Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Jonathan Galindo: Η νέα απειλή για ανυποψίαστα παιδιά στο διαδίκτυο – Τι λέει η διευθύντρια του CSI Institute

Αναντιρρήτως το διαδίκτυο κυριαρχεί σήμερα στη καθημερινότητά μας, καθώς καταλαμβάνει πολύ μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας λόγω της πανδημίας. Βέβαια, και πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, καταλάμβανε μεγάλο μέρος της καθημερινότητας, με την άνοδο τα τελευταία χρόνια να είναι ραγδαία.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Αν και το διαδίκτυο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για οτιδήποτε αναζητήσει κανείς, δεν παύει να είναι ένας “χώρος”, στον οποίο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν “παγίδες” και κίνδυνοι.

Μάλιστα, ο βαθμός επικινδυνότητάς του ανεβαίνει ανάλογα με το νεαρό της ηλικίας του χρήστη, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που έπεσαν θύματα απάτης με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ακόμη κι η ίδια τους η ζωή.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται η νέα διαδικτυακή τάση Jonathan Galindo που εντόπισε το CSI Institute. Ο Galindo εμφανίζεται στο διαδίκτυο και στην Ελλάδα με την χαρακτηριστική μεταμφίεση του “Γκούφι”, κρυμμένος πίσω από τη μορφή ενός “παιχνιδιού”.

Πίσω όμως από αυτά τα προφίλ, που είναι πολλά σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςκρύβονται αρρωστημένα μυαλά που θέλουν να παρασύρουν ανήλικα παιδιά σε επικίνδυνα “παιχνίδια”, με τελικό προορισμό ακόμη και την αυτοκτονία.

Οι επικίνδυνοι λογαριασμοί, που φέρουν το όνομα Jonathan Galindo και φωτογραφία προφίλ τη συγκεκριμένη φιγούρα, στέλνουν αίτημα φιλίας σε παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ζητούν να παίξουν το επικίνδυνο “παιχνίδι”.

Τι περιλαμβάνει αυτό; Ξεκινάει από αβλαβείς προκλήσεις, όπως το να ζητούν από τα παιδιά να “ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας” ή “να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία”. Όσο συνεχίζονται, όμως, οι προκλήσεις, τόσο πιο επικίνδυνες γίνονται, ζητώντας ακραία πράγματα όπως αυτοτραυματισμούς, φτάνοντας μέχρι και στην αυτοκτονία.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρόκληση είχε αρχίσει να εμφανίζεται στο διαδίκτυο από το καλοκαίρι του 2020. Σύμφωνα με έρευνα του CSI Institute, από τις αρχές Μαρτίου υπάρχει trend γύρω από την πρόκληση, δηλαδή δημιουργήθηκαν διάφορα προφίλ της συγκεκριμένης φιγούρας.

“Δεν παίζουμε ρωσικη ρουλέτα για να πιάσουμε τον κακό”

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), κλινική εγκληματολόγοσύμβουλο οικογένειας και υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Essex, Κέλλυ Ιωάννου, η οποία μίλησε για τη νέα επικίνδυνη τάση και για το τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς και τα παιδιά: “Κλείνουμε πως ξεκίνησε από έναν διεστραμμένο και βρήκε πολλούς μιμητές. Λάβαμε μια καταγγελία από μία μητέρα πως και τα δυο παιδιά της έχουν προσεγγιστεί από τα εν λόγω προφίλ. Από τότε υπάρχει καταιγισμός καταγγελιών για προσεγγίσεις αυτών των προφίλ. Ως προς την προστασίας τους, δεν πρέπει τα παιδιά να στέλνουν και να αποδέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους αλλά κι από προφίλ που φέρουν το συγκεκριμένο όνομα και τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ενώ δεν πρέπει να απαντάνε σε μηνύματα αγνώστων. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά πως ενδιαφερόμαστε για την προστασία τους. Δεν είναι σε θέση να τα βάζουν με εγκληματίες, όπως δε θα το έκαναν από κοντά. Δεν παίζουμε ‘ρωσική ρουλέτα’ για να πιάσουμε τον κακό. Οι γονείς θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, το ίδιο και τα παιδιά. Δε θα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, αν ξέραμε πως δεν υπάρχει επικινδυνότητα. Πρέπει να φροντίζουν κι οι γονείς να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η διευθύντρια του CSi Institute σημείωσε πως η πανδημία έχει οδηγήσει τα παιδιά στο να ψάχνουν διεξόδους που θα τους “σπάσουν” τη μονοτονία“Η πανδημία έχει παίξει το ρόλο της στο γεγονός πως τα παιδιά είναι πολύ καιρό περιορισμένα και προσπαθούν να βρουν κάποιες διεξόδους, για να σπάσουν τη μονοτονία τους. Έτσι, οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια γιατί τα κέντρα λήψης του εγκεφάλου δεν είναι ανεπτυγμένα όπως ενός ενήλικα για να πάρουν μια απόφαση για την προστασία τους. Όταν βλέπουν κάποια πρόκληση, είναι κάτι που τους σπάει τη βαρεμάρα και τη μονοτονία”, είπε.


thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου