Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ από την Τουρκία


Με περηφάνεια και χαρά επέστρεψαν σώοι και ασφαλείς οι διασώστες- Πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ και οι διασωστικοί σκύλοι, που συμμετείχαν στη διακρατική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σεισμό της Τουρκίας
Επέστρεψε στην Ελλάδα, το βράδυ της Κυριακής (12/2-23.00) με πτήση τσάρτερ, η ΕΜΑΚ που επιχείρησε από την περασμένη Δευτέρα (06/02) μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8R. Τους Έλληνες διασώστες- Πυροσβέστες, υποδέχτηκαν η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας καθώς επίσης ο Υπουργός Υγείας.

Νωρίτερα, επέστρεψε στην Ελλάδα και το αεροσκάφος C-130, που μετέφερε τον εξοπλισμό και τα οχήματα της ελληνικής αποστολής.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο Αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει- 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ, κατά την επιχείρηση στις περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν εν ζωή πέντε ανθρώπους ενώ ανέσυραν επιπλέον πέντε χωρίς αισθήσεις .

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, έχουν περάσει στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, την «έρευνα και ανάκτηση πλήρους εύρους στο πεδίο», σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται. Σε αυτό το στάδιο, το έργο των διασωστών σταδιακά ολοκληρώνεται και αναλαμβάνουν τη διαδικασία της αποκάθαρσης στα ερείπια των κτιρίων, σκαπτικά μηχανήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου