Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΤΕΜΕΝΩΝ – ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 60 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ερευνώντας το έγκλημα του εμπρησμού στην χώρα μας, είναι ανάγκη η πολυεστιακή ανάγνωση όλων των περιπτώσεων παρουσίας ως απειλή της πολιτικής προστασίας και εθνικής ασφάλειας.
Ειδικά των περιπτώσεων που ξεφεύγουν από την απλή αμέλεια, αλλά και την συνήθη εγκληματική πρόθεση.

Ο εμπρησμός από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως ως μέσο πολιτικής τρομοκρατίας και πολεμικής τακτικής, θεωρούμενο ιδιαίτερα αποτελεσματικό λόγω της ασύμετρης αποτελεσματικότητάς του.
Στα πλαίσια αυτής της ανάγνωσης είναι εξαιρετικά χρήσιμο η βαθύτερη ανάλυση και σύνθεση όλων των δεδομένων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την «εμπρηστική δράση»
Μια τέτοια ανάγνωση ανοικτών πηγών αφορά τον εμπρησμό μουσουλμανικών τεμένων. Το αφήγημα ξεκινάει χρόνια πριν.



23 Αυγούστου του 2010 ο Τούρκος απόστρατος Στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, μιλώντας στο στο τουρκικό δίκτυο HABERTURK, αποκαλύπτει ότι το 1964, κατά τις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις στην Κύπρο, Τούρκοι πυρπόλησαν μουσουλμανικό τέμενος προκειμένου να υποδαυλίσουν το μίσος των Τουρκοκυπρίων κατά των Ελληνοκυπρίων.
Χαρακτηριστικά ο στρατηγός παραδέχθηκε ότι : «Στις Ειδικές Επιχειρήσεις υπάρχει ένας κανόνας: για να ενισχύσεις το αντιστασιακό φρόνημα του λαού κάνεις δολιοφθορές σε συμβολικούς στόχους δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο του εχθρού. Για παράδειγμα, βάζεις φωτιά σε ένα τζαμί. Εμείς κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο».


Μετά τις δηλώσεις του Στρατηγού ξεσηκώθηκε σάλος. Στα κατεχόμενα, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε πως δεν ευσταθούν οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού, αν και παραδέχτηκε ότι Τούρκοι τοποθέτησαν τη βόμβα στο τουρκικό Γραφείο Τύπου το 1958 στη Λευκωσία, αλλά δικαιολογήθηκε ότι η ενέργεια αυτή δεν κατευθυνόταν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, «αλλά ήταν μια πράξη δύο νεαρών Τουρκοκυπρίων» και ο ίδιος πληροφορήθηκε την αλήθεια για τους δράστες, έπειτα από επτά χρόνια. Από την πλευρά του ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης ΤΜΤ, Χασάν Κεσκίν, δήλωσε: «Αν ο στρατηγός προέβη στη δήλωση αυτή, σημαίνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα».
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός στα κατεχόμενα Φερντί Σογέρ καυτηρίασε την ομολογία Γιρμιμπέσογλου, λέγοντας: «Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στην Κύπρο. Οι προβοκατόρικες ενέργειες της εποχής αποσκοπούσαν στην πόλωση κα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ξένων».
Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι βομβαρδίστηκαν τζαμιά για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ότι αυτό ήταν έργο του τουρκικού βαθέως κράτους, το οποίο παρουσίασε ως δράστες τους Ελληνοκυπρίους.
Από την πλευρά τη; Κυπριακής Δημοκρατίας, το κόμμα τη; ΕΔΕΚ ανακοίνωσε: «είναι εξόχως αποκαλυπτική, αλλά κυρίως διδακτική η ξετσίπωτη ομολογία του Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, απόστρατου στρατηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην στελέχους της διεύθυνσης ανορθόδοξου πολέμου στην Τουρκία, ότι υπήρξε εμπρησμός από τους ίδιους τους Τούρκους τζαμιού στην Κύπρο για να δημιουργηθούν αισθήματα μίσους κατά των Ελλήνων».
Η είδηση αναπαράγεται και στη χώρα μας, Χαρακτηριστική είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ :«Κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο, για να ξεσηκώσουμε τους Τούρκους κατά των Ελλήνων» μαζί με φωτογραφία του στρατηγού με φόντο τζαμί τυλιγμένο σε φλόγες.
Κάτι λιγότερο από μισό αιώνα μετά, άρχισε να φωτίζεται αυτή η τραγική περίοδος, με τις «μετανοητικές αποκαλύψεις» των τότε αυτουργών και πρωταγωνιστών. Μόνο που φαίνεται ότι η ιστορία έχει την τάση να ακολουθεί την πορεία των ιστορικών κύκλων και πολλές φορές να επαναλαμβάνεται.
Έτσι πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του Τούρκου Στρατηγού, στις 6 Απριλίου 2015, στην εξειδικευμένη σελίδα σε θέματα άμυνας,www.defencenet.gr, δημοσιεύεται ανάρτηση με τον τίτλο «Σχέδιο «Βαριοπούλα» σε εξέλιξη από την Τουρκία; – Στο «μικροσκόπιο» οι κινήσεις των Τούρκων στο Β.Έβρο»
Στο κείμενο χαρακτηριστικά γράφεται «Τo σενάριο της επιχείρησης «Βαριοπούλα» που κατέληγε σε επέμβαση στην Α.Θράκη και κατοχή του Βόρειου Έβρου το 2003 επανέρχεται σαν εφιάλτης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ό,τι αφορά τα πρώτα τμήματα εκείνου του σχεδίου:
Tην διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στην Τουρκία και την «ενοχοποίηση» από τον τουρκικό Τύπο της Ελλάδας ως υπεύθυνης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.
Τόσο στα Γενικά Επιτελεία όσο και στο ΥΠΕΞ παρακολουθούν ανήσυχα την επιχειρούμενη κλιμάκωση από τον τουρκικό Τύπο των παρανοϊκών αναφορών ότι πίσω από τις ακροαριστερές τουρκικές οργανώσεις, που πραγματοποίησαν αιματηρές επιθέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρίσκεται η Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με ισχυρισμούς μερίδας τουρκικού Τύπου περί δήθεν διασύνδεσης των πρόσφατων τρομοκρατικών κτυπημάτων στην Τουρκία με την Ελλάδα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε τα εξής:
«Ο βαρύτατος φόρος αίματος που έχει πληρώσει η Ελλάδα εξαιτίας της τρομοκρατίας δεν επιτρέπει ούτε καν το σχολιασμό ανάλογων δημοσιευμάτων, τα οποία έχουν ξεπεράσει, προ πολλού και κατά πολύ, τα όρια των πλέον ευφάνταστων και δυσεξήγητων σεναρίων συνωμοσιολογίας.»»
Η «επιχείρηση Βαριοπούλα» χρονολογείται από το 2003, πιστεύεται ότι περιελάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο στρατός.Το σχέδιο αρχικά αποκαλύφθηκε το 2010 με ντοκουμέντα που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα Taraf. Στα ντοκουμέντα αποκαλύπτονταν πως πολλοί αξιωματικοί του τουρκικού Στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, που είχε στόχο την άμεση ανατροπή του με βίαιο τρόπο.
Τα ντοκουμέντα αφορούσαν από μια άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου είχαν καταγραφεί. Τα περισσότερα έγγραφα για το σχέδιο είχαν βρεθεί σε έφοδο της αστυνομίας στη βάση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του Γκιόλτζουκ.
Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», προέβλεπε την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφθηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο την πρόκληση ελληνοτουρκικής έντασης.
Λίγες μέρες μετά την ανάρτηση, στις 17 Απριλίου 2015, τα ξημερώματα εκδηλώνεται φωτιά στο Γενιτζέ τζαμί πίσω από το κεντρικό πάρκο της Κομοτηνής. Η φωτιά κατέστρεψε τον πρόσθετο προθάλαμο του τζαμιού, ενώ η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περιόρισε και κατάσβεσε την πυρκαγιά χωρίς αυτή να επεκταθεί.



Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αυθημερόν, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά στο τέμενος, κάνοντας λόγο για υποψίες εμπρησμού και βανδαλισμού. Μάλιστα αναφέρεται και σε δεύτερο περιστατικό που έγινε σε τέμενος στην ίδια περιοχή, όπου κάηκαν δέντρα στον περίβολο.
«Περιμένουμε από την Ελλάδα να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της Τουρκικής μειονότητας που ζει στην Δυτική Θράκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο μουφτής Ιμπραήμ Σαρίφ, αναφέροντας στο πρακτορείο ειδήσεων της Ανατολής ότι παραμένει άγνωστο έως τώρα πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά στο τέμενος, αλλά υπάρχει υποψία ότι τα περιστατικά συνδέονται και είναι ενέργειες δολιοφθοράς. “Αυτά τα δύο περιστατικά δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για δολιοφθορά”, δήλωσε ο μουφτής.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σχετικά με την πυρκαγιά, δήλωσε τα εξής:
«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Απριλίου στον προαύλιο χώρο του τεμένους Μαχμούντ Αγά στην Κομοτηνή, οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, σε βραχυκύκλωμα. Η έρευνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ολοκληρωθεί άμεσα (αρχές επόμενης εβδομάδος) οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό αλλά και για τα δένδρα του μικρού τεμένους Αλάνκουγιου.Θα αναμέναμε, βέβαια, οι τουρκικές αρχές, που σπεύδουν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της υπό διενέργεια έρευνας, να επιδείκνυαν αντίστοιχη σπουδή στη διερεύνηση των κατά καιρούς περιστατικών καταστροφής ελληνορθόδοξων μνημείων στην Τουρκία. Τέλος και σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης που διέπει το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, η Ιστορία και οι αριθμοί αποτελούν μία καθοριστική μαρτυρία για το ποιό κράτος την εφάρμοσε με συνέπεια και σεβασμό ως προς τους πολίτες του, και ποιό την καταπάτησε μεθοδικά και συστηματικά επί δεκαετίες, παραβιάζοντας τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της».
Η συγκεκριμένη πυρκαγιά πέρα από την «επίσημη» ένταση που προξένησε στην χώρα μας και την γείτονα Τουρκία προκάλεσε και μια σειρά «τοπικές αντιπαραθέσεις» ταχύτατα και στοιχισμένα με την τουρκική πλευρά.
Λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά, στην μειονοτική ιστοσελίδα http://www.trakyaninsesi.com ο Abdülhalim Dede γράφει: «Η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση αλλά το τζαμί καταστράφηκε.
Κάποιοι ξύνουν και προσπαθούν να ανακατέψουν την Θράκη.
Το Πάσχα, στον Εχίνο-Ξάνθης έκαναν περιφορά επιταφίου στους δρόμους του αμιγώς Μουσουλμανικού χωριού.
Πριν περάσει ούτε μια εβδομάδα, απόψε έκαψαν ένα τζαμί στην Κομοτηνή…
Παρά τα γεγονότα απο κανέναν… δεν ακούσαμε τσιμουδιά.
Και αναρωτιέσαι: οι ηγέτες μας τους οποίους επιλέγουμε με την ψήφο μας, τι κάνουν άραγε μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις;
Με μία λέξη: Σφυρίζουν αδιάφορα !!!»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει την ίδια ημέρα η ανάλυση που αναρτάται σε μια θρακιώτικη ιστοσελίδα τηνantifonitis.gr., όπου στο κείμενο με τίτλο «Κλασική τούρκικη προβοκάτσια!» σημειώνεται:
«Πόρισμα ακόμη δεν δόθηκε από την Πυροσβεστική αλλά αν είναι εμπρησμός, φαίνεται κραυγαλέα περίπτωση προβοκάτσιας. Δεν είναι μόνο που δεν υπάρχει κανένας χριστιανός στην περιοχή που θα ήθελε ή θα τολμούσε να βλάψει ένα τζαμί. Είναι κι ότι οι δράστες λίγο παραπέρα κατέστρεψαν τα μικρά κυπαρίσσια που είχαν φυτευτεί πίσω από το μετζίτ επί της οδού Αδριανουπόλεως, πριν το Αλάν Κογιού. Σε έναν χώρο που κανείς άσχετος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ανήκει στην βακουφική επιτροπή. Αυτή η κίνηση δείχνει πιθανώς ότι η φωτιά στο τζαμί είναι αφενός ηθελημένη ενέργεια (κι όχι ατύχημα) και αφετέρου προβοκάτσια.Καθώς μάλιστα πλησιάζει το συνέδριο της FUEN (Ομοσπονδία Εθνικών Μειονοτήτων Ευρώπης) που θα το φιλοξενήσουν οι επαγγελματίες Τούρκοι στην Κομοτηνή (13-17 Μαΐου 2015), κάτι τέτοιο το χρειάζονταν επειγόντως – τι θα λέγαν στους ανθρώπους; Για ποιο πράγμα να μας κατηγορούσαν; Τώρα λοιπόν έχουν και μάλιστα πρόσφατο! Θυμίζουμε την ανάλογη περίπτωση με τον εμπρησμό του τεμένους της Γλαύκης το 1999, που είχε “συμπέσει” με την άφιξη δύο απεσταλμένων του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Θράκη. Ευτυχώς σε εκείνην την περίπτωση βρέθηκε ο δράστης (Αζίζ Αχμέτ) και αποκαλύφθηκε η μεθόδευση των τουρκοπρακτόρων. Άραγε θα συλληφθούν οι δράστες αυτή τη φορά;
Εξίσου χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ανάρτησης της εξειδικευμένης ιστοσελίδας on alert: «Η Τουρκία «ψάχνεται» για φασαρία στη Θράκη! Κόντρα Αθήνας -Άγκυρας για ένα τζαμί», ενώ στο κείμενο επισημαίνεται: «Ψάχνεται” για φασαρία στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα. Μια φωτιά σε τζαμί της Κομοτηνής η αφορμή για να δημιουργήσουν ένταση οι ακραίοι μουσουλμάνοι της Θράκης που την απέδωσαν αμέσως σε εμπρησμό. Το τουρκικό ΥΠΕΞ έβγαλε και σχετική ανακοίνωση η οποία δεν έμεινε αναπάντητη από την Αθήνα.»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, http://stamoylis.blogspot.gr/2015/06/60.html?m=1

ΠΗΓΕΣ
http://www.haberturk.com
http://www.protothema.gr/world/article/82598/kapsame-tzamia-sthn-kypro_-gia-na-kseshkosoyme-toys-toyrkoys-kata-ton-ellhnon/
http://www.onalert.gr/stories/i-tourkia-psaxnetai-gia-fasaria-sti-thraki/41990
http://www.defencenet.gr
http://www.trakyaninsesi.com/kose-yazisi/337/.html
http://antifonitis.gr/online/3667

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου