Έχει δοκιμαστεί με αποτελεσματικότητα από Αστυνομικές Υπηρεσίες στο εξωτερικό
Το ενδεχόμενο στον εξοπλισμό της σε ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και επιθετικών ενεργειών από την τουρκική πλευρά στη συνοριογραμμή του Έβρου, η ΕΛΑΣ να εντάξει στον τεχνικό εξοπλισμό της ηχοβολιστικά, έχει τεθεί υπό έρευνα.
Εε υποστήριξη του έργου της ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών
Πρόκειται για το μη θανατηφόρο ηχοβολιστικό “όπλο” Long Range Acoustic Device (LRAD) το οποίο εκπέμπει υπερηχητικά σήματα και “ακινητοποιεί” τον αντίπαλο με την ένταση του ήχου που εκπέμπει, καθώς προκαλεί σοκ στον οργανισμό, δημιουργεί την αίσθηση πανικού, ναυτία και απώλεια προσανατολισμού σε όποιον εκτεθεί σε αυτή την ένταση .
Όπως εξηγούν οι αντιπρόσωποι της εταιρείας, πρόκειται για ηχείο το οποίο εκπέμπει ήχο σε μεγάλες συχνότητες και σε αναγκάζει να απομακρυνθείς καθώς αναπτύσσει συχνότητες έντασης μέχρι και 162 dB (ντεσιμπέλ). Για αν μπορέσουμε να αναλογιστούμε την ένταση του ήχου αρκεί να γνωρίζουμε ότι το κομπρεσέρ δημιουργεί θόρυβο έντασης 105 dB, ένας πυροβολισμός 140dB και η σειρήνα αεροπορικής επιδρομής 150 dB με επικείμενη βλάβη στην ακοή στο ενδεχόμενο να εκτεθεί το άτομο για χρόνο περισσότερο από μόλις 7 δευτερόλεπτα.
Η ίδια συσκευή μπορεί να λειτουργήσει και ως ηχείο να μεταφέρει ηχητικά μηνύματα σε απόσταση άνω των τριών χιλιομέτρων. Στο εξωτερικό τα ηχοβολιστικά όπλα που διαθέτουν στον εξοπλισμό τους οι Αστυνομικές Υπηρεσίας Αποκατάστασης Τάξης, τα αποκαλούν «ηχητικές σφαίρες». Οι χειριστές τους έχουν την δυνατότητα να εκτρέψουν τον ήχο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή γωνία, ανάλογα που βρίσκεται το εξεγερμένο πλήθος και να τον κρατήσουν σε απόσταση ή και να τον απομακρύνουν .Ανάλογα ηχοβολιστικά έχουν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να απωθήσουν τους ταραξίες, στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ το 2009, αλλά και από το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Seabourn Spirit το 2005 για να αποτρέψει επίθεση πειρατών στα ανοικτά της Σομαλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου