Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Με εντολή Τραμπ εξοντώθηκε ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη - Χαμενεΐ: Θα εκδικηθούμε

Το tweet του Αμερικανού Προέδρου. Τι αναφέρει το Πεντάγωνο. Η ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τρεις ημέρες μετά την επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές, ανέφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

«Τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Al Jazeera News @AJENews
LIVE: General Qassem Soleimani, the head of Iran's elite al-Quds force, has been killed in a US airstrike at Baghdad's international airport.

Read more here: https://aje.io/blche  https://twitter.com/i/broadcasts/1PlKQVaoaqnGE 

LIVE: Iran's General Qassem Soleimani killed in US air attack

Al Jazeera News @AJENews
Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης. Νεκρός είναι επίσης ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, δεύτερος τη τάξει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους.

Λίγο αργότερα το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί.
Alexandre Krauss @AlexandreKrausz
Trump’s Administration foreign policy pinnacle (with unknown consequences) has been reached today. What manny never dared to do, the present US Administration did. Let’s see the regional consequences. https://www.theguardian.com/world/2020/jan/03/baghdad-airport-iraq-attack-deaths-iran-us-tensions?CMP=Share_iOSApp_Other 

Iran general Qassem Suleimani killed in Baghdad drone strike ordered by Trump

Supreme leader vows ‘severe revenge’ after US president orders Baghdad airport strike as part of ‘decisive defensive action’
theguardian.com

«Κατά διαταγή του Προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ "σχολίασε" την επίθεση με ανάρτηση στο Twitter στην οποία απεικονίζεται η σημαία των ΗΠΑ, χωρίς κανένα σχόλιο.Η σιιτική οργάνωση Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ) γνωστοποίησε μέσω Facebook ότι ο επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσίων σχέσεών της σκοτώθηκε στην επίθεση, που χαρακτήρισε «άνανδρο βομβαρδισμό των ΗΠΑ».
Κατά το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επρόκειτο για τον Μοχάμεντ Τζαμπίρι, διευθυντή του τμήματος δημοσίων σχέσεων των ΔΛΚ.
Το Ιράκ — σύμμαχος τόσο του Ιράν, όσο και των ΗΠΑ — έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε θέατρο του ολοένα σκληρότερου μπραντεφέρ ανάμεσα στην υπερδύναμη και την Ισλαμική Δημοκρατία, που εκφράζονται φόβοι πως ίσως οδηγήσει σε κλιμάκωση και ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσά τους.

Επικεφαλής Επιτροπής Βουλής των Αντιπροσώπων: Το Κογκρέσο δεν είχε ενημερωθεί - Χέιλι: Υπερήφανη που ο Τραμπ έκανε το σωστό

Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις, ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αμερικανική επιδρομή στο έδαφος του Ιράκ η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.
«ΟΚασέμ Σουλεϊμανί ήταν ο εγκέφαλος που προκάλεσε ατέλειωτη βία, δεινά και αστάθεια. Είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών» και «δεν πρόκειται να θρηνήσω τον θάνατό του», υπογράμμισε ο Ένγκελ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Όμως πολλοί θα τον θεωρήσουν μάρτυρα και είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιπλοκές που θα έχει το πλήγμα που έγινε απόψε», πρόσθεσε.
«Αυτό το πλήγμα έγινε χωρίς να ειδοποιηθεί το Κογκρέσο, χωρίς καμία διαβούλευση» με το αμερικανικό κοινοβούλιο, συνέχισε ο βουλευτής της Νέας Υόρκης. «Η διεξαγωγή μιας επιχείρησης τέτοιας βαρύτητας χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο εγείρει πολύ σοβαρά νομικά προβλήματα και συνιστά προσβολή των εξουσιών του Κογκρέσου», στηλίτευσε ο Ένγκελ.
«Η ενέργεια που έγινε απόψε αντιπροσωπεύει σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσής μας με το Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες», προειδοποίησε ο Ένγκελ.
Εξάλλου για τον γερουσιαστή Τζον Μέρφι, μολονότι ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί ήταν «εχθρός των ΗΠΑ», ο θάνατός του ενδέχεται να βάλει ακόμα περισσότερους Αμερικανούς σε κίνδυνο.
«Ένας λόγος που γενικά δεν (δολοφονούμε) ξένους πολιτικούς είναι η πεποίθηση ότι τέτοιες ενέργειες θα έχουν αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι Αμερικανοί, όχι λιγότεροι», τόνισε ο Μέρφι μέσω Twitter. «Αυτή θα όφειλε να είναι η αληθινή, πιεστική, σοβαρή ανησυχία μας απόψε», πρόσθεσε.
Σε πολύ διαφορετικό, πανηγυρικό τόνο, η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον θάνατο του ιρανού ανώτατου αξιωματικού, κατ’ αυτήν «αρχιτρομοκράτη», δηλώνοντας «υπερήφανη» που ο πρόεδρος Τραμπ έπραξε «το σωστό».

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίζεται «εκδίκηση», κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί.
«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» μιλά ο ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ 

Ο θάνατος του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση», προειδοποίησε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες» της ενέργειας αυτής που βάζει σε «περιπέτειες» την περιοχή, προειδοποίησε ακόμη ο Ζαρίφ, που χαρακτήρισε τον θανόντα υποστράτηγο «την πιο αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Νούσρα — του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία — τα τελευταία χρόνια.
Ο Σουλεϊμανί «ενώθηκε με τους μάρτυρες αδελφούς μας αλλά τα αντίποινά μας εναντίον της Αμερικής θα είναι τρομερά», απείλησε από τη δική του πλευρά ο Μοχσέν Ρεζαΐ, πρώην αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης.
Το Ιράν — και προσωπικά ο Σουλεϊμανί — διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην πορεία του πολέμου στη Συρία, στηρίζοντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Επίσης υποστήριξε τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ) μια συμμαχία σιιτικών ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων η οποία έπαιξε καίριο ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

Ροχανί: Το Ιράν και «τα ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα «εκδικηθούν» τις ΗΠΑ

 Το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Ρουχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.
Το γεγονός πως ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» θα αυξήσει την «αποφασιστικότητα» του Ιράν να «αντισταθεί στον επεκτατισμό της Αμερικής και να υπερασπιστεί τις ισλαμικές αξίες μας», προστίθεται στο κείμενο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου