Αποτελεί
κοινό μυστικό πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεγάλη ανάγκη από ένα Νέο
Τυφέκιο Εφόδου, που θα αντικαταστήσει το αξιόπιστο μεν, γηρασμένο δε,
G3. Το τελευταίο, άρχισε να κατασκευάζεται το 1977 (για την Ελλάδα), και
από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξόπλισε τις Ένοπλες Δυνάμεις με
ένα αξιόπιστο τυφέκιο εφόδου, με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστά.
Εξαίρεση
από τον εξοπλισμό των ΕΔ ήταν μόνο οι Ειδικές Δυνάμεις αλλά και οι
Μονάδες του Έβρου, που “κράτησαν” το παλαιότερο FN FAL. Τελικά, το
τελευταίο στις Ειδικές Δυνάμεις αντικαταστάθηκε από M16/M4 διαμετρήματος
5,56 χιλιοστών. Επίσης, όλο το Δ’ ΣΣ έλαβε τυφέκια G3A3/A4 και τα FN
FAL αποθηκεύτηκαν. Σημειώνουμε πως η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία,
αποφάσισαν να “πάνε” στο G3 και στο διαμέτρημα 7,62, ενώ το ΝΑΤΟ ήδη
“άλλαζε” σε 5,56.Το τουρκικό G3 ονομάστηκε G3A7/A7A1 και κατασκευάστηκε από την ΜΚΕΚ. Το θέμα είναι πως η ΜΚΕΚ, σχεδίασε και κατασκευάζει τον αντικαταστάση του G3A7, που είναι το ΜΡΤ-76/56. Οι Τούρκοι φαίνεται πως “επιμένουν” στο διαμέτρημα 7,62, καθώς η πολεμική τους εμπειρία με το 5,56 δεν τους έχει αφήσει ικανοποιημένους. Αντίστοιχα, και οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένες από το 7,62, και κινούνται πως το 6,8. Αλλά το θέμα διαμέτρημα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει στο άρθρο αυτό.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τυφεκίων G3, ενώ σημειώνουμε πως τα G3 κατά καιρούς επέστρεφαν στο εργοστάσιο και περνούσαν διαδικασία επαναβαφής. Πρέπει να σημειώσουμε πως τα ελληνικά G3, δεν έχουν γνωρίσει πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ η εκπαίδευση είναι περιορισμένη (βολές). Συνεπώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός όπλων που είναι σε εξαιρετική κατάσταση.
Το ζήτημα του Νέου Εθνικού Τυφεκίου Εφόδου (ας το λέμε εμείς άτυπα ΝΕΤΕ, τονίζουμε πως ο όρος αυτός είναι απλά αναφορικός), απασχολεί εδώ και χρόνια τους επιτελείς. Υπάρχουν πληροφορίες που σε διάφορες στιγμές είχαμε αιτηθεί μέχρι και όπλα από τις ΗΠΑ, για αναπλήρωση αποθεμάτων και εξοπλισμό περισσότερων μονάδων με τυφέκια διαμετρήματος 5,56 mm.
Έτσι, εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς να διαφημίζεται η όλη προσπάθεια, αξιωματικοί του ΓΕΣ (καθώς κατά κύριο λόγο τον ΕΣ αφορά το νέο τυφέκιο), εξετάζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό διάφορους τύπους σύγχρονων τυφεκίων από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Γερμανία και άλλες χώρες. Προφανώς, έχουν μείνει “απέξω” Ρωσία και Τουρκία, παρά την “πρόθεση” κατασκευής Kalashnikov στο Αίγιο, και υδροπλάνων στην Καλαμάτα...
Απαράβατος όρος είναι το όπλο να είναι δοκιμασμένο σε επιχειρησιακές συνθήκες, και να υπάρχει όχι απλά track record, αλλά “εύφημος μνεία” για τις υπηρεσίες του. Ο Ελληνικός Στρατός δεν σκοπεύει να γίνει δοκιμαστής σχεδίων, και σίγουρα επιθυμεί προηγμένης τεχνολογίας όπλο, αλλά πολύ καλά δοκιμασμένο.
Ενδιαφέρον είναι, όπως γράψαμε και παραπάνω, η ύπαρξη ανάμεσα στις εταιρείες που αναζητά ο ΕΣ, και ισραηλινών. Οι Ισραηλινοί έχουν επιδείξει μια αξιόλογη βιομηχανία φορητού οπλισμού, ενώ έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν στην πράξη τα προϊόντα τους. Έτσι ο ΕΣ δεν θα μπορούσε να μην δει όπλα όπως το Ramon MZ-4, αλλά και το Tawor X95. Φυσικά από ΗΠΑ, εκτός από τις “κλασικές” λύσεις (Colt), στο στόχαστρο βρίσκονται και όπλα όπως το Remington ACR, το οποίο σημειώνουμε πως “βγαίνει” και σε 6,8 mm.
Φυσικά έχουν εξεταστεί και όπλα όπως τα γνωστά μας H&K 416 και H&K 417, ενώ υπάρχουν και πολύ αξιόλογα όπλα και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Beretta με το ARX160. Δυστυχώς δεν υπάρχει απόλυτη εικόνα από τις υποψηφιότητες, καθώς το ΓΕΣ έχει θωρακίσει τη διαδικασία με πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας.
Αντίστοιχα, οι εταιρείες αυτές προσφέρουν και εξαιρετικά πιστόλια, σε διάφορες εκδόσεις, που κάποια στιγμή θα αντικαταστήσουν τα μουσειακά Μ1911. Το ιδανικό θα ήταν η προμήθεια του νέου τυφεκίου να πάει “πακέτο” με το πιστόλι, επιτυγχάνοντας έτσι ακόμη καλύτερες τιμές.
Σε ότι αφορά την προμήθεια, ο ΕΣ προσανατολίζεται, αφού επιλέξει στο μοντέλο (α) που επιθυμεί, σε μια Government to Government συμφωνία, προκειμένου να αντληθούν τα μέγιστα οικονομικά και πολιτικά οφέλη, μαζί ίσως με συμφωνίες για επενδύσεις στη χώρα μας, συμπαραγωγή αλλά και δυνατότητες τροποποίησης για την κάλυψη των αναγκών μας.
Το σίγουρο είναι πως ακόμη δεν υπάρχει τελική πρόταση για την ποσόστωση μεταξύ του διαμετρήματος 5,56 και 7,62, αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχει σαφής προτίμηση για το 7,62. Θεωρούμε πως ο ΕΣ θα εξετάσει ακόμη και άλλες λύσεις, όπως το 6,8, αν και το τελευταίο είναι τελείως “ανώριμο”. Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολλές μελέτες, ενώ έχουν ζητηθεί και οι ανάγκες από ΠΑ, ΠΝ, Λιμενικό, Αστυνομία για μια συνολική συμφωνία που θα κατανεμηθεί σε βάθος πολλών ετών.
Μέχρι
και με την έναρξη της πανδημίας, ο ΕΣ εξέταζε ασταμάτητα προτάσεις και
λύσεις. Προφανώς οι επιδείξεις, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, έχουν
“παγώσει”, αλλά μόλις τελειώσει η πανδημία θα συνεχιστούν με τον ίδιο
αμείωτο ρυθμό. Παρακολουθούμε το θέμα, και θα επανέλθουμε με νεότερα
στοιχεία το συντομότερο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου