ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
«Κρατούσαν καλάσνικοφ. Τους είδα να μπαίνουν στο κοσμηματοπωλείο φωνάζοντας ληστεία. Σοκαρίστηκα. Ο ένας από αυτούς με ακινητοποίησε και άρχισε να μου μιλά πρόστυχα. Με το ένα χέρι κρατούσε το όπλο και με το άλλο κατέβασε την μπλούζα μου και άρχισε να θωπεύει το στήθος μου».
Με τα λόγια αυτά περιέγραψε στους αστυνομικούς τα όσα έζησε ένα από τα θύματα της σκληρής συμμορίας της Κρήτης που εξαρθρώθηκε στις 12 Ιουνίου 2015 από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, ύστερα από αιματηρή επίθεση σε κοσμηματοπωλείο που λειτουργεί στην είσοδο του γνωστού ξενοδοχείου «Creta Maris» στη Χερσόνησο.
Οι «σκληροί» του Μυλοποτάμου, περιοχή στην οποία ανήκουν και τα Ζωνιανά, περιγράφονται από αστυνομικούς και θύματα ως «αγρίμια».Η συμμορία χτυπούσε κοσμηματοπωλεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, ενώ τα μέλη της όταν έβρισκαν μπροστά τους γυναίκες δεν δίσταζαν να μιλάνε χυδαία, να κατεβάζουν τις μπλούζες τους και να τους πιάνουν το στήθος.
Η σύνθεσή της αποτελούνταν από δύο Μυλοποταμίτες -ο ένας Ζωνιανός- και έναν Αρμένιο. Ο «κοντός» περιγράφεται ως αδίστακτος και φέρεται να είχε το ρόλο του αρχηγού.
Το ...βιογραφικό τους μέσα από τη δικογραφία
Στη δικογραφία περιγράφεται: «Ο άνδρας που φέρει το πιστόλι είναι μετρίου αναστήματος, 1,70 μ., εύσωμος και με χαρακτηριστικό βάδισμα, έχοντας το ρόλο του εντολέα και αυτού που συλλέγει τα αντικείμενα από τις προθήκες των καταστημάτων». Ο συνεργός του ήταν ο θηριώδης άντρας που έχει καταγραφεί από πολλές κάμερες να τρομοκρατεί τα θύματά του με το άγριο παρουσιαστικό του και το καλάσνικοφ, που, όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί, ήταν προέκταση του χεριού του:
«Ο δεύτερος κρατά το καλάσνικοφ. Όταν χρειάζεται να δώσει εντολή το κρατάει από τη λαβή με το αριστερό χέρι και με το δεξί χέρι κάνει κάτι άλλο. Έχει ανάστημα 1,85-1,90, ακινητοποιεί πελάτες και υπαλλήλους προσφέροντας κάλυψη στους συνεργούς του».
Αξιωματικός που χειρίζεται την υπόθεση αναφέρει ότι το γεγονός ότι οι δράστες έφταναν στο σημείο ακόμα και να θωπεύουν γυναίκες κατά τις ληστείες τους δείχνει την «αυτοπεποίθηση» που είχαν ότι μπορούν με τα όπλα τους να κάνουν τα πάντα στο νησί.
«Οι δυο από τους τρεις ανήκουν σε ομάδες Κρητικών που για πολλά χρόνια ζούσαν από εγκληματικές πράξεις. Θεωρούν τις περιοχές τους άβατο. Η ψυχολογία τους είναι ότι ελέγχουν το νησί, γεγονός που τους αποθρασύνει. Στα χωριά τους δεν σημαίνει ότι ο κόσμος τους έχει σε εκτίμηση. Αυτοί είχαν πάρει 1.000.000 ευρώ από ληστείες ενώ υπάρχουν συγχωριανοί τους που ζουν με σύνταξη των 300 ευρώ.Πρόκειται για άτομα που ακόμα και για μία απλή ληστεία χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μακελειό», λέει αστυνομική πηγή.
Στις 7 Ιουλίου 2014 είχαν εισβάλλει σε κοσμηματοπωλείο στο Ηράκλειο κρατώντας δύο καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Γυναίκα που βρισκόταν στο κατάστημα και έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης αναγνώρισε στην Ασφάλεια Ηρακλείου τα πρόσωπα των δραστών. Η ίδια γυναίκα τους αναγνώρισε και στη ληστεία σούπερ μάρκετ που είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου 2015. Θηριώδης ληστής είχε πλησιάσει τότε την ταμία και κρατώντας στο ένα χέρι το καλάσνικοφ άρχισε να θωπεύει το στήθος της.
Eίχαν κρύψει τα όπλα στον Μυλοπόταμο
Αστυνομικοί που ανέλυσαν τον τρόπο δράσης τους «βλέπουν» ότι οι δύο από τους τρεις της συμμορίας έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις «ρίζες» της παραβατικότητάς τους στο Μυλοπόταμο, όπου κατέφευγαν αρκετές φορές ύστερα από επιθέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο ίδιος Ζωνιανός είχε κατηγορηθεί το 2007 για το «γάζωμα» με καλάσνικοφ κατά του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος βρίσκεται από τότε σε άγρυπνο κώμα. Ο συνεργός του είχε κατηγορηθεί και αυτός για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που «σήκωνε» ΑΤΜ.
Ο Ζωνιανός είχε προφυλακιστεί για 18 μήνες για την υπόθεση Λαζαρίδη αλλά παρά τις βαριές κατηγορίες σε βάρος του τελικά αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Υπολογίζεται ότι από το 2012 και μετά άρχισε ξανά τις ληστείες.
Στο Μυλοπόταμο είχαν κρύψει τα όπλα τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση κατά του ειδικού φρουρού με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό στο δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι, πάντως, λίγα χρόνια μετά το αιματηρό περιστατικό βρήκαν τρόπο να οπλιστούν και μάλιστα βαριά.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία: «Στη Χερσόνησο βρέθηκε ένα καλάσνικοφ με γεμιστήρα γεμάτο με 30 σφαίρες. Το γεγονός ότι βρισκόταν στη θέση κατά ριπάς και ότι είχε σφαίρα στη θαλάμη φανερώνει την πρόθεση για άμεση χρήση. Το δεύτερο καλάσνικοφ είχε 30 σφαίρες στο γεμιστήρα αλλά δεν είχε σφαίρα στη θαλάμη. Στο όχημα που κατασχέθηκε υπήρχε μπουκάλι με κόκκινο πώμα γεμάτο βενζίνη, προφανώς για να του βάλουν φωτιά μετά τη ληστεία και να μην αφήσουν ίχνη».
Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε σχηματιστεί το 2007 για την υπόθεση της σκληρής συμμορίας που γάζωσε την πομπή των αστυνομικών που προσπαθούσαν να επιχειρήσουν στα Ζωνιανά περιγράφεται με λεπτομέρειες το «άβατο» αλλά και ο ρόλος που φερόταν να έχει ο Ζωνιανός που συνελήφθη στις 12 Ιουνίου 2015 στη Χερσόνησο.
Όπως αναφέρεται το 2007 σκοπός της συμμορίας στην οποία εμφανιζόταν ότι συμμετείχε ήταν να μην αποκαλυφτούν φυτείες ναρκωτικών: «Η παραπάνω ομάδα, εκμεταλλευόμενη το δυσπρόσιτο του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη, όπου βρίσκεται το χωριό Ζωνιανά από το οποίο κατάγονται και διαμένουν οι κατηγορούμενοι και κυρίως το άβατο που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από την απουσία της Αστυνομίας αλλά και γενικότερα της συντεταγμένης πολιτείας και κάθε μορφής νομιμότητας, διενεργούσαν μεγάλης κλίμακας εμπόριο όπλων και πυρομαχικών, καλλιεργούσαν ινδική κάνναβη την οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν, μαζί με άλλα σκληρά ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη».
Στη συνέχεια του εγγράφου γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον Ζωνιανό ληστή που νοσηλεύεται από την ημέρα της σύλληψής του σε κρίσιμη κατάσταση σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου: «Από τη μελέτη και εκτίμηση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει με βεβαιότητα ότι ο… (αναφέρεται το όνομα του Ζωνιανού) την ώρα της επίθεσης κατά του Στάθη Λαζαρίδη βρίσκονταν στο χωριό, συμμετείχε ενεργά σε αυτή και στη συνέχεια, προσπάθησε να δημιουργήσει άλλοθι επικαλούμενος τη μαρτυρία του πατέρα του, ο οποίος όμως με την κατάθεσή του καταρρίπτει το άλλοθι του γιου του (…) Επιβαρυντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι ο… (αναφέρεται όνομα) είχε συμφέρον και ισχυρό κίνητρο να αποτρέψει την είσοδο των αστυνομικών στο χωριό, καθ’ όσον η επέκταση των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. θα αποκάλυπτε τη δραστηριότητα της οργάνωσης, μέλος της οποίας ήταν και ο ίδιος, όπως αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή του στις ληστείες χρηματαποστολών, τραπεζών και διακεκριμένες κλοπές ΑΤΜ (…) Ο… έχει κατονομασθεί από ανώνυμες τηλεφωνικές πληροφορίες ότι συμμετείχε ενεργά στην επίθεση εναντίον αστυνομικών και ότι ασχολείται με εμπόριο ναρκωτικών».
Και άλλες «φαμίλιες» στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να περιορίσουν το εμπόριο ναρκωτικών στο νησί.
Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα κάποιες «φαμίλιες» που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για διακίνηση κάνναβης και κοκαΐνης. Ανάμεσα στους υπόπτους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν και οι ληστές της Χερσονήσου, χωρίς, όμως, ποτέ να αποδειχτεί τίποτα σε βάρος τους.
«Είχαμε κάποιες πληροφορίες ότι τα μέλη συμμορίας που εισβάλλουν σε καταστήματα μπορεί να έχουν σχέσεις με φυτείες. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι μπορεί να ντοπάρονται τα μέλη της με ουσίες. Το μόνο για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι ο χάρτης του εγκλήματος στο νησί έχει αλλάξει μετά την υπόθεση του 2007 στα Ζωνιανά. Πλέον δεν υπάρχουν μεγάλες φυτείες στο νησί και αυτές που υπάρχουν είναι κυρίως εκτός Μυλοποτάμου. Οι δράστες φροντίζουν πλέον να έχουν πολλές και μικρές φυτείες, διάσπαρτες στο νησί, για να εντοπίζονται πιο δύσκολα», εξηγεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Τετ α τετ με αστυνομικούς έξω από κοσμηματοπωλείο είχαν οι ληστές της Χερσονήσου λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή τους. Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της 26ης Ιουλίου 2014 εντοπίστηκαν στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στο Ηράκλειο να κάνουν κατόπτευση κοσμηματοπωλείου: «Περιπολούντες άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν έξω από κοσμηματοπωλείο σταθμευμένο όχημα που ανήκει σε ενοικιαζόμενη εταιρία με την επωνυμία… Σε αυτό επέβαιναν δύο δράστες, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο ενοικιαστής (Αρμένιος), οι οποίοι έκαναν παρακολούθηση. Όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ελέγξουν τον Αρμένιο τότε τράπηκε σε φυγή προς το Ρέθυμνο. Μετά το περιστατικό αυτό η συμμορία αναγκάστηκε να αναστείλει τη δράση της για εφτά μήνες».
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου