Ξενύχτησαν στους βράχους οι κομάντος στον «κόκκινο συναγερμό» των Ενόπλων Δυνάμεων
Μπορεί ο Στόλος να έκλεψε τις εντυπώσεις με την καθολική του έξοδο στο Αιγαίο, η Πολεμική Αεροπορία να απέδειξε τα υψηλά αντανακλαστικά της με την πλήρη επιφυλακή μαχητικών και
ιπτάμενων ωστόσο από τους βράχους του Αιγαίου κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες οι καταδρομείς των νησιών έστειλαν το δικό τους μύνημα ετοιμότητας.
Το σήμα για άμεση προετοιμασία ακόμα και για εμπλοκή αν χρειαστεί ήταν κοινό για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Στόλος αναπτύχθηκε στο Αιγαίο και γύρω από το Καστελόριζο, τα μαχητικά φορτώθηκαν όπλα, οι ιπτάμενοι ξενύχτησαν αναμένοντας εντολές,όμως μέσα στο σκοτάδι η καρδιά της Ελληνικής επιφυλακής χτυπούσε δυνατά και πάνω σε κάθε ακριτικό βράχο από το Βόρειο Αιγαίο έως και τα Δωδεκάνησα.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο αμφίβιοι καταδρομείς βρέθηκαν πάνω σε ''κρίσιμους'' βράχους και νησίδες για να αποτρέψουν ενεδεχόμενη προσπάθεια κατάληψης ή ακόμα και δημιουργίας αντιπερισπασμού. Το προηγούμενο της κρίσης των Ιμίων το 1996 έχει μελετηθεί αναλυτικά από τους 'Ελληνες επιτελείς και πλέον έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια για την επιτήρηση και φύλαξη κάθε βράχου από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Την ίδια ώρα στα νησιά του Αρχιπελάγους και στον 'Εβρο επικρατούσε ''πολεμικός πυρετός''. Αποθήκες πυρομαχικών αλλά και όρχοι αρμάτων-πυροβόλων άδειασαν, όλα τα αντιαεροπορικά όπλα αναπτύχθηκαν σε προκαθορισμένες θέσεις και τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία .Μέσα σε ελάχιστες ώρες όλες οι Μονάδες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα ανέφεραν ετοιμότητα. Ταυτόχρονα τόσο η Δύναμη Δέλτα όσο και όλες οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων- ΕΤΑ,Ζ ΜΑΚ, ΜΥΚ και 31 ΜΕΕΔ- περίμεναν εντολή να μεταβούν άμεσα οπουδήποτε χρειαστεί.
'Οπως ακριβώς για το Πολεμικό Ναυτικό και για την Πολεμική Αεροπορία έτσι και για το Στρατό Ξηράς η κρίση αποτέλεσε το πιο ουσιαστικό Crash Test των τελευταίων ετών με τη στρατιωτική ηγεσία να μετρά χρόνους και ετοιμότητα και να καταγράφει τυχόν αδυναμίες είτε αντικείμενα τα οποία χρήζουν άμεσης βελτίωσης.
'Ηδη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έχει στα χέρια του αναλυτικά στοιχεία και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κινητοποίηση, τους χρόνους, την διαθεσιμότητα μέσων και ειδικά την επάνδρωση σε όλες τις Μονάδες και Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινητοποίηση και οι χρόνοι αντίδρασης αφήνουν εξαιρετικά ικανοποιημένη την στρατιωτική ηγεσία ωστόσο υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης κυρίως στην ''εικόνα'' που έφτανε στα κέντρα επιχειρήσεων από τις περιοχές ενδιαφέροντος.
Καίριο όμως ζήτημα φαίνεται ότι αποτελεί η αύξηση της επάνδρωσης όλων των Μονάδων τόσο στον 'Εβρο όσο και στα νησιά. Η πρόταση για αύξηση της θητείας στους 12 μήνες έρχεται και πάλι στο προσκήνιο αν και το προηγούμενο διάστημα έως και πριν την κρίση στο Νότιο Αιγαίο είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση.Ωστόσο τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά.
Επιπλέον καθίσταται απαραίτητη σύμφωνα με τις ανάγκες η ενίσχυση και των τριών κλάδων και κυρίως των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με επιπλέον επαγγελματίες οπλίτες από όσους προβλέπεται να προσληφθούν ως ΟΒΑ τους επόμενους μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου