Επεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Νοέμβριο. Νοσηλεύτηκε με σοβαρά τραύματα από τα θραύσματα της βόμβας που τοποθέτησαν τρομοκράτες και πλέον, τέσσερις μήνες μετά, ανεβαίνει τον δικό του γολγοθά, σε μια προσπάθεια να σταθεί και πάλι στα πόδια του και να επιστρέψει στη φυσιολογική του ζωή. Πρόκειται για τον νεαρό Ελληνα αστυνομικό που έφυγε από την Ασφάλεια Αττικής για να υπηρετήσει στο ελληνικό προξενείο της Τζέντας, όμως δύο μήνες μετά την τοποθέτησή του εκεί, τραυματίστηκε σοβαρά σε μια εκδήλωση του γαλλικού προξενείου για τον Αʼ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μη μουσουλμανικό νεκροταφείο της πόλης.
Ο ίδιος, μια εβδομάδα μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και ενώ ακόμη βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, μιλάει στο «protothema.gr» για την περιπέτεια που έζησε στη Μέση Ανατολή, τον άσχημο τραυματισμό του, τον αγώνα που κάνει να επιστρέψει στην παλιά του ζωή, αλλά και τις νομικές ενέργειες που ετοιμάζει να κάνει προκειμένου να διεκδικήσει αποζημιώσεις τόσο από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας όσο και από την Ελλάδα.
«Πήγα σε μια επίσημη εκδήλωση μετά από εντολή του προξένου. Εκεί σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση και από την έκρηξη σωριάστηκα στο έδαφος τραυματισμένος», λέει στο «protothema.gr»» ο αστυνομικός, ενώ ο δικηγόρος του Απόστολος Λύτρας επισημαίνει: «Πριν από λίγες ημέρες είχαν μαχαιρώσει και έναν υπάλληλο του προξενείου. Ο τραυματισμός του, του έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας. Δεν μπορεί να περπατήσει καλά και κινδυνεύει από θρομβώσεις».
11η Νοεμβρίου 2020
Ο 27χρονος αστυνομικός, τον περασμένο Ιούνιο αποσπάστηκε με διαταγή στο υπουργείο Εξωτερικών και από εκεί στο ελληνικό προξενείο στην Τζέντα. Εξαιτίας, όμως, των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω του κορωνοϊού στις μετακινήσεις, έφτασε στη Σαουδική Αραβία στις 10 Σεπτεμβρίου. «Το τρομοκρατικό χτύπημα έγινε στις 11 Νοεμβρίου σε εκδήλωση του γαλλικού προξενείου για τον Αʼ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρόσκληση ήταν για τον πρόξενο, ο οποίος, όμως, δεν μπορούσε να πάει και ανέθεσε σε εμένα να καταθέσω στεφάνι. Πήγα στις 8 το πρωί και κατά τη διάρκεια ομιλίας του Γάλλου προξένου, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ήμουν πεσμένος κάτω και αιμορραγούσα στον μηρό. Ηρθαν επιτόπου Γάλλοι αστυνομικοί και αμέσως περιποιήθηκαν το τραύμα μου για να σταματήσει η αιμορραγία. Ασθενοφόρο δεν ήρθε ποτέ. Με μετέφεραν με δικά τους μέσα οι Γάλλοι στο νοσοκομείο και κατέληξα σε δημόσιο νοσοκομείο στην Τζέντα. Ημουν σοβαρά τραυματισμένος στον δεξιό μηρό», περιγράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τονίζει μάλιστα πως σαν από ένστικτό δεν ήθελε να πάει σε αυτή την εκδήλωση. Κάτι του έλεγε μέσα του ότι δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Πέρα όμως από τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να είχε, οι εντολές του προξένου έπρεπε να εκτελεστούν. «Θυμάμαι ότι στις 29 Οκτωβρίου, την ημέρα που με ενημέρωσε ο πρόξενος ότι έπρεπε να πάω, είχε γίνει επίθεση με μαχαίρι σε φρουρό στο γαλλικό προξενείο. Είχα ένα κακό προαίσθημα…», σημειώνει.
Στο νεκροταφείο λίγο πριν σκάσει η βόμβα
Μόνος στην Τζέντα
Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μια εφιαλτική περιπέτεια για τον νεαρό αστυνομικό, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. «Νοσηλεύτηκα μία εβδομάδα. Με επισκέφθηκε εκεί ο πρίγκιπας και της Τζέντα και της Μέκκα. Είχα φύλαξη καθʼ όλη τη διάρκεια του 24ώρου ως θύμα τρομοκρατικής επίθεσης», λέει ο 27χρονος αστυνομικός και συνεχίζει; «Από την Ελλάδα επικοινώνησε μαζί μου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου και από την υπηρεσία μου ενημερώνονταν για την εξέλιξη της υγείας μου. Από εκεί και πέρα είχα τη διαβεβαίωση του ελληνικού προξενείου ότι θα έχω αποκατάσταση εκεί, καθώς λόγω του κορωνοϊού δεν γινόταν να επιστρέψω άμεσα, μια που δεν υπήρχαν πτήσεις και μου είπαν ότι οτιδήποτε χρειαστώ από φυσικοθεραπείες θα τις αναλάβει το προξενείο. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα. Δεν ανέλαβαν τίποτα από τα έξοδα. Και γενικότερα, από εκεί και πέρα δεν υπήρχε καμία μέριμνα. Μάλιστα ο πρόξενος είχε φύγει με άδεια για έναν μήνα στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο έφυγε για την προγραμματισμένη άδεια που είχε για τα Χριστούγεννα και εγώ έμεινα εκεί, μετέωρος. Υπήρξαν μόνο κάποια τυπικά τηλεφωνήματα από το προξενείο, ρωτώντας με “τι κάνεις, πώς είσαι;”. Μόνο αυτό. Ποτέ δεν με επισκέφθηκαν. Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο ήμουν εντελώς μόνος.
Ο αστυνομικός την ημέρα του χτυπήματος στο νεκροταφείο, όπου έγινε η τελετή
Δεν υπήρχε η δυνατότητα να έρθει κοντά μου ούτε καν η μητέρα μου για να με φροντίσει. Με τα δρομολόγια των πτήσεων να είναι ελάχιστα εξαιτίας του κορωνοϊού και τα εισιτήρια σε δυσθεώρητα ύψη, δεν βρέθηκε ούτε ένας να καλύψει έστω αυτό το έξοδο. Ημουν στο έλεος του Θεού». Σε ό,τι έχει να κάνει με τις οικονομικές εκκρεμότητες που έτρεχαν, ο ίδιος λέει ότι καλύφθηκαν από τη Σαουδική Αραβία. Οπως σημειώνει ο δικηγόρος του κ. Λύτρας, ο αστυνομικός συναντήθηκε με τους δύο πρίγκιπες της Τζέντας και της Μέκκας που παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας του, ενώ η γαλλική πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα του απονεμηθεί το μετάλλιο θυμάτων τρομοκρατικής επίθεσης.
Το σοβαρό τραύμα στο δεξιό μοιρό
«Συναντήθηκα με τους πρίγκιπες και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έδειξαν ενδιαφέρον και ήταν θετικές συναντήσεις», λέει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνηγόρου του, σε ό,τι αφορά το τρομοκρατικό χτύπημα, ευθύνες φέρουν και η γαλλική πρεσβεία και η Σαουδική Αραβία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η πρόθεση του αστυνομικού είναι να στραφεί πρωτίστως κατά της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας στο κομμάτι που αφορά στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας και κατόπιν κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας
«Εχουμε συγκεντρώσει όλα τα ιατρικά έγγραφα, είμαστε στη διαδικασία κατάθεσης αγωγής κατά του κράτους της Σαουδικής Αραβίας για έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Υπεύθυνοι είναι επίσης το γαλλικό κράτος που είχε την επίβλεψη της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά και οι ελληνικές Αρχές, καθώς το θύμα είναι υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών», επισημαίνει στο «protothema.gr» ο κ. Λύτρας.
Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου