Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Τι… κρυβεται πισω απο το «100» της Μεσσηνιας!


ΡΕΚΟΡ: 600 ΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 8 ΩΡΕΣ

Ανήλικος ή ενήλικος, ηλικιωμένος ή υπέργηρος, Έλληνας ή αλλοδαπός, γυναίκα ή άντρας, σε οποιαδήποτε δύσκολη ή σκληρή στιγμή της ζωής του, λέει «πάρε το 100».
Όπως πολύ ωραία είπε αξιωματικός του Κέντρου Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, μετά το «βοήθα, Παναγιά μου» ακολουθεί το… «Κάλεσε το 100»!
Το «Θάρρος» αποφάσισε να… κάνει βάρδια στο «100» της Μεσσηνίας, γνωρίζοντας εκ των έσω την ιδιαιτερότητα αυτής της υπηρεσίας, το ρόλο της, τις δυσκολίες, αλλά, κυρίως, τους ίδιους τους αστυνομικούς, οι οποίοι πρέπει να έχουν ακόμα και νομικές γνώσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.
Το «100» της Μεσσηνίας καλύπτει τις ανάγκες όλου του νομού, σε όλο το μήκος και το πλάτος του, ενώ επειδή οι τηλεφωνικές κεραίες… μπερδεύονται, στο κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας φτάνουν και οι κλήσεις από μέρος της Αρκαδίας, όπως και σημαντικό μέρος της Λακωνίας. Για παράδειγμα, πολλά περιστατικά της Αρεόπολης επιλαμβάνεται το «100» της Μεσσηνίας.
Κατά μέσο όρο δέχεται στην 8ωρη βάρδια 300 τηλεφωνήματα, ενώ αυτά αυξάνονται κατά πολύ την τουριστική περίοδο και τις εορταστικές περιόδους. Το ρεκόρ του είναι 600 κλήσεις μέσα σε 8 ώρες. Σε ένα 24ωρο, λοιπόν, δέχεται 1.000- 1.200 κλήσεις.
Οι αστυνομικοί του Κέντρου Άμεσης Δράσης Μεσσηνίας αγαπούν τη δουλειά τους και γνωρίζουν καλά ότι από τη δική τους σωστή αντίδραση και κρίση εξαρτάται η έκβαση της όποιας υπόθεσης ή συμβάντος. Με λίγα λόγια, αυτοί είναι το «κεφάλι» της Αστυνομικής Διεύθυνσης και πρέπει να κατευθύνουν σωστά τα «χέρια και τα πόδια» της.

Δεν είναι τυχαίοι
Όσοι υπηρετούν στο «100», έχουν επιλεγεί και δε βρίσκονται τυχαία εκεί. Είναι άτομα που έχουν ευγένεια, εμπειρία, νομικές και αστικές γνώσεις και, φυσικά, πολύ καλή γνώση των υπηρεσιακών δεδομένων.
«Έχουμε την τιμή και την εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη, να υπηρετούμε ίσως σε μία από τις νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Το “100” είναι εκείνο το νούμερο τηλεφώνου που ο κάθε πολίτης έχει ως αποκούμπι, ως λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημά του κι όταν αισθανθεί ανάγκη για βοήθεια. Το “100” είναι ο συνδετικός κρίκος πολίτη και ενστόλων της υπηρεσίας. Είναι η υπηρεσία που καλείται να λάβει επαρκείς και σωστές πληροφορίες, ώστε να εξασφαλιστεί, άλλοτε η εξυπηρέτηση του πολίτη, όταν πρόκειται για ελάσσονα περιστατικά, και άλλοτε η ασφάλεια του συναδέλφου αστυνομικού, όταν πρόκειται για μείζονα περιστατικά, με παράλληλο σκοπό τη θετική έκβαση όλων», μας τόνισαν.
Και συμπλήρωσαν: «Ρόλος μας είναι με ευγένεια και κατανόηση να μπορέσουμε να δώσουμε λύση σε προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας, είτε με μια συμβουλή είτε με την αποστολή στο σημείο ανάλογου αριθμού και ιδιότητας αστυνομικών. Τις περισσότερες φορές τα περιστατικά που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε είναι εκ διαμέτρου αντίθετα και συμβαίνουν είτε ταυτόχρονα είτε με πολύ μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, κι αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να λύσουμε, βασισμένοι στον επαγγελματισμό και την εμπειρία μας».

Κάποιοι παίζουν
Δυστυχώς, το «100» πέφτει και θύμα επιτηδείων που… κάνουν «πλάκα», δίνοντας παραπλανητικές πληροφορίες, ωστόσο η πλειοψηφία των πολιτών είναι συνεργάσιμη: «Οι κλήσεις που δεχόμαστε ποικίλουν και έχουν να κάνουν είτε με βαριά εγκληματικότητα, οπότε απαιτείται εξαιρετικός σχεδιασμός, εμπειρία και σωστές κατευθυντήριες συμβουλές – εντολές στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, είτε με επεισόδια μεταξύ πολιτών, τα οποία εν δυνάμει ελλοχεύουν κινδύνους για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, όπως και για τους συναδέλφους που προστρέχουν.
Ρόλος μας είναι η προστασία αμφοτέρων, μέσω της καλύτερης δυνατής συλλογής πληροφοριών. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και παρά μόνο με τη λήξη τους εφησυχάζουμε και τα προσπερνάμε.
Από το βήμα που μας προσφέρετε, μας δίνεται η χρυσή ευκαιρία να παρακαλέσουμε τους πολίτες να είναι υπομονετικοί στην επίλυση των αιτημάτων τους, δεδομένου του αυξημένου όγκου των περιστατικών, των οποίων κάποιες φορές η επίλυση ιεραρχείται. Κατανοούμε πως μπορεί να αγανακτούν και πιθανόν να θυμώνουν, αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν τον όγκο και το είδος της προσπάθειας που καταβάλλουν τη συγκεκριμένη στιγμή οι διαθέσιμες αστυνομικές μονάδες. Μπορεί για ένα τροχαίο ατύχημα να μας καλέσουν 15 πολίτες, όμως εμείς με την πρώτη πληροφορία που παίρνουμε, πρέπει να κινηθούμε τάχιστα, για να ειδοποιηθούν πρώτα ασθενοφόρο και δύναμη, ώστε να μη χαθεί ούτε δευτερόλεπτο για μια ζωή που πιθανότατα κινδυνεύει. Εκεί, όμως, ακούγεται το γνωστό “το 100 δεν απαντάει”.
Να παρακαλέσουμε, επίσης, για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μερίδας κυρίως νεαρών, οι οποίοι άνευ λόγου απασχολούν τις γραμμές του “100” και στερούν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας ενός συμπολίτη τους, χάνονται πολύτιμα λεπτά, κρίσιμα για την έκβαση του συμβάντος. Τα άτομα αυτά έχουμε δυνατότητα μέσω τεχνολογίας να τα αποκαλύψουμε και αρκετές φορές το έχουμε κάνει, όμως ευελπιστούμε πρώτα στην παιδεία και την ευαισθητοποίησή τους.
Τέλος, να παρακαλέσουμε όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν στην αστυνόμευση της περιοχής, δεδομένου ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να είναι παντού ταυτόχρονα. Να καλούν το “100”, όταν αντιληφθούν παράνομη πράξη, ή όταν πιστεύουν πως με την πληροφορία που θα δώσουν, μπορούν να βοηθήσουν συμπολίτες τους ή στην εξιχνίαση υπόθεσης, καθώς οι κλήσεις προστατεύονται από το απόρρητο και όλες κρίνονται και αξιοποιούνται».

Μας έχει κερδίσει!
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ακόμα και φωτιά να δει κάποιος, το πρώτο που σκέφτεται είναι το «100». Ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος. Θα φροντίσουν να ανοίξει ο δρόμος ώστε σε ελάχιστα λεπτά παιδί νηπιαγωγείου να φτάσει στο νοσοκομείο καθώς του έχει «κολλήσει» κόκαλο στο λαιμό, μέχρι να διακόψουν την κυκλοφορία στην οδό Ναυαρίνου, όπως έγινε πέρυσι, προκειμένου να βρουν το δρόμο τους για τη θάλασσα νεογέννητα χελωνάκια που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους από τα φώτα. Όπως, επίσης, να ακούσουν την καταγγελία του εξοργισμένου πολίτη που δεν έχει εξυπηρετηθεί από δημόσιο υπάλληλο, αλλά και την ηλικιωμένη που έχει στερηθεί την επικοινωνία με τον κόσμο και θα πάρει να ρωτήσει ακόμα και τι ημερομηνία έχουμε ή τι ώρα είναι. Το «100», λοιπόν, είναι το πιο «επιτυχημένο» νούμερο, αφού έχει κερδίσει κατά κράτος την εμπιστοσύνη μας!

Της Βίκυς Βετουλάκη

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου