Το φετινό καλοκαίρια θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι
Η σεζόν αν και με «περικοπές» θα έχει ξεκινήσει για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, στις αρχές Ιουνίου, ενώ «υγειονομικό πρωτόκολλο» το υπουργείο Τουρισμού καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας, στην εποχή του κορωνοϊού . Με σταδιακή αναστολή των περιοριστικών μέτρων επιχειρήσεις επαναλειτουργούν, ενώ άλλες βρίσκονται εν αναμονή, καθώς και άλλες που είχαν λάβει διαβεβαίωση επαναλειτουργίας έλαβαν με ΦΕΚ ενημέρωση για απόφαση παράτασης της αναστολής λειτουργίας.
Την άμεση επαναλειτουργία των Καταδυτικών Κέντρων, των Ναυαγοσωστικών Σχολών και των Σχολών εκμάθησης χειρισμού ταχυπλόων, από τη Δευτέρα 25/5/2020 ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου, καθώς στο ενδεχόμενο παράταση της αναστολής λειτουργίας τους, κινδυνεύουν από οικονομικό αφανισμό, σημειώνουν.
Η επαναλειτουργία τους, είχε αποφασιστεί για την Πέμπτη 21/05 και με έκτακτη διαφημιστική καμπάνια, και είχαν προβεί σε ενημέρωση των πελατών τους για τις προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις, καθώς ήδη είχαν περάσει δύο μήνες σε αναστολή λειτουργίας. Ωστόσο η ενημέρωση τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Μαΐου, τους αιφνιδίασε δυσάρεστα.
«Το διάστημα των περιοριστικών μέτρων, είχαμε ενημερώσει για την αναστολή λειτουργίας των Σχολών μας και στις ερωτήσεις που δεχόμασταν ανταποκρινόμασταν σύμφωνα με τις εξαγγελίες. Φέτος για τις Σχολές Ναυαγοσωστικής, έχει χαθεί όλη η σεζόν, καθώς το Μάρτιο ξεκινούσαν οι εκπαιδεύσεις και το Μάιο οι αναθέσεις έργων για ναυαγοσωστική κάλυψη των κολυμβητικών δεξαμενών και των παραλιών. Έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα. Η απόφαση αναστολής λειτουργίας των Σχολών Ναυαγοσωστικής, ανέφερε ως καταληκτική ημερομηνία την 20η Μαΐου. Ενημερώσαμε τους πελάτες μας και προγραμμάτισαν με τη σειρά τους το ταξίδι τους στην Αθήνα καθώς πολλοί έρχονται από την επαρχία για να παρακολουθήσουν τις εκπαιδεύσεις που θα ξεκινούσαν την 21η Μαιού. Παραλάβαμε το πρωί της 21ης Μαϊου το ΦΕΚ για παράταση της αναστολής λειτουργίας μας έως και τις 24 Μαιου, χωρίς να έχουμε καμία προηγούμενη ειδοποίηση», επισημαίνει το μέλος της «Ένωση Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας» Βάνια Βήχου, Διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής (ΠΑΣΧΝΑ)
«Οι επιχειρήσεις μας παραμένουν αδικαιολόγητα πλέον κλειστές, οδηγώντας μας σε οικονομικό αδιέξοδο. Ενώ η παγκόσμια καταδυτική κοινότητα έχει ήδη καταρτίσει υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των καταδυτικών επιχειρήσεων παγκοσμίως, την περίοδο της πανδημίας. Οδηγίες που έχουν δημιουργηθεί από διεθνείς Οργανισμούς κύρους και εξειδικευμένους στο αντικείμενο γιατρούς του εξωτερικού, ώστε οι καταδυτικές επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν εξασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό την ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού τους. Οδηγίες που ζητήσαμε να καταθέσουμε στο ΥΝΑΝΠ από τις 4/5/2020», καταγγέλλει ο «ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.» (Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας) που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες της καταδυτικής αγοράς, με περίπου 280 καταδυτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους.
Όπως υποστηρίζεται από τον «ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.» , που έχουν αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας και προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητροστάκη, με τους χειρισμούς του «το ΥΝΑΝΠ καταστρέφει την, κατά τα άλλα πολλά υποσχόμενη καταδυτική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας, με την καταδυτική αγορά να είναι η μοναδική εναλλακτική μορφή τουρισμού που η λειτουργία της καθορίζεται πλήρως τόσο από νομοθεσία, όσο και από διεθνή πρότυπα (ISO)». Ενώ επισημαίνουν, « στην προσπάθειά μας για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν μας επιτράπηκε η είσοδος, και αυθαίρετα παίρνει αποφάσεις εις βάρος των επιχειρήσεών μας και της βιωσιμότητάς τους».
Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής (22/05) πέρασε από τη Βουλή το Νομοσχέδιο για τις «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» το οποίο περιλαμβάνει θέματα του καταδυτικού τουρισμού ενώ στο Άρθρο 48 μειώνεται κατά έναν μήνα η ναυαγοσωστική κάλυψη σε παραλίες, θέτοντας σε κίνδυνο ζωής τους λουόμενους.
«Το άρθο 48 του υπουργείου τουρισμού, μειώνει την περίοδο ναυαγοσωστικής κάλυψης κατά ένα μήνα- σύμφωνα με το ΠΔ31/2018 η παρουσία του ναυαγοσώστη είναι υποχρεωτική από 01/06 εως 30/09- πλεόν η περίοδος ναυαγοσωστικής κάλυψης μειώνεται ένα μήνα και είναι απαραίτητη από 01/07 έως 30/09. Ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους και σε επαγγελματίες να αναθέσουν νωρίτερα ναυαγοσωστική κάλυψη στις οργανωμένες παραλίες. Θα πρέπει οι Δήμαρχοι να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να χειριστούν το ζήτημα με εξαιρετική σοβαρότητα γιατί η ναυαγοσωστική κάλυψη δεν είναι απλά μια ανάθεση έργου, αφορά κατά κύριο λόγο την ασφάλεια των κολυμβητών και των λουομένων. Πέρυσι (2019) καταγράφηκαν 200 πνιγμοί από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου ενώ συνολικά οι θάνατοι στη θάλασσα ήταν 328. Οι παραλίες έχουν ανοίξει για τους λουόμενους από το περασμένο Σαββατοκύριακο (18-19/05) και εκτός από ελάχιστες οργανωμένες παραλίες είτε με πρωτοβουλία Δημάρχων είτε επαγγελματιών έχουν προχωρήσει σε ανάθεση, στις υπόλοιπες, δεν υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λουομένων» τονίζει το μέλος της «Ένωση Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας» Βάνια Βήχου, Διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής (ΠΑΣΧΝΑ) .
Με επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμιού, Χάρη Θεοχάρη, η «Ένωση Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας», είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη λειτουργία των παραλιών χωρίς ναυαγοσώστες τον μήνα Ιούνιο και η έναρξη ναυαγοσωστικής περιόδου την 1 Ιουλίου. Όπως υποστηρίζουν αυτή η απόφαση, καθώς μεταξύ άλλων, θα αυξήσει τους πνιγμούς, και θα αφήσει τις παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες αυξάνοντας παράλληλα την ανεργία ενώ εκατοντάδες ναυαγοσώστες περιμένουν να ξεκινήσουν να εργάζονται.
«Οι Ελληνικές παραλίες τις τελευταίες μέρες γέμισαν κόσμο . Ακριβώς το ίδιο προβλέπεται και για τον Ιούνιο, με έναν μεγάλο αριθμό πνιγμών, περίπου το 30% σε αυτόν το μήνα. Πρόκειται στη συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους για Έλληνες ή αλλοδαποί οι οποίοι ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα. Όταν όμως περικοπούν οι ναυαγοσώστες τον μήνα Ιούνιο δείχνει σαν να κοστολογούμε την ανθρώπινη ζωή, σαν να μην αξίζει το ίδιο η ζωή των κατοίκων της χώρας μας. Προτιμότερο μία παραλία να έχει ναυαγοσώστη και ας μην πληροί επακριβώς τις ποσοτικές προδιαγραφές από το να ρισκάρουμε να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.
Η κατάργηση της υποχρέωσης πρόσληψης ναυαγοσωστών από 1η Ιουνίου και θα αυξήσει τους πνιγμούς και θα διογκώσει την ανεργία χωρίς να προσφέρει τίποτα θετικό. Το κόστος της ναυαγοσωστικής στελέχωσης έχει ήδη προβλεφθεί από τους δήμους και δεν επηρεάζει τον οικονομικό τους προϋπολογισμό. Οι ναυαγοσώστες περιμένουν την έναρξη της περιόδου ώστε να εργαστούν. Στη σημερινή κρίση όπου η ανεργία αυξάνεται, θα έρθει να προστεθεί και η μη αναγκαία ανεργία των ναυαγοσωστών. Αυτό δημιουργεί και έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Ενώ ταυτόχρονα οι παραλίες όπου οι πολίτες έχουν συνηθίσει την παρουσία του ναυαγοσώστη, θα δείχνουν μία εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου