Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Απόβαση στη Νορμανδία: Οι Έλληνες που συμμετείχαν – Το πρωτοσέλιδο στους New York Times


Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Απόβαση στη Νορμανδία, που είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ποσειδών», ήταν η Συμμαχική απόβαση στα παράλια της Γαλλίας που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1994.

Σήμερα συμπληρώνονται 77 χρόνια από την γνωστή, ως «D-Day», στην οποία συμμετείχαν Έλληνες στρατιώτες και δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οι Έλληνες στρατιώτες και το πρωτοσέλιδο των ΝΥΤ

Συνολικά 155 Έλληνες στρατιώτες συμμετείχαν στην απόβαση. ‘Ενας από αυτούς ήταν ο Έντι Λάμπρος, που έγινε πρωτοσέλιδο και τους New York Times, της 8ης Ιουνίου 1944. Το πρωτοσέλιδο απεικονίζει μια ομάδα μαχητών να κρατούν τη ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό ως λάφυρο. Ο νεαρός που γελά αριστερά είναι ο έλληνας στρατιώτης του αμερικανικού στρατού και έγινε μαζί με τους συμπολεμιστές του λαϊκός ήρωας.

Πηγή εικόνας: Mixanitouxronou

Η τραγική ειρωνία είναι ότι, ο Λάμπρος δεν επέζησε για να δει αυτή τη φωτογραφία, καθώς ο ίδιος σκοτώθηκε στη Γαλλία μία ημέρα μετά την D-Day. Ο Ελληνοαμερικανός στρατιώτης προερχόταν ήταν από το Kings County της Νέας Υόρκης και υπηρέτησε στην 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία.

Ωστόσο ήταν ένας μόνο από τους εκατοντάδες Έλληνες που αγωνίστηκαν εκείνη την ημέρα. Το ελληνοαμερικανικό ίδρυμα της ημέρας του ΟΧΙ (oxi day foundation) θύμισε τα ονόματα των ελλήνων της ομογένειας που συμμετείχαν στην ιστορική μάχη. Πρόκειται για τους Νικόλαο Μπούρα και Ευθύμιο Τσιμικλή, οι οποίοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι.

(Αριστερά)O επισμηναγός Νίκος Μπούρας. Το βομβαρδιστικό του έκανε σπουδαία δουλειά (Δεξιά)Ο Ευθύμιος Τσιμικλής έδωσε σκληρές μάχες κατά των Γερμανών. ( πηγή: mixanitouxronou)

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Τέσσερα χιλιάδες σκάφη είχαν συγκεντρωθεί στα βρετανικά ύδατα, περιμένοντας τη διαταγή του Dwight Eisenhower να πλεύσουν προς την ακτή της Νορμανδίας. Η τεράστια αυτή ναυτική δύναμη αποτελούνταν από πολεμικά, μεταγωγικά, επιβατηγά πλοία αλλά και πλοία υποστήριξης, διαφόρων εθνικοτήτων, όλα γεμάτα από συμμαχικά στρατεύματα έτοιμα να πολεμήσουν τους Ναζί.




Η Ελλάδα, με το στόλο της που είχε ως έδρα της την Αίγυπτο, αφού η χώρα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας με έξι πλοία: με τις κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριεζής» και με τέσσερα εμπορικά πλοία.





Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του διοικητή του «Κριεζής» Ναυάρχου Δημήτρη Κιοσέ, τα πλοία ήταν επανδρωμένα από «Έλληνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα σε καιρούς ειρήνης, όπως λογιστές, δικηγόροι, φοιτητές, εργάτες, ψαράδες και έμποροι».

Οι δύο ελληνικές κορβέτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση, σύμφωνα με τον Κλεάνθη Ζερβό από την Κάλυμνο, ο οποίος υπηρέτησε ως Ανθυποπλοίαρχος στο «Κριεζής».

Τα ελληνικά πλοία έφθασαν στην ακτή της Νορμανδίας στις 7 π.μ. της D-Day. Οι πρώτοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν ανάμεσα σε ανελέητα πυρά από τον γερμανικό στρατό, σκοτώνοντας πολλούς πριν καταφέρουν να φτάσουν τις ακτές

Όταν ο Ναύαρχος Κιοσσές ενημερώθηκε αργότερα για την επιτυχία της επιχείρησης, μετά από πολλές ώρες αιματηρών συγκρούσεων, αναφώνησε «Χριστός Ανέστη» με το πλήρωμα να ξεσπά κραυγές χαράς, αλλά και θλίψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου