η κατάσταση στις γιορτινές ημέρες έχει ένα βάρος και άγχος, κάνουμε ένα επάγγελμα που είναι πολύ κοντά στον ανθρώπινο πόνο. Εμείς αφήνουμε το γιορτινό τραπέζι για να βρεθούμε σε ένα περιβάλλον πολύ ψυχοφθόρο», τονίζει στην Karfitsa ο Παναγιώτης Τουχτίδης, νοσηλευτής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». «Έτυχε να κάνουμε πρωτοχρονιά σε φωτιές ή σε τροχαία. Δεν έχει ούτε ώρα ούτε μέρα το πότε θα χρειαστεί να επέμβουμε, σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη τα αστικά συμβάντα είναι συνεχή», συμπληρώνει ο πυρονόμος Σκαρλάτος Βαβελίδης, αξιωματικός του Β’ πυροσβεστικού σταθμού.
Και το «μενού» της αστυνομίας περιλαμβάνει πολλά –άλλα πιο ήπια, άλλα πιο βαριά– περιστατικά που εκτυλίσσονται τις μέρες των εορτών. «Οι αστυνομικοί πάντοτε κάνουν το καθήκον τους και για αυτό υπάρχει αίσθημα ασφαλείας. Αυτό αν δεν γίνει, δεν θα υπάρχει κοινωνικό κράτος», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Θεόφιλος Παπαδάκης που έχει κληθεί επαναλαμβανόμενα σε υπηρεσία τις γιορτινές ημέρες.
«Έχουμε συνηθίσει»
Σε ακόμη ένα σημείο που συγκλίνουν οι θέσεις και των τριών, είναι το κατά πόσο σταματά να σε φθείρει ψυχολογικά μετά από χρόνια εμπειρίας  το γεγονός της βάρδιας την ημέρα που όλος ο κόσμος γιορτάζει. Όπως τονίζει ο κ. Βαβελίδης, «μετά από χρόνια στη βάρδια έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε γιορτές, αργίες, όλες τις ημέρες που κάποιοι θα κάτσουν με τις οικογένειες τους. Οι πυροσβέστες πρέπει να κάνουν 24ωρη βάρδια για να συνδράμουν στον πολίτη αν χρειαστεί». Για συνήθεια και αίσθηση καθήκοντος που υπερβαίνει όποιο άλλο αίσθημα, κάνει λόγο ο Θεόφιλος Παπαδάκης. «Οι αστυνομικοί που εργάζονται σε 6ήμερη βάση είναι συνηθισμένοι. Ίσως είναι λίγο περίεργο να δουλεύει κάποιος τις γιορτές, αλλά η αίσθηση καθήκοντος  σου δίνει την ώθηση» υπογραμμίζει στην Karfitsa.
Ακόμη πιο μεγάλη ετοιμότητα τις ημέρες των εορτών οφείλουν να έχουν οι νοσηλευτές καθώς όπως περιγράφει ο κ. Τουχτίδης, «αυτές τις ημέρες μένουν στα νοσοκομεία τα πιο δύσκολα, τα πιο βαριά περιστατικά. Όσοι μπορούν και τους το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους, επιλέγουν φυσικά να βρίσκονται με τις οικογένειες τους».
Για όσους υπάρχει επιλογή, είναι ευκόλως εννοούμενο πως θα βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή θα περάσουν με τον τρόπο που τους αρέσει αυτές τις ιδιαιτέρες ημέρες. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τις οικογένειες των ανθρώπων που εργάζονται στους συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους και δεν έχουν επιλογή, μιας και η φύση της εργασίας τους τούς αναγκάζει να βρίσκονται μακριά από τους δικούς τους. Στο συγκεκριμένο ερώτημα υπάρχει η αντικειμενική απάντηση που δίνουν έδωσαν και οι τρείς, πυροσβέστης, αστυνομικός, νοσηλευτής: «Οι οικογένειες μας έχουν συνηθίσει την ιδέα ότι εργαζόμαστε βάρδιες. Σίγουρα τους λείπουμε και μας λείπουν περισσότερο κάτι τέτοιες ημέρες», ήταν η απάντηση του πυρονόμου. «Οι οικογένειες μας το έχουν αντιληφθεί», είναι η σύντομη και σαφέστατη απάντηση του κ. Παπαδάκη από πλευράς αστυνομικών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του νοσηλευτή Παναγιώτη Τουχτίδη: «Έτσι είναι η εργασία μας. Οι οικογένειές μας έχουν καταλάβει ότι αν μπορούσαμε, θα ήμασταν κοντά τους».
Σε δεύτερη μοίρα
Πάντως η γκρίνια δεν μπορεί να λείπει και ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά που θέλουν να περάσουν τις γιορτές με τους γονείς τους, υπάρχει πάντα.
Όσο προχωρούσε το ρεπορτάζ καταλαβαίναμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, ωστόσο αναρωτηθήκαμε εάν επιχειρούνε έστω και τη στιγμή της βάρδιας να κάνουν το κλίμα πιο… χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο και με τους συναδέλφους τους να μπουν όσο μπορούν για λίγες ώρες σε εορταστικούς ρυθμούς.
Η απάντησή τους καταδεικνύει τη φύση των επαγγελμάτων τους, που κάνει όλα τα άλλα να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. «Η θέληση όλων μας είναι να κυλήσει η βάρδια κανονικά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα ευχάριστη, αλλά υπάρχους και φορές που άλλαξε ο χρόνος και δεν το καταλάβαμε, γιατί είχαμε ένα πολύ δύσκολο περιστατικό», αναφέρει ο κ. Τουχτίδης. «Θα προσπαθήσουμε να κανονίσουμε και στη βάρδια κάτι εορταστικό, αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει και άλλες φορές που κάναμε ετοιμασίες, τα φαγητά μείνανε στο τραπέζι γιατί χρειάστηκε να βρισκόμαστε σε κάποιο περιστατικό», τονίζει ο κ. Βαβελίδης.
Ανάλογη εικόνα δίνει και ο αστυνομικός Θ. Παπαδάκης. «Ό,τι ετοιμασία και να κάνουμε, το πιο πιθανό είναι πως θα μας καλέσει το καθήκον και θα πρέπει να συνδράμουμε σε κάποια υπόθεση», σημειώνει.
____________________________
* εφημερίδα Karfitsa.gr
nantiareport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου